Ukas leder-intervju

– Vi snakker om 40 sykepleiere og drift av 25 sykehjemsplasser. Det vil få merkbare konsekvenser, sier Ståle Refstie. Foto: Tommy Rustad, Aura Avis
– Vi snakker om 40 sykepleiere og drift av 25 sykehjemsplasser. Det vil få merkbare konsekvenser, sier Ståle Refstie. Foto: Tommy Rustad, Aura Avis

– Det er alarmberedskap

Regjeringen vil endre eiendomsskatt på verk og bruk. Det har fått ordfører Ståle Refstie (Ap) i Sunndal kommune til å hive seg rundt.Ukas leder-intervjuBegrepet «verk og bruk»

Publisert Sist oppdatert

Ukas leder-intervju

I denne spalten stiller vi kommunale ledere spørsmål om en aktuell situasjon de er oppe i og om ledelse generelt.

Navn: Ståle Refstie

Alder: 48

Stilling: Ordfører i Sunndal kommune

Tidligere ledererfaring: Seniorforsker ved Nofima

– Regjeringen vil endre eiendomsskatt på verk og bruk. Hva tenker du om det?

– Vi har sagt at vi synes det er spesielt å ta en sak med så mange prinsipielle konsekvenser over statsbudsjettet, uten videre utredning.

– Hva er prosessen videre i denne saken?

– Finanskomiteen jobber med saken. De vil komme med sin innstilling, så blir det en vanlig behandling i statsbudsjettet. Mandag så blir det borgerlige budsjettforhandlinger. Det vil bli et tema i den sammenhengen. Det handler om at vertskommuner skal ha igjen noe av den lokale verdiskapningen. Vi arbeider mot alle kanaler og har Arbeiderpartiet (Ap) med oss. Vi har også klare forventninger til støtte fra Senterpartiet og SV. På borgerlig side så er Kristelig Folkeparti (KrF) med oss. Dermed ser det ut som budskapet er i ferd med å nå fram.

Jeg tror ikke det blir gjort i dette statsbudsjett. Vi erkjenner at det kan være fint å se på innretning og behov for at regelverket blir mer harmonisert. Norske industrikommuner er enig at det bør settes ned et lovutvalg. Vi må rydde opp i uklarheter i lovverket – noe som Norsk Industri og NHO har påpekt. Det er alarmberedskap, god respons og mye forståelse på Stortinget. Det er en alvorlig sak. Det utgjør 800 millioner kroner i tap for Kommune-Norge. Våre egne tall, tilsier at det blir hvert fall 1,2 milliarder. Det angår 200 kommuner som har merkbare, viktige inntekter relatert til verk og bruk og annen aktivitet. Det er ikke så rart at Kommune-Norge har vært i alarmberedskap. Sunndal er vertskap for Hydro Aluminium.

– Hvordan har du arbeidet med saken?

Begrepet «verk og bruk»

*Eigedomsskattelova opererer med to typer næringseiendom; «verk og bruk» og annen næringseiendom. 

*Verk og bruk omfatter i utgangspunktet eiendom tilknyttet produksjonsvirksomhet.

Kilde: Finansdepartementet

– Jeg har hevet meg rundt og aktivisert nettverket av norske industrikommuner. Det er et nettverk av 23 kommuner. Det er vertskap til store industrianlegg. Det er også LVK som representerer 173 kommuner og petroleumsnettverket, samt vindkraft-kommuner, som mobiliserer sammen. Det prinsipielle som vi har løftet fram, går på at eiendomsskatt er en skatt for framtiden. Det er en objektsskatt. Den kan ikke flyttes. Det er prinsipielt viktig å beholde eiendomsskatt. Det handler om kommunens rett til å ha lokal beskatning. Eiendomsskatt er bortimot den eneste lokale beskatning man har.

– Har det vært en travel tid for deg?

– Ja, det andre er nedleggelse av asylmottak. Når det gjelder eiendomsskatten så har det blitt mange prater, møter og turer til Oslo. Jeg har fått en fantastisk respons når folk har skjønt hva som foregår. Responsen har vært overveldende. Alle har hevet seg med og stilt seg bak arbeidet. Vi får se hvordan det lander. KrF har tatt det med i forhandlinger og er mot skatten. Det er et godt utgangspunkt.

– Hva utgjør skatten for din kommune?

– Det utgjør 25 millioner. Det er merkbart. Vi snakker om 40 sykepleiere og drift av 25 sykehjemsplasser. Det vil få merkbare konsekvenser.

– Vil dere klare dere?

– Ja, men nå har vi allerede fått en reduksjon i eiendomsskatt fra kraftverk. Kommuner med industri har ofte kraftverk. Det er en inntektsnedgang som vi allerede sliter med. Vi må spare inn 25 millioner allerede. Det vil føre til et bortfall av rundt 10 prosent av budsjettet. Det vil være merkbart. Det gjelder Sunndal, men også mange andre kommuner.

– Hvordan har innbyggerne tatt forslaget imot?

– Blant innbyggerne så er det bestandig delte meninger – spesielt i næringslivet. Hydro lokalt har vært sterkt for. Den jevne innbygger er vantro. Det som har skjedd når det gjelder eiendomsskatt er underkommunisert og tåkelagt i valgkampen. Det er en konsekvens av valget som den jevne mann ikke har fått med seg. Jeg har god tro på at det ikke blir noe av, men vi skal ikke ta noen seier på forskudd. Det blir ikke noe bredt smil, før et endelig vedtak i Stortinget før jul. Da skal vi unne oss et smil. Trykket må nødvendigvis fortsette på Stortinget.

– Har dere begynt å kutte?

– Vi har ikke lagt det inn ennå. Det vil slå ut først i 2019. Det er ikke inne i vår økonomiplan foreløpig. Jeg vil ikke ta stilling til det før vi må, har økonomisjefen her sagt. Vi har nok arbeid med å få 2018 i havn.

– Så det blir en del arbeid med dette framover for deg?

– Det er en viss fare for det. Neste milepæl blir borgerlig budsjettforlik.

Powered by Labrador CMS