Ukas leder-intervju

Kurt Maurstad kjenner Karasjok godt etter å ha vært økonomisjef i kommunen i en årrekke. Foto: Karasjok kommune
Kurt Maurstad kjenner Karasjok godt etter å ha vært økonomisjef i kommunen i en årrekke. Foto: Karasjok kommune

– Det nytter ikke å sitte på kontoret og røyke sigar

Elendig økonomi, akutt mangel på sykepleiere og kommunalsjefer og rådmenn som stadig blir sparket. Problemene står i kø i Karasjok, men den nye toppsjefen er optimistisk.Ukas leder-intervju

Publisert Sist oppdatert

– Karasjok har et netto driftsunderskudd på 4 prosent. Dere risikerer å havne i Robek om dere ikke raskt tar grep. Hva vil du som rådmann gjøre?

Ukas leder-intervju

I denne spalten stiller vi kommunale ledere spørsmål om en aktuell situasjon de er oppe i og om ledelse generelt.

Navn: Kurt Maurstad

Alder: 57 år

Stilling: Rådmann i Karasjok fra 5. februar

Utdanning: Utdannet ved Norges kommunalhøyskole

Tidligere ledererfaring: Økonomisjef i Karasjok 1998–2017. Konstituert rådmann i kommunen fra februar 2017 til februar 2018.

– Underskuddet skyldes mye at eldrebølgen har slått inn som en tsunami. Vi har hatt en veldig økning i utgifter spesielt på eldreomsorgen. I tillegg mangler vi fagfolk, blant annet sykepleiere. Vi har vært nødt til å bruke vikarbyrå, og det koster skjorta.

– Hvordan vil du skaffe flere sykepleiere?

– Vi holder på å rekruttere sykepleiere fra Nord-Sverige og Finland. Vi har spesielle utfordringer, for vi trenger helst ansatte som snakker samisk. Vi forsøker også å etablere en desentralisert sykepleierutdanning, og vi tilbyr utdanningsstipender. Eldre som blir demente, mister ofte det norske språket. Vi har opplevd feilbehandling på grunn av språk. For eksempel heter det på norsk at den som tier, samtykker. Men på samisk er ordtaket at den som tier, er fullstendig uenig. Det er et banalt eksempel, men det viser at vi er i en spesiell situasjon.

– Karasjok har også andre utfordringer?

– Ja, vi mangler flere kommunalsjefer, men vi er nå i ferd med å ansette en helse- og omsorgssjef. Sykefraværet er høyt, en høy andel av de ansatte i både helse- og sosialsektoren begynner å gå av med pensjon, og vi har fått pålegg av Mattilsynet om å bytte ut vann- og kloakkrør for 212 millioner kroner. Vi sliter, men vi er optimistiske, ellers hadde vi ikke vært her.  

– Hvordan skal du løse utfordringene?

– Ledergruppa begynner på mandag å se hvordan vi kan kutte utgifter i 2018 og omorganisere. Vi skal ha et møte i april med Fylkesmannen for å se hvordan vi sammen kan finne ut av dette.

– Karasjok har hatt to andre rådmenn siden 2009, og begge har blitt sparket av kommunestyret. Hvorfor vil ta på deg en så utsatt jobb?

– Det er spennende å prøve. Jeg har jobbet i sentraladministrasjonen i Karasjok siden 1988. Jeg kjenner både folkene og systemene, og ser at det kanskje er mulig å gjøre ting, men tiden vil vise om jeg lykkes.  

– Hva har vært din største utfordring som leder?

– At vi ikke har hatt en stabil ledelse under rådmannen. Konstituerte ledere ser kanskje ikke samme nytten i å sitte døgnet rundt og gjøre gode ting. Mangelen på ledere gjør også at vi mangler planer.

– Hva gjør du for å løse det?

– Vi er i ferd med å ansette en helse- og omsorgssjef nå. Vi ser også på hvordan vi kan gjøre organisasjonen mer smidig.

– Du vil omorganisere. Det kan kreve mye av en leder. Hvordan vil du gripe det an?

– Jeg vil først og fremst jobbe med å få alle til å trekke i samme retning. Det er svært viktig at jeg deltar aktivt. I stedet for å banke folk med et svært balltre, må jeg kommunisere og komme i dialog. Å sitte på kontoret og røyke sigar, går ikke. Vi må brette opp ermene og ta fatt.

Powered by Labrador CMS