Ukas leder-intervju

Rådmannen i Ørskog slår fast at det er et hardt debattklima i kommunen, men rister av seg kritikk.
Rådmannen i Ørskog slår fast at det er et hardt debattklima i kommunen, men rister av seg kritikk.

- Du kan ikke være hårsår

Oppsigelser. Robek. Skolenedleggelse. Rådmann Synnøve Vasstrand Synnes i Ørskog har hatt et tøft år.Ukas lederintervju

Publisert Sist oppdatert

Når man sammen- likner admini- strativt ansatte og politikere med diktatorer fra for eksempel Nord-Korea, har man trådt over en grense Synnøve Vasstrand Synnes

– For første gang er Ørskog nå meldt inn i Robek. Hvordan er det for deg som rådmann i Ørskog?

– Vi havner i Robek først og fremst på grunn av formelle regler. Reelt sett har vi ikke et udekket underskudd i og med at vi har et disposisjonsfond. Når det er sagt, så underslår verken jeg eller politikerne at vi har betydelige økonomiske utfordringer. Hvis vi ikke klarer å gjennomføre omstillingsarbeidet som vi har startet, så ville vi uansett havnet i Robek når fondet er brukt opp.

– Hvilket omstillingsarbeid har dere i gang?

– Vi jobber mye med å få på plass et styringssystem som kan se helheten i organisasjonen. Så har vi konkrete tiltak som å legge ned en av to grunnskoler, en av to barnehager og gjøre sykehjemsplasser om til heldøgns omsorgsplasser. Vi har også hatt en tøff nedbemanningsprosess der sju ufaglærte ansatte i barnehage og skolefritidsordningen er blitt sagt opp.        

Ukas lederintervju

I spalten «Ukas lederintervju» stiller vi kommunale ledere spørsmål om en aktuell situasjon de er oppe i og om ledelse generelt.

Navn: Synnøve Vasstrand Synnes

Alder: 45

Stilling: Rådmann i Ørskog siden 2013

Tidligere ledererfaring: Rådmann i Sande og assisterende rådmann i Skodje

– Hvilke grep tar du som leder i omstillingsprosessen?

– Mye handler om å skape forståelse hos innbyggerne og ikke minst ansatte og ledere på alle nivåer om at dette er nødvendig. At vi må tenke at vi kan yte tjenester på en annen måte og kanskje med mindre omfang enn tidligere

– Hvordan får du de ansette med på en slik tankegang?

– Det er viktig å være innforstått med at omstilling ikke skjer over natta. Det er også viktig å ta de ansatte med på råd fra dag én. Vi har etablert en bredt sammensatt gruppe i helse- og omsorgssektoren med blant annet tillitsvalgte og vernetjeneste. Vi har også brukt eksterne rådgivere. Og vi har vært veldig bevisste på å bruke fakta og tall, for eksempel fra Kostra, og å sammenlikne oss med andre kommuner. Jeg har også jobbet med å skaffe forståelse hos innbyggerne om at det ikke er sikkert at tjenestene vil bli gitt på samme måte som tidligere, men de kan være trygge på å få hjelp. Det har vi gjort via brev til alle husstandene, informasjon via media og møter med innbyggere og foreninger.

– Sju ufaglærte ansatte i oppvekstsektoren er sagt opp det siste året på grunn av overtallighet. Hvilke erfaringer har du høstet etter denne prosessen?

– De samme som ved omstilling. Det er viktig å involvere og informere. Å være tydelig på det som skal skje. Jeg tror det aldri kan bli for mye informasjon, det må man bare pøse på med. Man må forsøke å forklare hvorfor man gjør som man gjør. Folk er jo vant til å tenke at en offentlig jobb er bombesikker.

– Din mann skrev nylig på sin Facebook-side at han er lei av at kritikere tar mannen i stedet for ballen, etter en debatt om kommunesammenslåing. Er det tøffe forhold i Ørskog?

– Ja, men jeg vet ikke om jeg blir mer utsatt enn andre. Det er en del usaklige uttalelser både i sosiale medier og lokalpressen. Når man sammenlikner administrativt ansatte og politikere med diktatorer fra for eksempel Nord-Korea, har man trådt over en grense.

– Hvordan påvirker det deg?

– Når man velger en jobb som rådmann i en liten kommune og også bor her, må man være forberedt på å tåle en del. jeg tar det ikke så veldig personlig. Samtidig tenker jeg at en kommunal lederstilling ikke er for folk som er fryktelig hårsår.

Har du en ledelsesfilosofi?

– Ja. Ingen kan få til noe alene, man må tørre å slippe andre til. Ha tillit til at andre også har noe å bidra med. Dessuten er det kjempeviktig å involvere de ansatte, ta dem med på råd, ha god kontakt med arbeidstakerorganisasjonene og samtidig være tydelig på mål og retning.

Powered by Labrador CMS