Ukas leder-intervju

Ingen skal sies opp de første fem årene den nye regionen eksisterer. Det var viktig for de ansatte, sier administrasjonssjef i Nord-Trøndelag fylkeskommune. Foto: Magnus Bjørke
Ingen skal sies opp de første fem årene den nye regionen eksisterer. Det var viktig for de ansatte, sier administrasjonssjef i Nord-Trøndelag fylkeskommune. Foto: Magnus Bjørke

– Endelig i mål med Trøndelag

Det er ikke noe problem at fylkesrådmann og fylkesordfører i den nye trønderske regionen skal sitte i hver sin by, mener administrasjonssjef i Nord-Trøndelag fylkeskommune, Inge Fornes. Han har sittet i styringsgruppa for sammenslåingsprosessen.Inge Fornes

Publisert Sist oppdatert

Inge Fornes

Alder: 63 år

Stilling: Administrasjonssjef i Nord-Trøndelag fylkeskommune

Tidligere ledererfaringer: Samferdselssjef, leder for plan og utvikling, leder for regionalutviklingsavdelingen og assisterende administrasjonssjef. Alt i Nord-Trøndelag fylkeskommune.

– Sammenslåing av de to fylkeskommunene i Trøndelag er vedtatt. Hva føler du nå?

– Ja, nå er vi endelig i mål. Det har vært en lang, grundig og involverende prosess. Vi har blant annet hatt rundt 15 faggrupper fra begge fylkeskommuner som har laget utredninger. Vi har holdt på siden desember 2013. Det er en fordel nå når vi skal i gang med gjennomføringsfasen. Vi har fått litt kritikk for at vi ikke har brukt eksterne konsulenter, men heller valgt å gjøre alt selv. Men det synes vi er en fordel.

– Hva har vært det mest utfordrende?

– Det at det var så ulikt engasjement i nord og sør. I Nord-Trøndelag var det sterke krav om folkeavstemning. Det var selvfølgelig tøffest for politikerne. Jeg opplevde at de hadde styrke i egen argumentasjon til å stå imot kravet. Den senere tid har vi vel også fått bekreftet folkeavstemningenes begrensninger.

– Hvordan har det vært å være administrativ leder gjennom prosessen?

– Greit. Stemningen i organisasjonen har vært positiv. Mange ansatte har vært opptatt av Steinkjers rolle som fortsatt administrativt senter, og der har vi fått til en god ordning.

– I den nye regionen skal politisk ledelse sitte i Trondheim og administrativ ledelse i Steinkjer. Er det en god modell?

– Ja, jeg er ikke bekymret for det i det hele tatt. Mange av dem som kritiserer dette har sin referanse fra en kommune. Og i en kommune med et lite areal hvor ordfører og rådmann sitter vegg i vegg, kan det å skille de to virke håpløst. Men i en region med et stort areal blir det uproblematisk. Allerede i dag snakker jeg mer med fylkesrådsleder på andre arenaer enn på kontoret i fylkeshuset. Vi møtes kanskje ute på møter eller arrangementer, eller har kontakt på telefon, mail eller SMS. Daglig kontakt er nødvendig, men det finnes jo så mange muligheter.

– Har dere laget et sammenslåingsløp andre kan bruke?

– Nja, vi har jo brukt lang tid, så de som vil holde regjeringens tidsplan begynner å få veldig dårlig tid. Da må det nok kuttes noen hjørner. Men vi får mange henvendelser fra andre fylkeskommuner som skal gjennom det samme.

– Du har utredet dette før?

Ja, sist det var aktuelt med regioner lagde jeg en utredning om sammenslåing. Den gangen så vi på et større område – nedover mot Møre, og deler av Nordland også. Det ble nedstemt i fylkestinget fordi det ikke kom nye oppgaver. Nå tenker vi omvendt. Vi rigger en region for nye oppgaver.

– Til slutt. Har du en ledelsesfilosofi?

– Nei, ikke annet enn det erfaring har lært meg. Nemlig at medarbeiderne må ha stor frihet under ansvar. Det er viktig for motivasjonen. Ansvarliggjøring av medarbeidere er jeg for.

Powered by Labrador CMS