Ukas leder-intervju

Ørnulf Lillestøl, rådmann i Selje, feirer at kommunen er ute av Robek. Arkivfoto: Christina Cantero/Fjordenes Tidende
Ørnulf Lillestøl, rådmann i Selje, feirer at kommunen er ute av Robek. Arkivfoto: Christina Cantero/Fjordenes Tidende

Feirer farvel til Robek med fest

Rådmannen Selje har bedt alle ansatte på fest for å markere at den tøffe økonomiske perioden de har vært igjennom i Robek er over. – Tillitsforholdene har vært på bunn, sier Ørnulf Lillestøl.Ukas leder-intervjuFakta

Publisert Sist oppdatert

Ukas leder-intervju

I denne spalten stiller vi kommunale ledere spørsmål om en aktuell situasjon de er oppe i og om ledelse generelt.

Navn: Ørnulf Lillestøl

Alder: 54

Stilling: Rådmann i Selje

Tidligere ledererfaring: Personal, kommunalsjef og assisterende rådmann i Masfjorden kommune.

–  Vi skal grille og ha ulike aktiviteter. Vi skal ha det kjekt i lag. Det henger litt i hop med de årene som vi har bak oss. Vi har redusert og endret driften. Det er klart at det har vært ganske slitsomt, sier rådmann Ørnulf Lillestøl i Selje.

– Kommunen kom i Robek i 2014?

– Ja, vi hadde ikke helt kontroll på økonomien. Det var et akkumulert underskudd på 13 millioner kroner i 2014. I 2015 og 2016 har vi spart inn omtrent 25 millioner kroner, slik at vi nå er ute av Robek med god margin.

– Du begynte som rådmann 1. januar i 2015. Hvilke grep tok du da for å få kontroll på økonomien?

– Det var et budsjett som bar preg av stor grad av frustrasjon, både politisk og administrativt. Politikerne hadde vedtatt å kutte ganske kraftig i administrasjonen. Kuttet var ikke spesifisert i særlig grad, men det var politiske signaler om at tjenestene ute skulle skjermes. Jo lengre fra tjenesteproduksjonen, jo hardere ble det strammet inn. Vi stoppet det aller meste i administrasjonen i 2015. Vi innstilte utviklingsprosjekter og interkommunalt samarbeid, ingen kommunalsjefer eller rådgivere ble ansatt. Vi gikk på et minimumsnivå.

– Ble noen sagt opp?

Fakta

Robek står for Register om betinget godkjenning og kontroll, og inneholder kommuner som har økonomiske problemer.

Kommuner og fylkeskommuner i Robek må ha godkjenning fra Fylkesmannen for å kunne ta opp lån eller inngå leiekontrakter.

Budsjettene blir også kontrollert. 

– Nei, men en del søkte andre jobber, og vi omplasserte noen, spesielt på pleie og omsorg. Der ble det mange endringer innen ledelsen og mange omplasseringer.

– Hvordan gjennomførte du det?

– Jeg synes det er veldig viktig å være tett på, både fysisk og mentalt. Jeg har en åpen kontordør, og jeg oppsøker også virksomheter som jeg ser er mest sårbare. Det første året var jeg veldig mye ute i tjenestene. Jeg deltok blant annet på personalmøter for å skape mest mulig trygghet om at vi hadde kontroll på situasjonen. Hovedpoenget var å formidle at vi hadde en plan, og å skape tillit og tro på den. Det er viktig å bygge opp tillit før man begynner på endringer. Det var vanskelig, for det var vedtatt en heftig framdriftsplan.

– Var du klar over det da du begynte som rådmann?

– Ja, men det siste budsjettvedtaket kom etter at jeg hadde takket ja. Men jeg kjente til utfordringene rimelig godt. Vi hadde en litt vanskelig relasjon mellom administrasjonen og politikerne. Administrasjonen hadde et omdømme som ikke var spesielt bra, det gikk på ressursbruk og prioriteringer. Politikerne var kritiske til administrasjonen. Det var kanskje litt av årsaken til kuttene i administrasjonen. Så det ble viktig å bedre dialogen og bygge tillit.

– Hvordan bygger man tillit mellom administrasjon og politikere?

– Ved å i stor grad være ærlig. Å fortelle om utfordringer og tanker. Man må også ha formelle dokumenter i orden, vi fikk vedtatt et nytt reglement der rådmannens og administrasjonens fullmakter ble klargjort og utvidet. Det er jo ofte slik at tillitsproblemer går begge veier. Administrasjonen hadde svak tillit til kommunestyret. Vi har jobbet internt med at vi må ha tillit til at kommunestyret gjør jobben sin. Dette henger sammen, hvis vi forventer tillit, må vi vise tillit.

– Selje har vært mye inn og ut av Robek de siste årene. Er du sikker på at dere ikke vil havne der igjen?

– Vi formaner kommunestyret på hvert møte at det er helt grunnleggende nå å være forsiktige. Min filosofi er å være tydelig på kostnader, så får kommunestyret velge. De skal ikke kunne komme og si at de ikke visste hva de gjorde. Det er viktig. Rekkevidden og konsekvenser av ulike vedtak og forslag må være helt tydelige.

Powered by Labrador CMS