Ukas leder-intervju

– Som fastlege så jeg veldig fort at det var en del problemer som jeg ikke kunne løse individuelt. Løsningen ligger i systemer og strukturer, sier Trond Brattland. Foto: Tromsø kommune/Marius Fiskum
– Som fastlege så jeg veldig fort at det var en del problemer som jeg ikke kunne løse individuelt. Løsningen ligger i systemer og strukturer, sier Trond Brattland. Foto: Tromsø kommune/Marius Fiskum

Fikk budsjettsprekk rett i fanget

Trond Brattland er fastlegen som ble kommunaldirektør, og som må håndtere et overforbruk på 99 millioner kroner.Ukas leder

Publisert Sist oppdatert

Litt over en måned etter at kommuneoverlege Trond Brattland overtok som konstituert direktør for helse og omsorg i Tromsø, ble det klart at kommunen har et merforbruk på 103 millioner kroner. 

– Overforbruket i år er på 99,2 millioner kroner i din sektor. Hvordan håndterer du det som leder?

Ukas leder

I spalten «Ukas leder» stiller vi kommunale ledere spørsmål om en aktuell situasjon de er oppe i og om ledelse generelt.

Navn: Trond Brattland

Stilling: Konstituert avdelingsdirektør for avdeling for helse og omsorg i Tromsø

Alder: 47

Tidligere ledererfaring: Ni år som kommuneoverlege i Tromsø

– Det er en utfordring kommunikasjonsmessig. Et så stort overforbruk oppleves som negativt. Samtidig gjør de ansatte en kjempeinnsats. Men de får mye negativ fokus nå. Jeg må klare å lede slik at det ikke blir verre for dem. Det er alltid interessant å finne ut hva som gjør at vi får en økning i utgiftene som er større enn det befolkningsendringene skulle tilsi. Vi ser at det er drivere i systemet som gjør at utgiftene øker.

– Betyr det at du må bli strengere med pengebruken til ansatte?

– Ja, det kan du si. Men vi kan ikke belage oss på at de som sitter på tildelingskontoret skal være kjipe folk. Vi må ha et system rundt som sikrer at pasienter faktisk får rehabilitering og velferdsteknologi som er god nok. Vi har innsatsstyrt finansiering av tjenestene som fører til at så lenge ansatte klarer å levere tjenester til avtalt pris, så er de helt uten ansvar for volumet av tjenestene. Og økning av volum fører til mangel på folk, som igjen fører til økt vikarbruk og sykefravær. Alt henger sammen.

– Hvordan skal du motivere ansatte til å stramme inn på tjenestetilbudet?

– Jeg sitter ikke med svaret akkurat nå. Men det er noe med å prate med folk og få dem til å skjønne helhetsansvaret. Jeg opplever at folk er veldig engasjert. De er opptatt av at vi skal drifte økonomisk. Vi skal også høre hva andre kommuner som har vært i samme situasjon, blant annet Kristiansand, har gjort. 

– Du er utdannet lege, hvordan er det å være øverste leder i et byråkrati?

– Det er veldig spennende. Som fastlege så jeg veldig fort at det var en del problemer som jeg ikke kunne løse individuelt. Løsningen ligger i systemer og strukturer. Det er utrolig spennende å jobbe i en kommune, som er en fantastisk kompleks organisasjon.

– Jobben som kommunaldirektør for helse og omsorg er lyst ut. Har du søkt?

– Ja, jeg har søkt og vært inne til intervju.

– Hva har vært din største utfordring som leder?

– Jeg ble kastet rett inn i økonomirapportering og budsjettarbeid da jeg overtok i august. Jeg har fått utfordringer så det holder. Jeg håper ikke det blir mer enn dette.

– Har du en ledelsesfilosofi?

– Ledelsesfilosofi må tilpasses situasjonen, men det som er viktig for oss, er å få folk til å se helheten i tjenestene. Å samle ansatte slik at de ser at de har en felles oppgave i å gi gode tjenester. Vi har fantastisk mye god kompetanse, vi må få det fram og danne grunnlag for videre utvikling. 

Powered by Labrador CMS