Ukas leder-intervju

Rita Johnsen gikk til formannskapet og fikk et hastevedtak om mer penger for å få på plass en ny sykehjemsavdeling. Foto: Harstad kommune.
Rita Johnsen gikk til formannskapet og fikk et hastevedtak om mer penger for å få på plass en ny sykehjemsavdeling. Foto: Harstad kommune.

Fikk ros fra de mest kritiske

Kommunalsjef Rita Johnsen og hennes stab er vant til mer ris enn ros, men får godord for å ha fått åpnet en sykehjemsavdeling igjen.Ukas leder

Publisert Sist oppdatert

– Gratulerer, det er ikke så ofte det er ros ute og går til kommune ledere?

Ukas leder

I spalten «Ukas leder» stiller vi kommunale ledere spørsmål om en aktuell situasjon de er oppe i og om ledelse generelt.

Navn: Rita Johnsen

Stilling: Kommunalsjef for helse og omsorg i Harstad

Alder: 50 år

Tidligere ledererfaring: Rådmann i Målselv, helse- og sosialsjef i Målselv, enhetsleder, ledende helsesøster

– Ja, vi får noe ros innimellom, men når vi legger ris og ros sammen, så havner vi på mer ris enn ros.

– Hva skjedde?

– Vi har ikke klart å ta imot utskrivningsklare pasienter fra sykehuset det siste året. Vi tenkte det var en bølgetopp etter jul, og at det ville endre seg. Det gjorde det ikke, så like før ferien tok vi kontakt med politikerne, og formannskapet fattet et hastevedtak om å åpne en sykehjemsavdeling, som har stått tom i noen år, så fort som mulig. Det ble hektisk. Vi måtte ansette folk, lyse ut stillinger og gjøre intervjuer. Noen ansatte flyttet på ferien sin. De viste stor velvilje.

– Skyldes hastverket dårlig planlegging?

– Det kan du selvfølgelig si, jeg forstår spørsmålet. Kommunen har økonomiske rammebetingelser. Vi gjorde først noen grep for å forsøke å løse behovet for sykehjemsplasser innenfor rammene Da vi ikke fikk det til, ble vi nødt til å involvere politikerne og få et strakstiltak. 

– Har du noen ledelsesfilosofi?

«Alle skal bli hørt, men ikke alle kan bli bønnhørt». Alle skal få komme med innspill og si sin mening, og jeg tar med innspillene når jeg gjør vurderinger. Men det er umulig å ta hensyn til alle innspill, og når beslutningen er tatt, er det den veien vi går sammen. Jeg tenker også det sjeldent er en person som er årsak til at noe blir bra. Det handler om å få til et bra samspill. Det er det som skjer mellom mennesker som gjør at vi får til ting og utvikling.

– Hva er den største utfordringen som du har møtt som leder?

– Jeg «måtte ta» over som rådmann i Målselv etter å ha vært helse- og sosialsjef i samme kommune i kort tid. Da opplevde jeg at jeg måtte hive meg ut i jobben som overhodet ikke hadde tenkt å ha. Da jobben ble lyst ledig senere, søkte jeg og fikk den, så jeg må ha lyktes. 

– Hvordan løste du det å bli rådmann over natta`?

– Ledergruppa, som besto av personalsjefen, økonomilederen og meg, løste det i fellesskap. Vi satte en standard, ble enige om ting og konsentrerte oss først om å holde skuta flytende. Jeg har alltid brukt gode ressurser rundt meg. Det gir gode resultater.

– Hvorfor byttet du både jobb og bosted for et år siden? 

– Det er flere årsaker. Barna er blitt så store at de har flyttet ut, Etter 20 år i Målselv ønsket jeg og min mann også å både komme nærmere kysten og nærmere vår hytte i Vesterålen. 

Powered by Labrador CMS