Ukas leder-intervju

Tale Teisberg har bakgrunn som leder fra staten. Nå er hun i gang i kommunesektoren. Foto: Oslo Kommune
Tale Teisberg har bakgrunn som leder fra staten. Nå er hun i gang i kommunesektoren. Foto: Oslo Kommune

Har toppjobben i landets største kommune

Tale Teisberg har akkurat startet som kommunaldirektør ved Byrådslederens kontor i Oslo.Ukas leder

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag forrige uke startet Tale Teisberg i jobben som kommunaldirektør ved Byrådslederens kontor i Oslo. Hun gikk da fra jobben som ekspedisjonssjef i Finansdepartementet.

– Hvorfor byttet du jobb?

Ukas leder

I spalten «Ukas leder» stiller vi kommunale ledere spørsmål om en aktuell situasjon de er oppe i og om ledelse generelt.

Navn: Tale Teisberg

Alder: 48

Stilling: Kommunaldirektør ved Byrådslederens kontor i Oslo.

Tidligere ledererfaring: Ekspedisjonssjef, leder for Administrasjonsavdelingen i både Finansdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

– Jeg har lang fartstid i statsforvaltningen. Det er fryktelig spennende å jobbe i et departement, men når dette kom opp som en mulighet var det noe jeg tente på. Det er morsomt å prøve en helt annen forvaltning. Samtidig er dette en rolle som er nogså lik den jeg har hatt før, men i en annen kontekst.

– Hvilken rolle skal du ha i din nye jobb?

– Forvaltningen i Oslo består av ulike byrådsavdelinger, og Byrådslederens kontor er en egen avdeling. Den har ansvar for å forberede, tilrettelegge og følge opp byrådets behandling av saker. Avdelingen har sin politiske ledelse og en administrasjon på 60 årsverk. Rollen innebærer både å lede administrasjonen, men også å ha en rådgiverrolle og støtterolle for byrådslederen.

– Det er den høyeste administrative stillingen i Oslo?

– Ja, det tror jeg det er riktig å si.

– Hvor godt kjenner du Oslo kommune fra før?

– Ikke spesielt godt. Jeg kommer inn med min kompetanse og bakgrunn fra statsforvaltningen. Så er jeg innforstått med at her er det en annen struktur, og kanskje en nye større kompleksitet. Jeg har ikke gjort meg opp en mening om det ennå.

– Hvilke forskjeller ser du mellom en lederjobb i stat og kommune?

– Det kan jeg si mer om etter en stund, men generelt skilles de kanskje av at kommunen er tettere på tjenesteproduksjon og tjenesteyting til borgerne.

– Hvordan har de første dagene på jobben vært?

– Veldig spennende og intense. Det er alltid spesielt å starte i en ny jobb. Det er mye nytt, og man skal forholde seg til mange nye personer, saker, systemer og strukturer. Det har vært veldig morsomt, og jeg har blitt tatt veldig godt imot. Jeg ser med glede fram mot fortsettelsen.

– Har du en ledelsesfilosofi?

– Nei, det har jeg i grunnen ikke, men jeg er opptatt av at man som leder tar ansvar for det man skal levere. Så er jeg opptatt av et godt samspill med medarbeiderne. Veldig ofte vil en leder komme til et sted hvor det er mye kompetanse og mange systemer. Det må man benytte. Man må ikke tro man skal gjøre jobben alene, men må  ha tillit og delegere fornuftig. Jeg er også opptatt av at arbeidsprosessene skal være effektive.

– Hva er det vanskeligste med å være leder?

– Som leder vil du komme i situasjoner der du må håndtere vanskelige saker som berører enkeltindivider. Jeg har vært så heldig at jeg ikke har hatt mange tunge saker.

– Hvordan lykkes man som administrativ leder i grenselandet mellom fag og politikk?

– Det er viktig å ha en god rolleforståelse. Grunnleggende sett skal man ikke gå for langt inn i en politisk-taktisk rådgiverfunksjon. Det er opp til politikerne å gjøre vurderinger “på toppen” av administrasjonens utredninger. Det er viktig med gode reflekser og en åpen tone, slik at man kan si “her oppfatter jeg at vi som embetsverk beveger oss for langt inn i det politiske”. Det handler om tillit og gjensidig respekt for hverandres roller.

Powered by Labrador CMS