Ukas leder-intervju

Olaug Hagen har vært rådmann i Tingvoll kommune i to omganger. Foto: Tingvoll kommune
Olaug Hagen har vært rådmann i Tingvoll kommune i to omganger. Foto: Tingvoll kommune

Hyrer konsulenter for å bedre miljøet

Etter en medarbeiderundersøkelse hyrer rådmannen i Tingvoll et konsulentfirma for å få arbeidsmiljøet på rett kurs.Ukas leder-intervju

Publisert Sist oppdatert

– Bakgrunnen er en medarbeiderundersøkelse som i hovedtrekk viser et godt resultat for Tingvoll kommune. Så er det en tjeneste, heldøgnstjenesten, som er vår institusjonstjeneste, som vi har fått bekrefter sliter. Vi trenger hjelp, både med mer kompetanse og kapasitet enn det vi har. Derfor leier vi konsulenter som skal bidra i et år, sier Olaug Haugen.

Ukas leder-intervju

I denne spalten stiller vi kommunale ledere spørsmål om en aktuell situasjon de er oppe i og om ledelse generelt.

Navn: Olaug Haugen.

Stilling: Rådmann i Tingvoll siden 2012.

Alder: 53

Tidligere ledererfaring: Rådmann i Tingvoll fra 2005 til 2008 og rådmann i Averøy fra 2008–2012.

– Hva skal konsulentene gjøre?

– De skal jobbe med bredden i utfordringene, fra konflikthåndtering i organisasjonen, lederdialog og systemer for møtevirksomhet, og medansvar hos alle for utvikling av et godt arbeidsmiljø. Konsulentene må ha kompetanse til å gå inn på flere områder parallelt. Vi ønsker å komme til bunns i hva dette er, og for å bedre arbeidsmiljøet og sikre god kvalitet og stabilitet i tjenestene våre, må vi ha et så pass omfattende arbeid i gang.

– Endringer kan være skremmende på ansatte. Hvordan forbereder du dem på det som skal skje?

– Jeg tror at de fleste har oppfattet at dette er en mulighet for organisasjonen. Vi får et blikk på oss utenfra, vi får både undersøkt hva som er faktum og nytt påfyll til mulige løsninger i dialog med både ansatte, ledere og tillitsvalgte. Vi har satt ned en bred styringsgruppe fordi vi ønsker at folk skal sitte rundt det samme bordet. Det er både hovedtillitsvalgte, plasstillitsvalgte, hovedverneombud, virksomhetsleder, mellomledere og personalavdelingen.

– Har du en ledelsesfilosofi?

– Jeg er opptatt av at vi skal bruke kapasiteten og den beste kunnskapen til å utvikle saksområder som organisasjonen eller samfunnet trenger, og legge kunnskapsgrunnlag for politiske beslutninger og kvalitet i våre tjenester. Og vi skal også bruke kraft til å gjennomføre de politiske vedtakene. Det er viktig at beslutningene til politikerne gjennomføres, slik at alle ser resultatet av sitt arbeid og engasjement og at vi utvikler oss i ønsket retning.

– Hva har vært din største utfordring som leder?

– Mye av utfordringene ligger mellom drift og utvikling. Mye av oppmerksomheten til organisasjonen, administrative ledere og politikere ligger i den daglige driften. Men det er viktig å ha kapasitet til å løfte blikket og se lengre fram. Det er en utfordring å være resultatorientert, man må ha et visst tempo. Noen synes det kan gå for fort, og ønsker mer tid på medvirkning.

– Hvordan løser du det? 

– Dette er ikke noe som enkeltpersoner løser, det handler om hvordan vi jobber i organisasjonen. At vi har gode styringssystemer der utviklingstrekk og planer blir utformet og diskutert. At vi har inkluderende arbeidsprosesser der fagfolk, tillitsvalgte, administrative og politiske ledere drøfter utvikling sammen, at vi deler innsikt og engasjement. Å jobbe langsiktig og kunnskapsbasert må omsettes i daglige handlinger.  

– Du har vært rådmann i Tingvoll i to perioder. Hvorfor søkte du deg tilbake til kommunen?

– Tingvoll og Averøy er nabokommuner og gode, interessante, plasser å jobbe. Tingvoll er økokommune og vi har mange konkrete og framtidsrettete satsinger. Og så har jeg bodd her hele tiden. Jeg fikk litt mindre reiseavstand til og fra jobb da jeg sluttet som rådmann i Averøy.

Powered by Labrador CMS