Ukas leder-intervju

Landbrukssjefen i Tokke er glad i geiter, og håper å drive egen gård ved siden av sjefsjobben. Foto: Svein Olav Lien
Landbrukssjefen i Tokke er glad i geiter, og håper å drive egen gård ved siden av sjefsjobben. Foto: Svein Olav Lien

– Jeg vil hjelpe bøndene

Med budeie- og avløsererfaring tar Gunnhild Helene Breiland fatt på landbrukssjefstillingen i Tokke. 25-åringen er trolig landets yngste landbrukssjef.Ukas leder-intervju

Publisert Sist oppdatert

Ukas leder-intervju

I denne spalten stiller vi kommunale ledere spørsmål om en aktuell situasjon de er oppe i og om ledelse generelt.

Navn: Gunnhild Helene Breiland

Alder: 25 år

Stilling: Landbrukssjef i Tokke kommune

Tidligere ledererfaring: Ingen

– Hvor lenge har du vært landbrukssjef?

– Siden 6. mars. Og jeg går bare i 50 prosent stilling fram til juli, for jeg holder på å gjøre ferdig en mastergrad på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på Ås, der jeg går husdyrvitenskap.

 – Og hva handler masteroppgaven om?

– Om økt bruk av norske fôrressurser i kraftfôr til melkegeit. Jeg skal se på hvordan norskprodusert raps påvirker fettsyresammensetningen og fettinnholdet i geitemelk. I dag brukes palmeolje som fettkilde i kraftfôret, og det er et mål at mer av fôret skal produseres her til lands.

 Dette er en del av et stort prosjekt på NMBU, og vi har forsket på geitene som er på skolen på Ås.

– Er det mye geit i Tokke?

– Det er to geitemelksprodusenter i Tokke, men Vinje er den store geitekommunen i Telemark. Tokke er den største sauekommunen i Telemark.

– Kan du forklare oss byfolk hva en landbrukssjef gjør?

– Tokke har mellom 60 og 70 bønder som mottar produksjonsstøtte, og man skal være rådgiver og saksbehandler for produsentene både på jordbruk og skogbruk. I tillegg er det en del oppgaver innenfor viltforvaltning. Vi har leid inn nabokommunen til skogbruksdelen, men det er nok å gjøre likevel. Det er mye papirarbeid, og mange lover og regler man må sette seg inn i. Men det er også mange fine oppgaver, som for eksempel å motivere og legge til rette for dem som vil satse på landbruk, eller dele ut midler til bønder som vil bygge nye driftsbygninger, vedlikeholde dyrket mark eller restaurere verneverdige bygninger. Det er med andre ord veldig varierte arbeidsoppgaver. 

– Hva ønsker du å oppnå som landbrukssjef?

– Jeg vil hjelpe og legge til rette for produsentene som er her nå, og forhåpentlig få unge folk hjem for å etablere seg her. Jeg håper jord- og skogbrukere synes det er enkelt å ta kontakt med meg hvis de lurer på noe.

 Jeg synes Tokke kommune er flink til å ansette unge og nyutdannete. Det er mange unge lærere på skolene, men også en del unge her på kommunehuset. Dette er viktig i en utkantkommune for at det skal være attraktivt å flytte hjem.

– Hvilke lederegenskaper synes du er viktige?

– Å være tydelig og rettferdig. For meg blir det viktig å behandle alle produsentene likt, og å gi alle lik informasjon og den informasjonen de trenger. Og så er det viktig å være positiv. Jeg har ingen underordnete, så det blir meg som har all publikumskontakten.

– Har du et forbilde blant ledere?

–  Det må kanskje bli min forgjenger, tidligere landbrukssjef Sverre Bakke. Han var kjent som orakelet på kommunehuset. Jeg ringer ham ofte når jeg lurer på noe. 

Ellers håper jeg at jeg kan bidra med nye ideer og være et friskt pust. Jeg har jo ingen ledererfaring, så veien må bli til mens jeg går.

– Skal du selv være bonde ved siden av jobben?

– Det er planen. Jeg er yngst av tre søsken, så det er noen foran meg til å ta over gården der jeg vokste opp. Men kjæresten og jeg vil drive gård ett eller annet sted i Vest-Telemark.

Powered by Labrador CMS