Ukas leder-intervju

Odd Inge Mjøen vil søke på stillingen som fylkesrådmann for Trøndelag dersom det blir sammenslåing. Foto: Sør-Trøndelag fylkeskommune
Odd Inge Mjøen vil søke på stillingen som fylkesrådmann for Trøndelag dersom det blir sammenslåing. Foto: Sør-Trøndelag fylkeskommune

Klar for å bli Trøndelag-sjef

- Utfordringen blir å skape en felles kultur og samhandling, mener fylkesrådmann Odd Inge Mjøen i Sør-Trøndelag fylkeskommune om den nye regionen Trøndelag.Ukas lederintervju

Publisert Sist oppdatert

De to fylkene i Trøndelag ligger an til å bli slått sammen om kort tid.

Ukas lederintervju

Navn: Odd Inge Mjøen
Alder: 57
Stilling: Fylkesrådmann i Sør-Trøndelag fylkeskommune siden 2014
Ledererfaring: 15 års erfaring som offiser i Hæren, 6 år som administrasjonssjef, prosjektleder og avdelingsdirektør, 10 år som assisterende fylkesmann i Sør-Trøndelag, 5 år som fylkesrådmann i Sør-Trøndelag.

– Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag går i front når Norge skal deles inn i regioner. Er det tilfeldig?

– Nei, det synes jeg ikke. Vi har både historie og kultur som hører sammen. Så har vi i Sør-Trøndelag hatt en politisk ledelse ved fylkesordfører Tore Sandvik som har ivret sterkt for et regionalt nivå siden 2003. Han var blant de fremste på barrikadene da forrige regionreform ble diskutert.

– Vil du søke på stillingen som fylkesrådmann for Trøndelag dersom det blir sammenslåing?

– For det første er det en spennende stilling som øverste administrativ ledelse, hvor man kan påvirke utviklingen i hele Trøndelag. Jeg synes også dette er spennende i og med at denne regionen vil være først ut, og i lys av regionmeldingen som nylig kom ut vil vi være en prøvestein for de øvrige regionene når det gjelder ansvar og myndighet. Jeg er opptatt av å flytte myndighet fra stat til regionene. Jeg har hatt ledererfaring siden jeg gikk ut av Krigsskolen i 1982 og kan tenke meg til å ha lederfunksjon i noen år til.

– Sammenslåing betyr også nedlegging og oppbygging av ny organisasjon. Hvilke ledelsesmessige utfordringer vil en slik prosess by på?

– For første tror jeg det er viktig å kommunisere overfor egne ansatte og tillitsvalgte at vi skal ikke slå sammen to fylkeskommuner, vi skal bygge en ny region. Vi har nå drevet på med prosessen i to år og hatt utredningsarbeid i nesten ett år. Arbeidet med trøndelagsutredningen viser at vi har et godt grunnlag for å bygge ny organisasjon. Vi har god økonomisk kontroll og kompetente ansatte. Vi opplever at de ansatte er engasjerte og entusiastiske, og det er en viktig forutsetning når vi skal bygge noe nytt. Utfordringen blir å skape en felles kultur og samhandling. Geografisk blir vi en stor region, med blant annet 33 videregående skoler, og mellom 40 og 50 tannklinikker spredt på et stort område. Det å bygge en felles organisasjonskultur og ikke minst få til god samhandling for å bygge Trøndelag er den største utfordringen.

– Hvorfor er du rette mann til å bli fylkesrådmann i Trøndelag?

– Grunnen til at jeg vil bli fylkesrådmann er at jeg ser på det som en fin lederutfordring. For det første er jeg veldig glad i Trøndelag og kjenner Trøndelag ganske bra. Jeg har beveget meg i grenseland mellom administrasjon og politikk i lang tid og det tror jeg er bra og ha med seg som rådmann. Jeg tror også at jeg er en rimelig bra lagspiller. Jeg har et sterkt ønske om å gjøre politikerne i fylkesutvalg og fylkesting synlige og gode i den jobben de skal gjøre. Jeg har en god ledergruppe som jeg har lyst til å løfte fram, og tror jeg er en god kaptein på et lag.

– Du har gitt uttrykk for at du er bekymret for at det blir lang avstand til makta, og at det vil være en fare for at en del redaksjoner mister den kontakten de har hatt med fylkeskommunen. Har du en strategi for å sikre medias tilstedeværelse?

– Den beste strategien er å sørge for at vi får et ansvar og en myndighet som gjør at vi betyr noe for innbyggerne i Trøndelag, hvis vi ikke vil ikke media være interessert. Oppgavene i regionalmeldingen som Sanner la fram denne uken fikk ikke hjertet til å banke, der var ikke mange konkrete oppgaver som den nye regionen skal løse. Her må det gjøres en jobb opp mot Stortinget når det gjelder av overføring av oppgaver til det folkevalgte regionnivået.

– Hva er det beste ledertipset du har fått?

– Det jeg er opptatt av er ”know your numbers”. Du må ha kontroll på tallene, hvis ikke mister du fokus og evnen til å tenke langsiktig strategi. Hvis du ikke har kontroll på økonomien så er du kjørt som leder.

– Har du en ledelsesfilosofi?

– Jeg mener at innenfor enhver organisasjon er det veldig viktig å kjøre åpne og involverende prosesser. Vi skal inn i en fase nå hvor vi skal bygge nye regioner. Det å ha åpne og involverende prosesser er usedvanlig viktig. I tillegg må du ha styringsfart- ikke for god tid i de prosessene du styrer. Vi har sagt at vi skal ha på plass ny region innen halvannet år, det er mer enn nok.

Powered by Labrador CMS