Ukas leder-intervju

Ingvill Kvernmo har trivdes godt i byggebransjen, men har også et brennende hjerte for Orkdal kommune, der hun begynner som rådmann 1. juni. Foto: Mari Vold/Adresseavisen.
Ingvill Kvernmo har trivdes godt i byggebransjen, men har også et brennende hjerte for Orkdal kommune, der hun begynner som rådmann 1. juni. Foto: Mari Vold/Adresseavisen.

Konstruktivt utålmodig

– Min største utfordring er utålmodighet. Den må jeg bruke konstruktivt, sier Ingvill Kvernmo, som forlater byggebransjen for å bli rådmann i hjemkommunen Orkdal.Ukas leder

Publisert Sist oppdatert

Ukas leder

I spalten «Ukas lederintervju» stiller vi kommunale ledere spørsmål om en aktuell situasjon de er oppe i og om ledelse generelt.

Navn: Ingvill Kvernmo

Alder: 37 år

Stilling: Direktør i Entreprenørforningen for bygg og anlegg i Trøndelag og Håndverkerforeningen i Trondheim. Begynner som rådmann i Orkdal kommune 1. juni

Tidligere ledererfaring: Manager i revisjonsselskapet PWC. Medlem av bystyret i Trondheim (Ap). Vil søke permisjon fra 1. mai. Kommunestyremedlem  i Orkdal 1999–2005. 

 

– Orkdal kommune skriver at «et enstemmig og begeistret kommunestyre» har ansatt deg som rådmann. Hva er det ved deg som begeistrer?

– Det må du spørre dem om. Men det er en veldig hyggelig mottakelse å få. Det vil gi en god start.

– Er det din personlighet eller dine papirer som veier tyngst, tror du?

– Det må du også spørre dem om. Men jeg har lang politisk erfaring og har jobbet med folkevalgtopplæring for KS i Midt-Norge. Jeg er samfunnsøkonom med fordypning i offentlig økonomi og har bred næringslivsbakgrunn.

Som person er jeg analytisk, strukturert og flink til å se sammenhenger. Jeg er glad i folk, og jeg trives med oppnå resultater sammen med andre.

– Hvorfor søker du deg vekk fra direktørjobb i Entreprenørforeningen og Håndverkerforeningen?

– Jeg søker meg ikke vekk fra noe, men til rådmannsstillingen i Orkdal. Jeg er fra Orkdal og har et brennende hjerte for Orkdal og hele regionen. Å få være rådmann her, er en veldig spennende utfordring.

– Lite skitpreik

– Hvordan er det å være ung kvinnelig direktør i en veldig mannsdominert bransje?

– Det tenkte jeg litt over på forhånd, men det har bare vært positivt. Byggebransjen er en av de største private bransjene i Norge. Den sysselsetter flest etter varehandelen. De siste årene har det vært en del store utfordringer, blant annet knyttet til rekruttering av fagarbeidere, arbeidsinnvandring og konkurranse fra useriøse aktører.

– Hvordan reagerer du på skittsnakk på brakka?

– Det har ikke vært mye tøft preik der jeg har vært. Det er en bransje med mye bra og flinke folk, selv om det skulle vært flere damer, både på fagarbeider- og ledersiden. Det ønsker de selv.

– Har du aldri fått en negativ kommentar?

– Hovedtyngden har vært positiv. Jeg har trivdes godt i byggebransjen.

– Hvordan får du respekt fra medarbeiderne?

– Jeg tror det handler om å være tydelig og inkluderende, og å klare både å lytte og konkludere. En må kunne ta en beslutning og gå videre.

– Er det noen lederøyeblikk du helst vil glemme?

– Det tror jeg vi alle har. Prosesser der noen strever med å skille sak og person, kan være vanskelige og energitappende.

Opptatt av demokrati

– Fra byggebransjen er du vant med store tall og pengekrangel. Vil det komme godt med i kommunen?

– Orkdal har orden i økonomien og leverte et solid resultat for 2015. Det er et veldig godt utgangspunkt å komme til en kommune med grei økonomisk kontroll.

– En kommune har også stort ansvar. Gjør det deg nervøs?

– Det er hyggelig med de positive tilbakemeldingene jeg har fått på ansettelsen, men som rådmann må man også ta upopulære avgjørelser, og det er viktig å kunne takle både kritikk og press.

– Blir det kulturkræsj for deg å komme til kommunen?

– Jeg har drevet med politikk i så mange år og også jobbet mye med offentlig sektor som konsulent i PWC. Så jeg tror jeg skjønner kulturen. Min utfordring er kanskje utålmodighet. Den må jeg bruke konstruktivt. Kommunen skal vektlegge gode, demokratiske prosesser, og demokratiutvikling er en av kommunens viktigste oppgaver.  Det er mer tidkrevende enn å ta beslutninger utelukkende ut fra økonomiske vurderinger, men i kommunal sammenheng helt nødvendig.

– I byggebransjen har du gått til kamp mot sosial dumping, skattesnusk og useriøse aktører. Er du en Tante Sofie, som kommer til kommunen for å rydde opp?

– Jeg har aldri blitt beskyldt for å være Tante Sofie. Utfordringene i byggebransjen er knyttet til samfunnsutviklingen med åpne grenser. Det finnes dårlige egg i alle kurver, og vi har ingen garanti mot snusk noen steder, verken i det private eller offentlige. Som storinnkjøper har kommunen ekstremt stor kundemakt. Det må en være bevisst på. Det er noe jeg brenner for. Ca 50 prosent av oppdragene i byggebransjen er for det offentlige. Hvilke krav vi stiller, har stor betydning for hva slags byggenærings vi får. Her har KS og Difi (Direktoratet for forvaltning og IKT) sammen med bransjen kommet med klare anbefalinger. Om Orkdal kommune vil ta i bruk disse, er en politisk beslutning.

– Blir det vanskelig for deg å la være å være politiker?

– Nei, det tror jeg skal gå greit. Det er veldig viktig å ha respekt for at det skal utøves politisk skjønn, men også å gjøre det lett for politikerne å utøve politisk skjønn. Det gjør man ved å gi dem et godt beslutningsgrunnlag med flere alternativer, slik at de kan foreta reelle veivalg.

–  Var det partiboka som ga deg rådmannsjobben?

– Nei, det er borgerlig flertall i Orkdal.

Powered by Labrador CMS