Ukas leder-intervju

Rådmann Geir Viksand. Arkivfoto: Joakim S. Enger
Rådmann Geir Viksand. Arkivfoto: Joakim S. Enger

Kvitt Robek-stempelet etter tre år

Rådmann Geir Viksand forklarer den forholdsvis raske Robek-exiten med godt samarbeid mellom politikerne og administrasjonen. Geir Viksand

Publisert Sist oppdatert

– Bystyret vedtok nylig 2015-regnskapet med et overskudd på 60 millioner kroner. Byen er i positiv utvikling, og kommunen har økonomiske muskler, er attesten fra Fylkesmannen. Hva føler du nå?

Geir Viksand

Rådmann

Alder: 53

Rådmann i Tønsberg siden 2011

Utdanning: Cand eocon ved Universitetet i Oslo, samfunnsøkonomi

Tidligere ledererfaring: Økonomisjef og kommunaldirektør for teknisk område.

– Det er en stor lettelse å slippe og ha Robek-stempelet hengende over seg, selv om det i praksis ikke har så stor betydning. Samtidig vet vi at vi nå kan bruke overskuddet til å tenke framover og ikke bare betale på gammel moro.

– Hva vil være 1.-prioritet i Tønsberg?

– Vi har ingen reserver så det viktigste blir å bygge opp nye reserver. Vi har også utsatt mange investeringer og begynner å få kapasitetsproblemer både når det gjelder skole og barnehage. Det er viktig å bygge opp reserver for å kunne finansiere slike prosjekter og holde låneveksten så lav som mulig.

– Hvordan vil du forklare den forholdsvis raske exiten?

– Det som har vært viktig i Tønsberg, er at vi har hatt et veldig godt samarbeid mellom politikerne og administrasjonen. Det har vært veldig stor enighet om strategien vi har valgt, både mellom politikerne og administrasjonen, samt på tvers av partigruppene.

– Hvordan har det vært å være administrativ leder gjennom prosessen?

– Det har vært tøft fordi mange av virksomhetene har gått gjennom kraftige kutt, og det går ut over ansatte og ledere. Da blir det ekstra utfordrende å motivere organisasjonen til fortsatt å levere god kvalitet. Men så er det utrolig hyggelig å se at vi bedrer resultatet på Kommunebarometeret år for år. Vi har hatt en spesielt god utvikling på skole.

– På hvilken måte har Tønsberg kommet styrket ut etter de tre årene?

– Jeg tror at både politikerne og administrasjonen har lært at man må være mer nøysom når det gjelder bruk av veksten i inntektene. Man må sikre seg reserver og være veldig bevisst på å budsjettere med et overskudd på minimum 1,75 prosent.

– Nylig rådet du politikerne i Tønsberg å trekke kommunen ut i forsøket med statlig finansierte omsorgstjenester (SIO) av hensyn til økonomi. Hvordan ble det rådet mottatt?

– Bystyret vedtok å trekke seg fra prosjektet på grunn av den samme usikkerheten. En ting er usikkerheten – når vi fikk vite hvor mye vi ble trukket i rammetilskuddet, så var det mer enn vi hadde budsjettert med. Da måtte vi redusere på andre tjenesteområder for å være med i prosjektet. Det blir vanskelig når vi har vært gjennom en periode med mange kutt.

– Helt til slutt: Har du noen lederfilosofi?

I kommunen har vi verdiene åpen, oppriktig og profesjonell. Min lederfilosofi går også på at vi skal lede gjennom tillit og dialog.

Powered by Labrador CMS