Ukas leder-intervju

Geir Nerdal opplever sin største utfordring etter 14 år som daglig leder i Helgeland Avfallsforedling IKS (HAF). Foto: Geir Benden/HAF
Geir Nerdal opplever sin største utfordring etter 14 år som daglig leder i Helgeland Avfallsforedling IKS (HAF). Foto: Geir Benden/HAF

Måtte håndtere avfallskrise

Daglig leder Geir Nerdal i Helgeland Avfallsforedling IKS (HAF) har hatt hektiske dager etter konkursen i RenoNorden sist mandag. Rundt 150 norske kommuner er rammet. Ukas leder-intervju

Publisert Sist oppdatert

Avfallsselskapet RenoNorden slo seg konkurs mandag kveld. Rundt 150 kommuner i Norge rammes av konkursen, og har jobbet på spreng den siste uka for å håndtere krisesituasjonen. Blant dem er Helgeland Avfallsforedling IKS (HAF), som har ansvaret for renovasjon for 35.000 innbyggerne i eierkommunene Hemnes, Lurøy, Nesna, Rana, Rødøy og Træna. 

Ukas leder-intervju

I denne spalten stiller vi kommunale ledere spørsmål om en aktuell situasjon de er oppe i og om ledelse generelt.

Navn: Geir Nerdal

Stilling: Daglig leder i Helgeland Avfallsforedling IKS (HAF) siden selskapet ble etablert i 1993.

Alder: 62

Tidligere ledererfaring: Byggeleder for havneområde i Rana kommune, selger av anleggsmaskiner i ti år, permisjon fra HAF halvannet år for å jobbe med fiskeoppdrett.  

– Det ble kjent i juni at RenoNorden hadde store økonomiske problemer. Hva gjorde dere da?

– Vi så at aksjekursen til selskapet falt og at det var i store økonomiske problemer. For oss tilspisset det seg rett før ferien. Vi ble innkalt til et møte i Oslo på kort varsel for å reforhandle avtalen. Jeg og driftslederen møtte adm.dir. i RenoNorden og hans advokater. Men det var ikke aktuelt på de betingelsene de foreslo. Møtet gjorde at vi for alvor begynte å legge beredskapsplaner i tilfelle selskapet skulle gå konkurs.

– Dere var en av flere tapsbringende kontrakter som RenoNorden prøvde å komme ut av?

– Ja, og det tilspisset seg på nytt for to-tre uker siden. Da ble vi igjen hasteinnkalt til møte i Oslo. Vi sa de var hjertelig velkommen hit. Mellomløsningen ble en videokonferanse. Dialogen med dem har gått gjennom advokat den siste tiden. 

– Hvordan har du forholdt deg til eierkommunene i denne situasjonen?

– Vi har hatt fem ekstraordinære styremøter; ett før ferien hvor tilbudet fra RenoNorden ble behandlet og fire de siste ukene. Vi skal gi eierkommunene informasjon på et ekstraordinært møte i representantskapet. To statusnotater har gått ut til ordførerne i eierkommunene.

– Sist mandag kveld sprakk det, RenoNorden fikk ikke låne mer penger og slo seg konkurs. Hvordan har uka vært?    

– Det har vært utrolig hektisk, med mange beslutninger som måtte tas på kort tid. Vi satte i verk beredskapsplanen. I de fleste av kommunene inngikk vi direkte avtaler med underleverandørene som RenoNorden hadde brukt. Men i Rana og Hemnes var det RenoNorden selv som drev renovasjonen, med innleide biler. Vi forsøker å overta leasingkontraktene, men det har ikke vært så enkelt. Foreløpig har vi tatt i bruk to egne biler.

– En del av beredskapsplanen er å sette ut konteinere i Hemnes og Rana, som innbyggerne må bringe avfallet sitt til. Blir det gjennomført?

– Vi har 20 konteinere som er klare til å plasseres ut på strategiske steder i Rana og Hemnes. Vi har ennå ikke satt i verk plan B. Vi håper å unngå det, men må ta en avgjørelse i løpet av få dager. Vi arbeider for å overta de leasete bilene. En annen mulighet vi jobber med er å innhente tilbud fra to-tre selskaper på å overta driften i seks måneder, til vi får gjennomført en ny anbudsprosess.  

– I anbudsprosessen i 2016 lå RenoNorden vesentlig lavere i pris enn tilbyder nummer to. Hvordan reagerte dere på det?

– Prisen lå ikke så langt unna de som hadde drevet renovasjonen tidligere. Regnskapet deres så greit ut og selskapet hadde god rating. Vi vurderte at de hadde priset seg lavt fordi de ønsket å etablere seg i Nord-Norge og kunne utnytte stordriftsfordeler.

– Er det aktuelt at dere selv overtar driften?

– Vi har vurdert egen drift i alle anbudsprosesser, men ikke nådd oppå i konkurransen med de kalkylene vi har lagt til grunn. Det vil vi gjøre i neste runde også. Nå er dette blitt en politisk diskusjon, så det avhenger av hva eierkommunene ønsker.  

– Er dette din største lederutfordring hittil?

– Ja, det har det nok vært. Jeg skulle gjerne vært den foruten, og håper i det lengste at innbyggerne ikke skal bli rammet. Samtidig er en slik krisesituasjon veldig lærerik, både for meg som leder og hele organisasjonen.   

– Hva er spesielt med å være leder i et kommunalt selskap?

– Vi er en offentlig virksomhet, men samtidig ganske fristilt fra kommunenes administrasjoner. Vi har et godt styre som vi gjør jobben sammen med. Vi måles på størrelsen på gebyret, som vi i alle år har arbeidet for å holde nede. Kontrakten med RenoNorden har spart abonnentene for noen kroner og det har vært minimalt med klager. Men i budsjettet for 2018 må vi ta høyde for å øke gebyret med 10–15 prosent. Det må vi forklare for eierne og få godkjent i styret og de enkelte kommunestyrene.  

Powered by Labrador CMS