Ukas leder-intervju

Å være rådmann betyr å søke råd hos flinke medarbeidere, mener avtroppende rådmann i Ski, Audun Fiskvik. Foto: Magnus Knutsen Bjørke
Å være rådmann betyr å søke råd hos flinke medarbeidere, mener avtroppende rådmann i Ski, Audun Fiskvik. Foto: Magnus Knutsen Bjørke

Mener kommunen er bedre enn da han startet

Audun Fiskvik mener rådmannsjobben har blitt vanskeligere med årene. Nå blir han pensjonist, men først gir han kommunestyret i Ski god tid til å finne arvtakeren.Ukas lederintervju

Publisert Sist oppdatert

– Du skal slutte som rådmann etter 8 år. Hvordan føles det?

– Det kjennes vemodig, på en måte. Det er så mye jeg gjerne skulle fortsatt med å holde tak i. På den andre siden er det også noe med at alt har sin tid.

– Når har du siste arbeidsdag?

Ukas lederintervju

Navn: Audun Fiskvik

Alder: 64

Stilling: Rådmann i Ski

Tidligere ledererfaring: Rådmann i Aurskog-Høland og ledererfaring fra DNB og Postbanken.

 

– Jeg har sagt at jeg står til jeg er 65, altså fram til nyttår, men kan også jobbe fram til en ny rådmann er på plass dersom det tar lengre tid.

– Så du gir kommunestyret ganske god tid?

– Det er derfor jeg sier ifra nå, så de kan ha en prosess med et rekrutteringsfirma. Tilsetting tar tid.

– Hva er det viktigste du har utrettet som rådmann i kommunen?

– Det viktigste er at jeg føler vi har god kontroll, på alle områder. Vi har også gjennomført mye vedlikehold, oppgraderinger og nyinvesteringer både på bygninger og vann og avløp, og vi har klart å effektivisere organisasjonen. Vi har dessuten gjennomført store planprosesser for det framtidige Ski. Jernbanen får dobbeltspor fra Oslo til Ski fra 2021, noe som vil gi stor befolkningsvekst, og vi legger til rette for en kommunereformprosess.

– Hva vil skje i reformen?

– Det er iallfall fire, kanskje fem eller seks Follo-kommuner som skal sette seg ned og forhandle om intensjonsavtaler. Hva som vil skje er da opp til de enkelte kommunestyrer. Personlig mener jeg det med fordel burde vært færre og større kommuner i Follo.

– Og der bør Ski være med?

– Ja, jeg mener det.

– Hvilke lederutfordringer vil du trekke fram fra din tid som rådmann i kommunen?

– Det har vært å få til et samarbeid internt mellom de ulike tjenesteområdene, å få et godt samarbeid med de tillitsvalgte og å få til et godt samarbeid med det politiske miljøet. Jobben er basert på tre ting: tillit, tillit og tillit. Det har vært mitt motto hele tiden. Du må være ærlig. Det betyr ikke at du skal fortelle alt, men alt du sier må du kunne stå inne for.

– Du er egentlig trønder. Hvordan endte du opp i Follo?

– Jeg startet mitt arbeidsliv høsten 1973 i Posten i Oslo. Siden har Østlandet vært boplass og arbeidssted. Jeg har vært heldig, og hele tiden fått anledning til å ha utfordrende og spennende jobber.

- Hvordan har rådmannsjobben i Norge utviklet seg det siste tiåret?

– Tiden hvor rådmannen var supersaksbehandler er forbi. Å være rådmann betyr å søke råd hos flinke medarbeidere. Så må du trekke essensen ut av det, og formidle det til ansatte, politikere og innbyggere.

– Har det blitt lettere eller vanskeligere å være rådmann?

– Det er vanskeligere, fordi kunnskap og forventninger blant innbyggere har økt, og i dag forventes det at du alltid er tilgjengelig og kan svare.

– Overlater du skuta i bedre stand enn da du startet?

– Ja, det føler jeg. Som nevnt er det gjort mye med bygningsmassen, og jeg føler det er en langt bedre rolleforståelse blant de ulike aktørene. Vi har jobbet mye med lederutvikling og utvikling av ansatte, slik at alle tar mer ansvar. Og kompetansen blant ansatte er økt. Jeg mener absolutt jeg kan forlate Ski med god samvittighet.

Powered by Labrador CMS