Ukas leder-intervju

Rådmann Heidi Vildskog i Spydeberg slipper gjerne politikerne nært innpå seg. Foto: Magnus Knutsen Bjørke
Rådmann Heidi Vildskog i Spydeberg slipper gjerne politikerne nært innpå seg. Foto: Magnus Knutsen Bjørke

Økonomiplanlegging på usikker grunn

Rådmann Heidi Vildskog prøver å få medarbeidere og politikere i Spydeberg til å se de lange linjene når økonomiplanen skal legges midt oppe i kommunereform og nytt inntektssystem.Heidi Vildskog (45)

Publisert Sist oppdatert

– Du har fått presentert kommuneproposisjonen og forslag til nytt inntektssystem på informasjonsmøtet til KS og Fylkesmannen i Østfold. Hva er din reaksjon?

Heidi Vildskog (45)

Rådmann i Spydeberg fra 1. januar 2014

Utdanning: Samfunnsviter med master i endringsledelse og virksomhetsanalyse ved Universitetet i Stavanger

Tidligere ledererfaring:

Konstituert rådmann i Hvaler 

Justisdirektør hos Fylkesmannen i Østfold

Lederstillinger og andre stillinger i Østfold fylkeskommune 

– Kommunereformen gjør det vanskelig å lage økonomiplan fram til 2020. Vi vet ikke om Spydeberg er en egen kommune eller del av en større kommune i Indre Østfold. Fortsetter vi alene, taper vi på det nye inntektssystemet. Spydeberg tapte mest i landet på regjeringens første høringsforslag, 9 millioner i året. I det endelige forslaget i kommuneproposisjonen er dette halvert, men vi vil få merke at små kommuner i tettbygde strøk skal få mindre.

– Hvordan vurderer du konsekvensene av nytt inntektssystem for Spydeberg?

– Det blir stadig vanskeligere å se for seg at det blir likeverdige og gode tjenester hvis vi fortsetter alene. Inntektssystemet som er foreslått nå forsterker behovet for å gå sammen med andre. Vi har få argumenter for å bli stående alene rent geografisk.

– Hvordan takler du rådsmannsrollen i denne litt uoversiktlige situasjonen?

– Det som er viktig for meg å holde høyt, er at hvis du skal jobbe ordentlig med reformen, og se utviklingen i et 30-årsperspektiv, så er det ikke de 4,5 millionene vi taper på inntektssystemet som vipper lasset. Vi må se lenger fram, utvikle langsiktige gode tjenester og ikke la oss forstyrre av om vi mister 3,5 millioner eller 4,5 millioner. Det har ingen betydning på lang sikt. Politikken må ta høyde for de langsiktige utviklingstrekkene, ikke henge seg opp i noen millioner fra eller til på neste års budsjett. 

– Er det dette du legger vekt på overfor politikerne?

– Ja, mitt råd er å sitte rolig i båten, selv om det er flere tall i lufta nå. Det økonomiske bildet av å slå seg sammen med flere er mye tydeligere enn det av å stå alene. I en større kommune beholder vi hele basistilskuddet, og andre tilskudd, de neste 15 årene. Står vi alene er framtiden mer uforutsigbar. Det skyldes også at desto flere kommuner som slår seg sammen, jo flere beholder sine tilskudd og jo mindre blir det igjen til de som står alene.

– Har du noen lederfilosofi?

– Som leder prøver jeg alltid å ta tak i det som er av kraft i folk. Folk har helt enorme krefter hvis du klarere å skape motivasjon. Jeg bruker folks energi, ellers får jeg for mye å gjøre.

– Hvordan ser du på din rolle i relasjon til politikerne?

– Jeg liker utrolig godt å jobbe på en sånn måte at vi gir politikerne størst mulig innsikt i det som er viktig for at de skal kunne ta strategisk gode beslutninger. Jeg slipper dem ofte langt inn i administrasjonens prosesser, men med tydelighet om rolle. Det har jeg gode erfaringer med, det gir gode politikere.

Powered by Labrador CMS