Ukas leder-intervju

Stein Arne Jakobsen mener ledere i stor grad kan påvirke sykefravær. Nå skal mellomledere blant annet lære å løse konflikter. Foto: Meldal kommune
Stein Arne Jakobsen mener ledere i stor grad kan påvirke sykefravær. Nå skal mellomledere blant annet lære å løse konflikter. Foto: Meldal kommune

På kurs for å hindre sykefravær

Personalsjef Stein Arne Jakobsen i Meldal sender sju av sine ledere på kurs for å få ned sykefraværet i kommunen. Ukas leder-intervju

Publisert Sist oppdatert

Sykefraværet i Meldal kommune var 8,5 prosent i fjor, og nå setter Jakobsen i gang et utviklingsprogram som er ett av flere tiltak for å få ned fraværsprosenten.

Målet er å komme ned til 6,6 prosent i løpet av 2018. Sju operative ledere vil få tilbud om programmet. 

Ukas leder-intervju

Her stiller vi kommunale ledere spørsmål om en aktuell situasjon de er oppe i og om ledelse generelt.

Navn: Stein Arne Jakobsen

Stilling: Personalsjef i Meldal kommune

Alder: 49 år

Tidligere ledererfaring: HR-sjef i Miljødirektoratet

– Det er ikke bestemt hvem det blir enda, men det er naturlig at det blir på enheter med høyt sykefravær. Dette er ledere med personalansvar som har mye kontakt med ansatte som står i fare for å bli sykmeldt. Kurset vil handle om deres lederrolle, gjennomføring av vanskelige samtaler, forebygging av konflikter, konfliktløsning og forebygging av sykefravær, sier Jakobsen.

– Er dette en erkjennelse av at lederskap i stor grad påvirker sykefravær?

– Ja, absolutt. Lederskap har nær sammenheng med identitet til egen arbeidsplass, hvordan arbeidet organiseres, hvordan de ansatte blir involvert og ikke minst forebygging av sykefravær.

– Du jobbet 15 år i staten, hvor to år var som HR-sjef. Hva var den største overgangen til å være leder i en kommune?

– Jeg hadde en formening om at det ikke var så ulikt, men det er forskjellige systemer, for eksempel lønns- og avtaleverk. I en kommune er vi også mye nærmere politikerne enn i et direktorat. Vi opererer i et lokalsamfunn og skal utvikle det, mens et direktorat har et nasjonalt fokus. Fagmiljøet i direktoratet var også mer akademisk, i en kommune er det mer sammensatt.

– Har du en ledelsesfilosofi?

–  Prinsippene om lærende organisasjoner til Peter Senge ligger meg nært. Det er viktig for en leder å skape en kultur for læring i det daglige, læring er ikke bare å bli sendt på kurs. Man må få til gode rutiner der man legger inn refleksjon over det man gjør i hverdagen.

– Hvordan får du til det?

– Man må ha klare mål og en formening om hva man ønsker. Det må være høyde under taket til å komme med innspill, til å stille spørsmål. Jeg synes diskusjoner er forferdelig viktig. Det handler også mye om å behandle folk som folk og ikke tro at man selv er annerledes. Jeg er veldig opptatt av ikke å være en opphøyd leder. Og jeg er veldig skeptisk til kvikk-fiks-løsninger og troen på at det finnes entydige svar i mange situasjoner.

– Hva har vært din største utfordring som leder?

– Det må være saker som omfatter tunge konflikter eller mobbing.

– Hvordan løste du det?

– Det handler mye om å behandle folk med respekt og ha en forståelse for at det gjerne er mange sider ved denne typen saker. Og å være stø på regelverk og sørge for at det er struktur og forutsigbarhet i prosessen. 

Powered by Labrador CMS