Ukas leder-intervju

– Jeg har fått tilbakemeldinger før om at jeg tydelig i talen, sier Geir Kvisten. Foto: Kenneth Mellem, Glåmdalen
– Jeg har fått tilbakemeldinger før om at jeg tydelig i talen, sier Geir Kvisten. Foto: Kenneth Mellem, Glåmdalen

Rådmann som går rett på sak

Etter bare 5 måneder som rådmann i Grue, har Geir Kvisten anbefalt at kommunen snarest begynner å snakke med naboene om sammenslåing.Ukas leder-intervju

Publisert Sist oppdatert

Ukas leder-intervju

I denne spalten stiller vi kommunale ledere spørsmål om en aktuell situasjon de er oppe i og om ledelse generelt.

Navn: Geir Kvisten

Stilling: Rådmann i Grue

Alder: 45 år

Tidligere ledererfaring: Økonomisjef og assisterende rådmann i Selje i tre år. Før det fem år som leder av meklerbordet i en Terra-bank.

Anbefalingen kom da rådmannen la fram sitt budsjettforslag i forrige uke. Han beskrev da økonomien som en balansegang på en knivsegg, med høy gjeld og store problemer med å levere de lovpålagte tjenestene.

Grue vil ikke klare seg alene særlig lenge, sa Kvisten, og anbefalte dialog med naboene raskest mulig.

– Hvordan er rådet blitt mottatt?

– Mye bedre enn fryktet. Man stikker hodet litt fram med et slikt forslag, men jeg har fått positive reaksjoner fra både politikere, nabokommuner og tillitsvalgte. Jeg synes det er viktig å snakke om elefanten i rommet. Min anbefaling er å nedsette et forhandlingsutvalg snarest, i forbindelse med budsjettbehandlingen, eller på nyåret.

– Ordfører Wenche Huser Sund (H) støtter deg. Du kunne vel ikke kommet med et slikt utspill hvis hun ikke hadde gjort det?

– Jo, det kunne jeg nok. Jeg visste at hun er positiv til kommunereform. Det ville vært uansvarlig ikke å snakke om dette, med de utsiktene kommunen har.

– Grue kom nylig ut av Robek, men har hatt vedvarende økonomiske problemer. Hvor alvorlig er situasjonen?

– Befolkningstallene har falt i 30 år. Prognosene tilsier at vi mister 1 prosent i året. Jeg har budsjettert med et realistisk befolkningsanslag som innebærer at vi mister 3–4 millioner kroner i inntekter hvert år framover. Dette er en bekymringsfull utvikling. Vi har allerede full eiendomsskatt og bare én skole. Tjenestetilbudet er under hardt press.

– Var du klar over hvor alvorlig situasjonen var da du tok jobben?

– Jeg hadde sett litt i økonomiplanene og var klar over at det var problemer. Men jeg må innrømme at det er enda mer alvorlig enn jeg trodde. På min andre arbeidsdag ble jeg dessuten kjent med en budsjettsprekk på 5 millioner kroner, på en renovering av rådhuset.

– Er du en modig leder?

– Jeg har fått tilbakemeldinger før om at jeg er tydelig i talen, og det er nok riktig.

– Hva er det viktigste du ønsker å få til i denne stillingen?

– Bedre samarbeid mellom politikerne og administrasjonen. Dette har vært utfordrende her. Folk må forstå rollene sine. Det blir mindre konflikter da. Det vært eksempler tidligere på at ansatte og tillitsvalgte har gått feil vei. Dette har jeg stammet opp, og jeg synes det hjelper allerede.

– Hva har vært din største lederutfordring hittil?

– Jeg var i det private næringsliv før jeg begynte som økonomisjef i Selje kommune. Det som er annerledes i kommunen, er at man må få både ledere og politikere med på vanskelig avgjørelser – og stå i det. Det er krevende når det stormer i avisene, på Facebook og blant de ansatte.

– Er det noe du skulle sett ugjort?

– Nei, jeg tror ikke det. Man får noen uvenner på veien når man er tydelig, men stort sett er det mer positivt enn negativt.

– Hva er det beste lederrådet du har fått?

– En kollega sa en gang da jeg jobbet i bank, og vi snakket om karriereveier, at det viktige er å gjøre en god jobb der man er. Det er godt å ta med seg.

Powered by Labrador CMS