Ukas leder-intervju

Vigdis Bolås blir rådmann i Indre Fosen vedtok fellesnemnda i juni 2015. Men noen arbeidsavtale har hun ennå ikke fått. - Det ordner seg, mener Bolås, som ikke vil ha noen etterlønnsavtale. Foto: Rissa kommune
Vigdis Bolås blir rådmann i Indre Fosen vedtok fellesnemnda i juni 2015. Men noen arbeidsavtale har hun ennå ikke fått. - Det ordner seg, mener Bolås, som ikke vil ha noen etterlønnsavtale. Foto: Rissa kommune

– Ringer alltid tilbake

– Jeg ringer alltid tilbake hvis noen har ringt meg, enten det er ansatte eller innbyggere. Åpen dialog med alle – det er oppskriften. Det sier Vigdis Bolås, som er rådmann for to kommuner mens hun bygger nye Indre Fosen. Ukas lederintervju

Publisert Sist oppdatert

Ukas lederintervju

I spalten «Ukas lederintervju» stiller vi kommunale ledere spørsmål om en aktuell situasjon de er oppe i og om ledelse generelt.

Navn: Vigdis Bolås

Alder: 55

Stilling: Rådmann i Rissa og Leksvik kommuner, og prosjektleder for sammenslåingsprosessen til Indre Fosen kommune, som etableres 1. januar 2018

Tidligere ledererfaring: Rådmann i Rissa siden 2012 og i Leksvik siden september 2016, Tidligere daglig leder i Trønders mat og drikke, daglig leder i Rissa Utvikling KF, fylkesjordsjef hos Fylkesmannen i Sør-Trøndelag og ringleder i Indre Fosen forsøksring

 

– Om 11 måneder er du rådmann i nye Indre Fosen. Hvordan blir det?

– Det blir kjempespennende og flott på alle vis. Da har vi fått på plass det meste og er én kommune. Jeg gleder meg.

– Hva må skje innen den tid?

– Det er mye, men vi er godt på vei og følger vedtatt framdriftsplan. Vi har felles ledermøter i tillegg til ledermøter for hver kommune, og har nettopp begynt med felles politiske utvalg, som oppvekstutvalg, arealutvalg osv. 9. februar har vi det første felles kommunestyremøtet med 48 medlemmer, i stedet for fellesnemndas 21.

Det overordnete organisasjonskartet er vedtatt, men vi har mange prosesser for å finne ut hvordan resten skal se ut. Alle eksterne avtaler må forhandles på nytt. Vi skulle gjerne hatt et organisasjonsnummer på plass. Det sies at vi ikke får det før den nye kommunen er etablert, men vi jobber med det. 

– Hva er din største utfordring akkurat nå?

– Samkjøring. Å få til det gode fellesskapet, både i organisasjonen og i det nye kommunestyret og formannskapet. Vi har endret litt på delegasjonsreglementet for å legge til rette for gode politiske arenaer. Vi er ferdig med å rekruttere ledergruppa, men må få på pass ledere på alle nivåer i løpet av våren. Vi kartlegger interesserte og rekrutterer internt til ulike stillinger. Ellers er IKT en mye større sak enn vi trodde. Felles programvarer, arkiv og dokumentsenter krever mye ressurser. Hvordan dette skal finansieres burde vært avklart for alle kommuner som kommer etter.

– Hvordan skal du få 600 Rissa-ansatte og 400 Leksvik-ansatte til å dra sammen?

– Det har vi arbeidet mye med et år. Vi har hatt 25 arbeidsgrupper som har arbeidet med forskjellige saker, omstillingsplan og en gjennomføringsplan for hver enkelt sektor, som ble vedtatt av politikerne i desember. Vi skal jobbe mye med kulturbygging i år, både i organisasjonen og blant innbyggerne. Vi har satt av 4 millioner kroner til dette og fått over 20 søknader fra lag, foreninger og frivillige som vil gjennomføre tiltak. Ellers bruker vi sosiale medier, blant annet med egen gruppe for ansatte. Informasjon og kommunikasjon er veldig viktig, både internt og mot innbyggerne.

– Fellesnemnda vedtok i 2015 at du blir rådmann, mens daværende Leksvik-rådmann Kai Terje Dretvik blir kommuneadvokat i Indre Fosen. Hvorfor fikk du toppjobben?

– Det var vi to som ble enige om den fordelingen. Han ville bruke faget sitt som jurist. Jeg hadde lyst til å bli rådmann, og ville konkurrere om jobben gjennom ekstern utlysning. Men verken Dretvik eller ordførerne ønsket det. 

– Dretvik ble lovet fire års etterlønn i en avtale, som nå stemples ugyldig i granskingsrapport. Hva slags avtale har du?

– Granskingen konkluderer med at den avtalen er ugyldig, fordi de som inngikk den ikke hadde myndighet til det. Jeg har ingen arbeidsavtale fra 1.1.18, bare et vedtak i fellesnemnda. Ansvaret er delegert til formannskapet i begge kommuner. Vi må sikkert ta det opp snart, men jeg er så lite opptatt av det. Det ordner seg. Noen etterlønnsavtale er jeg ikke interessert i. 

– Hvor lenge varer stillingsgarantien dere har gitt i forbindelse med sammenslåingen?

– Ingen skal miste jobben som følge av sammenslåingen. Men det kan være andre grunner som gjør at vi velger bort oppgaver eller må nedbemanne. Det er viktig å skille mellom dette. Det er klart at det er en del usikkerhet blant de ansatte før organisasjonskartet er klart og alle ledere er på plass. Det har jeg stor forståelse for. Men jeg synes ikke det er så mye uro.

– Hvordan håndterer du ansatte som er usikre på hva som skal skje? Med tordentaler?

– Overhodet ikke. Jeg lytter og prøver å forklare så godt jeg kan. Det tror jeg er kjempeviktig. Jeg har to gode personalsjefer som hjelper meg. De er mye ute på enhetene. Den ene holder på med å ta doktorgrad i organisasjonsutvikling om kulturutvikling i forbindelse med sammenslåing, og får veiledning fra NTNU. En annen tar masteroppgave. Det medfører spørreundersøkelser og oppfølging. Det er veldig verdifullt.

– Blir du selv litt engstelig for hvordan ting skal gå?

– Nei. Jeg synes det er kjempeinteressant og føler meg privilegert som får arbeide med dette. Det er krevende, og jeg jobber kjempemye hele tida. Det er hele tiden små og store saker i begge kommuner som må håndteres, pluss sammenslåingsprosessen. Men jeg liker å arbeide. Og så har jeg et godt samarbeid både med ledere og ikke minst de to ordførerne. Det betyr alt. 

– Du må snart levere tre regnskaper. Hvordan får du det til?

 – Ja, nå skal vi lage tre årsmeldinger, en for hver kommune og en for sammenslåingsprosjektet. I desember la vi tre budsjetter. Men jeg har assisterende rådmenn i 50 prosent i hver av kommunene. Det er viktig å delegere. Og så velger jeg bort konferanser og alt som skjer utenfor Indre Fosen. 

– Hvordan oppfattes du som leder?

– Jeg liker å se folk og er opptatt av folk. Jeg lytter og prøver å finne løsninger i lag. Jeg tror de ser på meg som en arbeidskapasitet. Jeg er opptatt av ha en åpen dialog med alle, både ansatte og innbyggere. Jeg ringer bestandig opp igjen, hvis noen har ringt.

Powered by Labrador CMS