Ukas leder-intervju

Da en svane angrep et barn som var på tur med barnehagen i Os i juli, fikk lederen for Bjørnefjorden landbrukskontor – Øystein Svalheim – ansvar for saken. Foto: Privat
Da en svane angrep et barn som var på tur med barnehagen i Os i juli, fikk lederen for Bjørnefjorden landbrukskontor – Øystein Svalheim – ansvar for saken. Foto: Privat

Satser på å ri av stormen rundt «Havnesjefen»

Øystein Svalheim er mannen som avgjorde svanen «Havnesjefens» skjebne. Kritikken som hagler, er ikke den største lederutfordringen landbrukssjefen har møtt.Ukas leder-intervju

Publisert Sist oppdatert

– «Havnesjefen» i Os ble avlivet natt til torsdag. Det har skapt mange sterke reaksjoner. Hvordan er det å stå i stormen?

Ukas leder-intervju

I denne spalten stiller vi kommunale ledere spørsmål om en aktuell situasjon de er oppe i og om ledelse generelt.

Navn: Øystein Svalheim

Stilling: Sjef ved Bjørnefjorden landbrukskontor siden 2013. Kontoret omfatter Fusa, Os, Samnanger og Tysnes kommuner. Utdannet biolog.

Alder:  56 år

– Jeg har jo hatt lang tid til å forberede meg. Slikt sett er jeg trygg på de faglige vurderingene som er gjort. Det er veldig viktig for min del å være trygg på at de er riktige. Jeg har rådført meg med ekspertise både hos Fylkesmannen i eget fylke og i andre fylker, lokale fugleeksperter og andre ornitologer.

– Avgjørelsen ble delegert til deg?

– Ja, vi var først usikre på hvem som har ansvaret. Men i et delegasjonsvedtak fra Miljødirektoratet fra 2013 om naturmangfoldloven, står det at en kommune på eget tiltak kan avlive spesielt aggressive knoppsvaner. Det står spesifikt knoppsvaner, fordi det er et kjent problem at de kan være aggressive. Som leder for landbrukskontoret ble det jeg som fikk ansvaret.

– Hvordan har du forberedt deg?

– Det begynte den siste fredagen i juni da en femåring ble skamslått av «Havnesjefen». Da det ble avklart hvem som hadde myndighet til å fatte en avgjørelse, utformet jeg et vedtak. Det var ferdig like før arbeidsdagen var slutt mandag 3. juli. Sirkuset begynte samtidig. Vi hadde korrespondanse med en ornitologisk forening for å sikre en human behandling. Vi utsatte avlivningen for å være sikre på at hunnen i paret var ferdig med å skifte fjær, fordi en avlivning ville gjøre ungene mer sårbare. Etter tre uker trådte fellingsvedtaket automatisk i kraft, men vi effektuerte det ikke fordi mange var interessert i en annen løsning. Vi vurderte først å flytte den til fangenskap, men det godtok ikke Miljødirektoratet. Frivillige ville flytte den til Orrevatnet i Rogaland, men Fylkesmannen i Rogaland ga beskjed om at det ikke var aktuelt fordi de har nok svaner. Det var aktuelt med andre naturreservater, men så skjedde det siste angrepet på en 16-åring i går. Da var det klart. Vi hadde bestemt allerede 3. juli at svanen ville bli avlivet hvis det skjedde nye hendelser.

– Det blir sagt at folk i Os kunne holdt seg unna til ungene ble store, for da er svanene mindre aggressive.

– Svanene har revir midt i sentrum, så det er ikke mulig å holde folk unna. Men folk har heller ikke oppført seg pent.

– Hva er strategien framover?

– Når stormen er over, må vi finne ut hvordan vi skal håndtere en slik sak hvis det skjer på nytt. Vi har resten av svanefamilien her, og hvordan det går med dem, vet vi ikke. Vi håper jo at ungene klarer seg. Hvis hunnen får en ny make, er det stor sannsynlighet for at vi får det samme problemet på nytt.

– Er «Havnesjefen» den største utfordringen du har hatt som leder?

– Nei. Jeg ble leder i 2013, og det å være leder og ha personalansvar har vært vanskelig til tider, men nå går det bedre.

– Hva var vanskelig?

– Når et kontor har hatt en leder i mange år, blir man vant til lederstilen til lederen. Det blir ofte uro ved lederskifter – det tar tid å venne seg til en ny lederstil.

– Hvordan løste du utforingen?

– Vi jobbet sammen om å legge planer for hvordan vi skal utvikle kontoret. Og vi fikk hjelp av en konsulent som kommunen har brukt tidligere. Det var veldig nyttig. Vedkommende var med i flere sammenhenger i fjor.

 – Har en ledelsesfilosofi?

– Jeg foretrekker, som mange andre, den skandinaviske ledermodellen, som er basert på konsensus. Alle skal i utgangspunktet få uttale seg, men når det trengs, må jeg skjære igjennom og ta avgjørelser. Og også ansvaret.

Powered by Labrador CMS