Ukas leder-intervju

– Jeg er opptatt av at ingen enkeltperson er overordnet organisasjonens behov, sier påtroppende direktør i Husbanken, Osmund Kaldheim. Her står han sammen med kommunalminister Jan Tore Sanner (t.v.) og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Magnus Knutsen Bjørke
– Jeg er opptatt av at ingen enkeltperson er overordnet organisasjonens behov, sier påtroppende direktør i Husbanken, Osmund Kaldheim. Her står han sammen med kommunalminister Jan Tore Sanner (t.v.) og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Magnus Knutsen Bjørke

Selvlært leder til ny toppjobb

Uten høyere utdanning går Osmund Kaldheim fra den ene toppjobben til den andre i det offentlige. Nå går han fra rådmannsjobb i Drammen til direktørstilling i Husbanken.Ukas lederintervju

Publisert Sist oppdatert

Ukas lederintervju

I spalten «Ukas lederintervju» stiller vi kommunale ledere spørsmål om en aktuell situasjon de er oppe i og om ledelse generelt.

Åsmund Kaldheim

Alder: 52

Stilling: Rådmann i Drammen, påtroppende direktør i Husbanken.

Tidligere erfaringer: Rådmann i Drammen i seks år. Fra 2005 til 2010 var han direktør i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI). Statssekretær i Sosialdepartementet fra 2001 – 2003, og i Arbeids- og administrasjonsdepartementet fra 2003–2004. Ordfører for Høyre i Fet fra 1995–1999. Styreleder i Nedre Romeriket vannverk, partner i Geelmuyden. Kiese og direktør i to ulike telenorselskaper.

 

– Hvorfor har du ikke høyre utdanning?

– Det ble ikke sånn. Jeg begynte en gang på statsvitenskap. Der sa de at vi skulle lære hvordan broer ble bygd i samfunnet. Men jeg fant ut at jeg heller ville bygge dem selv, og reiste meg og gikk. Og siden har det gått slag i slag. Jeg har aldri lagt skjul på at jeg er selvlært, og de som ansetter meg er opptatt av hva jeg kan.

– Utlysningsteksten til Husbankjobben ble endret fra første til andre gangs utlysning. Første gang het det at det var krav til høyere utdanning. Andre gang at det var ønskelig. Var den tilpasset deg?

– Det vet jeg ikke. Jeg kan ikke kommentere noe av det som skjedd på den andre siden av bordet. Jeg har bare søkt på en jobb jeg hadde lyst på.

– Hva er du opptatt av som toppleder?

– Jeg er opptatt av at ingen enkeltperson er overordnet organisasjonens behov. Det er også en advarsel til meg selv om aldri å sette meg selv over organisasjonen.

– Har du en ledelsesfilosofi?

– Kanskje ikke en ledelsesfilosofi, men det er viktig å huske på at ledere i offentlig sektor må være resultatorientert i forhold til samfunnsoppdraget. Det er viktig for ledere å forstå at vi må være et bindeledd mellom politikk og administrasjon. Også er det viktig å være en tilrettelegger for de ansatte så de kan gjøre jobben sin, og en tilrettelegger for bystyret så de kan drive politikk. Som byråkrat er jeg også opptatt av at det er de folkevalgte som skal være kommunens ansikt utad.

– Du har vært politiker for Høyre i flere verv. Kommer du til å vende tilbake til politikken?

– Nei, jeg tok et valg for 12–13 år siden. Jeg er byråkrat.

– Hvorfor går du til Husbanken nå som Drammen skal gjennom en kommunesammenslåing?

– Kommunesammenslåingen blir spennende, men jeg synes det er riktig at en ny rådmann tar over den nye organisasjonen. Nå var det naturlig for meg å gå til en statlig lederjobb, og jeg hadde lyst på jobben i Husbanken. Jeg brenner for sosiale boligfaglige spørsmål. Jeg mener det er en av de fire velferdspilararene som får for lite oppmerksomhet. (Arbeid, helse og utdanning er de tre andre red.anm.) Dessuten har departementet bestilt to rapporter. En om Husbankens organisasjon og dens rolle i samfunnet, og en om boligsosiale virkemidler. Så våren 2017 blir et bra tidspunkt å ta over i Husbanken.

– Vil du tilbake til kommunesektoren?

– Jobben i Husbanken er jo åremål på seks år av gangen, så jeg tenker at dette er min nest siste jobb. Det hadde vært flott å avslutte karrieren som rådmann.

Powered by Labrador CMS