Ukas leder-intervju

Næringssjef Brita Erlandsen er leder for omstillingsprosjektet Samskap i Andøy. Foto: Bjørn Inge Karlsen
Næringssjef Brita Erlandsen er leder for omstillingsprosjektet Samskap i Andøy. Foto: Bjørn Inge Karlsen

Skal omstille Andøy

– I løpet av seks år skal vi bidra til å skape 350 nye arbeidsplasser i Andøy, sier næringssjef Brita Erlandsen. Hun skal lede omstillingsprosjektet Samskap. Ukas leder-intervju

Publisert Sist oppdatert

Ukas leder-intervju

I denne spalten stiller vi kommunale ledere spørsmål om en aktuell situasjon de er oppe i og om ledelse generelt.

Navn: Brita Erlandsen

Stilling: Næringssjef i Andøy kommune fra januar i år, programleder for Samskap

Alder: 48

Tidligere ledererfaring: Kommunikasjonsansvarlig i Leonhard Nilsen & Sønner AS, Nord-Norges største entreprenørselskap, produktsjef i Wenaas Sport AS, markeds- og informasjonsarbeid i Egmont forlag og Patentstyret. 

For et år siden gikk stortingsflertallet inn for å legge ned Andøya flystasjon i langtidsplanen for Forsvaret. 650–750 arbeidsplasser blir direkte eller indirekte berørt. Det ble bevilget 35 millioner til omstilling i år og i statsbudsjettet for 2018 kom det nye 10 millioner. I tillegg sier regjeringen i budsjettforslaget at det vil komme ytterligere 50 millioner i omstillingsperioden fram til 2023.

Næringssjef Brita Erlandsen leder omstillingsarbeidet i kommunen i prosjektet Samskap. 

– Dere har organisert omstillingsarbeidet i Andøy i prosjektet Samskap. Hva er Samskap og hvorfor har dere valgt denne måten å gjøre det på?

– Navnet Samskap var det ungdomsrådet som kom fram til, etter en prosess med næringslivet og andre i kommunen. Prosjektet ligger i kommunens administrasjon, som en del av rådmannens stab. Andøy var omstillingskommune også på slutten av 1990-tallet, da Forsvaret la ned deler av virksomheten. Den gangen ble omstillingsarbeidet skilt ut i et eget selskap, men det skapte en avstand som kommuneledelsen ville unngå nå.

– Samskap hadde sitt andre styremøte denne uka. Hvem er med i styret?

– Det er ni medlemmer i styret. Odd Roger Enoksen, direktør ved Andøya Space Center, er leder. Han har som kjent vært statsråd og leder i Senterpartiet tidligere. Ordfører Jonni Solsvik er nestleder, og en politiker fra opposisjonen er også med. Ellers er det med representanter fra næringslivet som har kompetanse på satsingsområdene for omstillingen. Innovasjon Norge og Nordland fylkeskommune er observatører i styret.

– Som grunnlag for arbeidet i Samskap er det laget en utviklingsanalyse, en omstillingsplan og en handlingsplan som ble behandlet av styret denne uka. Hva er det viktigste Samskap skal gjøre?

– I løpet av seks år skal vi bidra til å skape 350 nye arbeidsplasser i Andøy. Det er viktig. Men det viktigste er å øke utviklingskompetansen i lokalsamfunnet, både i kommunen og næringslivet. Vi må lære å se muligheter og prøve nye ting. Det får vi penger til å gjøre nå.

– Dere har definert noen satsingsområder?

– Utgangspunktet er Andøys naturlige fortrinn. Ingen steder ligger så nær kontinentalsokkelen, så fisken som tas til land her er verdens mest kortreiste. Fisken gjør også at vi har hval i nærområdet hele året, og vi har drevet med hvalsafari i 30 år. Landbruk er også satsingsområde, fordi det skjer mye i næringen med mange unge og ivrige bønder. Så har vi ikke minst romteknologien ved Andøya Space Center. Her skyter de opp satellitter i forskingsøyemed og tester våpensystemer for land over store deler av verden. Andøya Space Center huser også NAROM, Norsk senter for romrelatert utdanning, og de hadde i fjor over 5.000 deltakere på sine utdanninger. Så primærnæringer, reiseliv og teknologi er satsingsområdene.

– Hvordan vil dere bruke omstillingsmidlene dere får via Nordland fylkeskommune?

– Næringslivet og lokalsamfunnet er gjensidig avhengig av hverandre, så vi vil drive både samfunns- og næringsutvikling. Vi vil hovedsakelig støtte forstudier og  forprosjekter, og en del av dem vil utvikles videre til nye virksomheter i kommunen. Her samarbeider vi godt med Innovasjon Norge og Nordland fylkeskommune. Til næringsliv og folk som vil etablere seg her vil vi bidra med tomter og annen service fra kommunen. Det er viktig for oss å bygge opp Andøys omdømme slik at unge folk vil flytte hit eller flytte hjem

– Er dette den største lederutfordringen du har hatt?

– Ja, det vil jeg si. Det er en viktig jobb vi skal gjøre, og veien blir i stor grad til mens vi går. Vi må se framover og få hele lokalsamfunnet til å være med å tenke nytt. Det er mye jobb, men veldig spennende. Det er tre prosjektstillinger i Samskap, inkludert næringskonsulenten i kommunen som jobber med næringsfondet og de andre støtteordningene.

– Har du noen lederfilosofi?

– Jeg mener at folk skal få gjøre det de er gode på. Jeg skal få det beste ut av folk som har mer kompetanse på sine områder enn meg.  

Powered by Labrador CMS