Ukas leder-intervju

– Tiltakene vi har satt inn på rusfeltet har hatt god effekt, både på situasjonen i Odda sentrum og for brukerne. Foto: Magnus K. Bjørke
– Tiltakene vi har satt inn på rusfeltet har hatt god effekt, både på situasjonen i Odda sentrum og for brukerne. Foto: Magnus K. Bjørke

Stolt av resultatene i Odda

– Jeg er inkluderende, tydelig, målrettet og utviklingsrettet, sier helse- og sosialsjef Anne Lise Naasen i Odda, som krever at alle andre helseledere i Odda også skal være det. Ukas leder

Publisert Sist oppdatert

Ukas leder

I spalten «Ukas leder» stiller vi kommunale ledere spørsmål om en aktuell situasjon de er oppe i og om ledelse generelt.

Navn: Anne Lise Naasen

Alder: 42

Stilling: Helse- og sosialsjef i Odda

Tidligere ledererfaring:

Pleie- og omsorgssjef fra 2011 til 2013, da hun ble helse- og sosialsjef etter omorganisering. Har hatt lederstillinger på alle nivåer i Odda kommune siden 2002.

– Du er stolt over hva dere har fått til i rusomsorgen i Odda, fortalte du i Kommunal Rapports ukeavis i forrige uke. Hvorfor?

– Noen år tilbake hadde vi store utfordringer med mye rus i Odda sentrum og mange klager. Det var ubehagelig for alle, også for personer i rusmiljøet. Vi økte personalressursene betraktelig og har jobbet systematisk både med boligsosialt arbeid, aktivitet og samhandling med psykiatri og spesialisthelsetjenesten. Antall brukere med legemiddelassistert rehabilitering (LAR) har økt fra et par til 25–30. Vi ser at tiltakene har hatt god effekt, både for situasjonen i sentrum og for brukerne. Noen klarer seg på LAR, andre har kommet ut av miljøet og over i andre tiltak. Det er merkbart mer ro på legekontorer og legevakt, i botiltak og andre kommunale tjenester.

– Hva er det viktigste andre kan lære av Odda på rusfeltet?

– Det første er forankring fra kommunestyret og ut i tjenestene. Vi har dedikerte ledere, tett samarbeid med Fylkesmannen og spesialisthelsetjenesten, og vi har våget å prøve nye tiltak, med særlig vekt på aktivitet.

– Viktig å se helheten

– Odda har tre ganger så mange med kjent rusproblem som gjennomsnittskommunen, sett i forhold til folketallet. Hva er forklaringen? 

– Det er en kjensgjerning at industrisamfunn som Odda har høy forekomst både av psykisk uhelse og rusutfordringer enn andre. Vi har dessuten vært veldig gode på kartlegging. Vi har nok kartlagt flere enn veldig mange andre kommuner.

– Du er leder for både helse, omsorgs- og sosialsektoren. Er det en fordel eller ulempe?

– I utgangspunktet en det en fordel å se helheten. Oddas utfordringer med rus påvirker både Nav, legetjenesten og legevakt, men også pleie- og omsorgstjenestene. Flere trenger institusjonsplass når de blir eldre, og de blir kanskje alvorlig syke tidligere enn andre. De fleste har både rus- og psykiatriutfordringer, så det er viktig at disse tjenestene er organisert sammen. At vi klarer å tenke helhetlig, er veldig viktig.

– Hvordan klarer du å holde oversikten over et så stort felt med så mange brukere og store utgifter?

– Jeg har veldig gode områdeledere, som har delegert personal-, fag- og økonomiansvar. De siste årene har vi hatt stor oppmerksomhet om økonomioppfølging og er blitt gode på det. Vi har også startet helselederutdanning sammen med Ullensvang. Det er utfordrende å være leder i en sektor med rivende utvikling, der vi må omstille til nye tider. Der vi før tenkte klassisk sykehjem, tenker vi nå hverdagsrehabilitering og at folk skal bo lengst mulig hjemme. Odda har også fraflytting og utfordringer med å rekruttere nok folk. Det er viktig at lederne er mest mulig rustet. Ledere på alle nivåer i Odda skal være inkluderende, tydelige, målrettete og utviklingsrettete. 

– Er du det selv?

– Ja.

– Punktum?

– Punktum.

– Ser løsning

– Hva er din største bekymring akkurat nå?

– Legetjenesten. Rekruttering av fastleger er en utfordring. Vi har sju fastlegehjemler, har fire inne, to i permisjon og en helt ledig. Det er utfordrende å få noen inn både i faste hjemler og vikariater. Også bemanningsbyråer sliter med å skaffe vikarer. Kronekursen gjør det ikke så attraktivt å jobbe i Norge lenger, og det er to timer fra Odda til nærmeste flyplass. Vi har problemer med å tilby plass på fastlegelister og å gi brukerne så gode legetjenester som vi ønsker.

– Ser du en løsning på problemet?

– Ja, det gjør jeg, ellers hadde jeg ikke vært her. Vi jobber bevisst med rekruttering og prøver å motivere lokal ungdom som studerer medisin til å komme tilbake. Vi tilbyr også fastlønn til legene med prosenter av inntjeningen, og tilbyr også private hjemler. Vi jobber også med å løse inn kostnadene ved å ta over en fastlegeliste, og prøver å etablere felles legekontor for alle fastleger i Odda. På lengre sikt ønsker vi et helsehus.

– Politikerne er gjerne mest opptatt av eldreomsorgen. Er det vanskelig å få dem til å prioritere rusmisbrukere?

– Nei, vi har hatt et veldig godt samarbeid med kommunestyret og komiteene. Vi fikk midlene vi ba om da vi satte mer trykk på rusomsorgen, og vi fikk sju nye årsverk til døgndrift innen psykisk helse i fjor. Nå bygger vi 12 omsorgsboliger for tunge rus- og psykiatripasienter. Det er også et stort løft, som politikerne har lagt inn i økonomiplanen.

– Er det praktisk mulig å ha ansvaret for de kommunale tjenestene på Nav fra utsiden?

– Ja. Nav-lederen i Odda er kommunalt ansatt og vi har et godt samarbeid, både mellom oss og mellom stat og kommune. Jeg synes det fungerer veldig bra. Vi har klart å knytte tett kontakt mellom Nav og andre tjenester, som rusomsorgen.

Powered by Labrador CMS