Ukas leder-intervju

Daglig leder Hilde Helland ved Manglerudhjemmet i puben på hjemmet som ansatte har ordnet på dugnad.- Det smitter at ledelsen tar på seg maleklær og tar fram malerkosten, sier hun. Foto: Manglerudhjemmet
Daglig leder Hilde Helland ved Manglerudhjemmet i puben på hjemmet som ansatte har ordnet på dugnad.- Det smitter at ledelsen tar på seg maleklær og tar fram malerkosten, sier hun. Foto: Manglerudhjemmet

Sykehjemsvideo tok helt av

Videoen om hvordan Manglerudhjemmet har laget pub har tatt helt av. Daglig leder Hilde Helland tror det er lettere å få gjort slike ting på et privat sykehjem fordi det er mindre byråkrati. Ukas leder

Publisert Sist oppdatert

– Videoen om Manglerudhjemmet er nær fem millioner visninger på Facebook. Hvordan føles det?

Ukas leder

I spalten «Ukas leder» stiller vi kommunale ledere spørsmål om en aktuell situasjon de er oppe i og om ledelse generelt.

Navn: Hilde Helland

Stilling: Daglig leder Manglerudhjemmet

Alder: 38 år

Tidligere ledererfaring: Ti år som leder i Kirkens Bymisjon

– Det hele er litt uvirkelig. Jeg selvfølgelig kjempeglad og stolt over det vi har fått til her. Jeg tenker at folk er opptatt av hvordan eldre har det på sykehjem. At de har et godt tilbud og at tilbudet er tilpasset det livet som de hadde før de kom på sykehjem. På den andre siden er det litt rart at det blir så stor oppstandelse for en pub, spa og restaurant.

– Kan kommunale sykehjem lære noe av private sykehjem?

– Manglerud var ett av fire sykehjem, der de andre er både ideelle og kommunale, som ble plukket ut av Oslo kommune til å få 100.000 kroner til å bli med på prosjektet «Bedre hverdagsliv». Så det er flere som gjør mye bra, uavhengig av om de er privat eller kommunal. Men det er nok lettere å få til ting på et privat sykehjem fordi det er kortere linjer og mindre byråkrati. 

– I videoen sier du at de ansatte har jobbet mange dugnadstimer for å lage sykehjemmet hjemmekoselig. Hvordan har du fått det til?

– Jeg har vært veldig engasjert selv. Jeg har sittet på gulvet og malt gelender. Det smitter at ledelsen tar på seg maleklær og tar fram malerkosten. Og når vi først har fått til noe, er det lettere å få med flere. Alle er litt skeptiske i begynnelsen mot nye ting, slik var det her også. Men når man ser at det blir fint, er det lettere å få med folk på lag.

Det har vært et stort positivt engasjement, og vi er stolte over hva vi har fått til på kort tid

– Videoen har også fått kritikk for å være et glansbilde. De ansatte har for eksempel dårlige pensjonsvilkår?

– Jeg forholder meg til det vi har gjort her på Manglerudhjemmet. Alt som har med lønn og pensjon tar toppledelsen i Unicare seg av.

Men dette har vært en frivillig dugnad som har pågått i arbeidstiden for dem som har ønsket det. Det har aldri vært meningen å framstille Manglerudhjemmet som et glansbilde. Vi har ting vi skal bli bedre på vi også, som alle andre. Det betyr ikke at vi ikke skal være fornøyd med det som vi har fått til av positiv karakter.

– Hvordan ser du som leder på at sykehjemmet skal bli kommunalt driftet fra 2019?

– Det er vanskelig å si hvordan det blir, jeg har ikke jobbet i kommunal sektor siden jeg var 19 år som pleieassistent. Jeg trives veldig godt i Unicare og med hvordan vi har omorganisert her. Vi har handlingsrom og har fått støtte av en organisasjon som ønsker å få til ting. Vi har en veldig flat struktur. Dugnadene og måten vi arbeider sammen på, har ført til et stort eierskap til sykehjemmet og ikke minst, gleden over at miljøtiltakene vi har satt i gang er positive for våre beboere.

– Hvordan har dere omorganisert?

– Vi har blant annet hjemmelaget mat én gang i uka der beboerne er med å lage maten. Det er mer tidkrevende for personalet enn å stelle i stand mat fra varmetrallene, så det var motstand i begynnelsen. Men vi så at det var en aktivitet som gjorde godt for beboerne. De fikk en mestringsfølelse og fikk bidra til egen hverdag. Da vi så hvor godt det gjorde beboerne, ble det aldri mer snakk om at vi ikke skal lage hjemmelaget mat én dag i uka.

– Har du noen ledelsesfilosofi?

– Jeg er veldig opptatt av at ansatte må få bruke flere sider av seg selv. Hun som sto for dekorering av puben og restauranten, jobber i resepsjonen. Hvem visste at hun har sans for form og farge? Ansatte må få bruke det de brenner for. Noen synes det er kjempegøy med spa, mens andre vil jobbe med middager eller dra på tur med beboerne. Noen har et brennende engasjement for fotball. Vi må finne engasjementet hos ansatte og bruke det. Når de får bruke flere sider av seg selv, skaper det arbeidsglede, og det blir det mye større trivsel på sykehjemmet.

– Hva har vært din største utfordring som leder?

– Det var en utfordring å komme til Manglerudhjemmet for tre år siden og overta et sykehjem som hadde vært kommunalt. De ansatte var misfornøyd både med det kommunale sykehjemmet og de som skulle ta over.

– Hvordan løste du det?

– Det var veldig viktig å bli kjent med dem som jobber her. Jeg var veldig mye på avdelingene og ble kjent med dem som har jobbet her i mange, mange år. Første punkt var å skape gode relasjoner før jeg startet endringer. 

Powered by Labrador CMS