Ukas leder-intervju

Å være rådmann i Odda innebærer ekstra utfordringer. Bilder av Trolltunga er blitt vist på sosiale medier, og fotturister strømmer på. I 2010 var det omkring 1.000 besøkende, i år kan det bli over 100.000. Her er rådmannen selv på vei til fjellutspringet som ligger 1.100 moh. Turen tar 10 - 12 timer.
Å være rådmann i Odda innebærer ekstra utfordringer. Bilder av Trolltunga er blitt vist på sosiale medier, og fotturister strømmer på. I 2010 var det omkring 1.000 besøkende, i år kan det bli over 100.000. Her er rådmannen selv på vei til fjellutspringet som ligger 1.100 moh. Turen tar 10 - 12 timer.

Venter 100.000 fotturister

Miljødirektoratet sa nei da rådmannen i Odda ville lage en lokal forskrift for å stoppe dårlig kledde turgåere. Nå satser Ole-Jørgen Jondahl på at god informasjon vil hindre skader.Ukas leder-intervju

Publisert Sist oppdatert

– Dere venter vel 100.000 fotturister til Trolltunga. Hvilke utfordringer gir det deg som rådmann?

Ukas leder-intervju

I denne spalten stiller vi kommunale ledere spørsmål om en aktuell situasjon de er oppe i og om ledelse generelt.

Navn: Ole-Jørgen Jondahl

Alder: 48 år.

Stilling: Rådmann i Odda siden mai 2016

Tidligere ledererfaring: Oppvekstsjef i tre år i Odda, rektor i ti år i samme kommune.

– Vi er i en unik situasjon. Det velter inn med turister til Odda, og vi må ta de rette strategiske valgene slik at det blir bra både for turistene og lokalbefolkningen.

– Hvordan gjør du det?

– Vi forsøker å ha et tett samspill med reiselivet og Statkraft som er grunneier. Vi spiller også på lag med Røde Kors som gjør en veldig viktig jobb med å tilby fotturister hjelp. Vi samarbeider også med Fylkesmannen og Miljødirektoratet.

– I fjor ønsket du å lage en lokal forskrift for å blant annet stoppe turgåere som er dårlig utrustet for topptur. Hvordan går det med forskriften?

– Vi fikk klar tilbakemelding fra Miljødirektoratet om at det skal veldig mye til for å lage en lokal forskrift. Allemannsretten står veldig sterkt. Prekestolen har litt den samme problemstillingen, men Trolltunga er en mer ekstrem tur. Foreløpig har vi fått et klart råd om at forskrift ikke det første vi bør ta tak i. Derfor har vi forsøkt å lage så godt informasjonsmateriell som vi kan. Vi gir informasjon på alle verdens språk om blant annet bekledning.

– Hadde det vært en fordel å ha en lokal forskrift?

– Ja, i noen tilfeller når været er dårlig. Nå forsøker vi en ordning med fjellvakter. Men bare politiet har myndighet til å stoppe personer. Vi venter omtrent 100.000 fotturister. I fjor var det ti personer som skadet seg og 30 som var utslitte. Det betyr at det går veldig bra med de aller fleste.

– Og du selv, har du vært på Trolltunga?

– Jeg har vært der seks ganger. Det er en spektakulær tur i vill, norsk natur.

– Hva har vært din største utfordring om leder?

– Å klare å jobbe strategisk og systematisk.

– Betyr det at du er en ad hock-ledertype?

– Nei, det tror jeg ikke. Da hadde jeg ikke blitt ansatt som rådmann. På jobbintervjuet ble det understreket at man forventer at jeg jobber strategisk og langsiktig. Utfordringen ligger i å tenke langsiktig, men også selvsagt være klar og tydelig når det er behov for å ta raske beslutninger. Balansen kan være utfordrende til tider.

– Har du noen ledelsesfilosofi?

– Jeg liker å spille på lag med fagforeninger og det politiske nivået. Det er veldig viktig for meg. Jeg delegerer det jeg kan til medarbeidere. Jeg har ingen intensjoner om å være en allviter.

Powered by Labrador CMS