Ukas leder-intervju

Liv Merete Wiker har vært kommunikasjonssjef i Politidirektoratet og to departementer. Nå blir hun en av to kvinner i ledergruppa til administrerende direktør Lasse Hansen i KS. Foto: Privat
Liv Merete Wiker har vært kommunikasjonssjef i Politidirektoratet og to departementer. Nå blir hun en av to kvinner i ledergruppa til administrerende direktør Lasse Hansen i KS. Foto: Privat

– Viktig å ha det litt gøy

Den nye kommunikasjonsdirektøren i KS mener spørsmål om ledelsesfilosofier har en tendens til å ende opp som postulater. – Ledelse er et veldig praktisk fag som utøves hver dag, sier hun. Ukas lederintervju

Publisert Sist oppdatert

Liv Merete Wiker slutter som kommunikasjonssjef i Helse- og omsorgsdepartementet og blir kommunikasjonsdirektør i KS fra 1. mai.

Ukas lederintervju

I spalten «Ukas lederintervju» stiller vi kommunale ledere spørsmål om en aktuell situasjon de er oppe i og om ledelse generelt.

Navn: Liv Merete Wiker

Alder: 52

Stilling: Kommunikasjonsdirektør i KS fra 1. mai

Tidligere ledererfaring: Informasjonssjef i Politidirektoratet, kommunikasjonssjef i Kommunaldepartementet og i Helse – og omsorgsdepartementet. 

 

– KS er en stor, viktig og mektig organisasjon som driver med spørsmål av betydning for alle kommuner og fylkeskommuner, og som jeg har forholdt meg til helt fra starten i departementene for ni år siden.

Hva blir den største overgangen for deg som leder når du begynner i KS?

– Det er nok at KS er en annen type organisasjon enn et departement. KS er en medlemsorganisasjon, en arbeidsgiverorganisasjon og interesseorganisasjon. Men i likhet med departementene er den politisk styrt. Jeg synes spennet mellom fag og politikk er interessant og fristende å fortsette i.

– Hvilke utfordringer gir det deg som leder at KS er en annen type organisasjon enn et departement?

– Det er jeg spent på å finne ut. Jeg gleder meg veldig til å bli kjent med organisasjonen og kolleger. Jeg skal ikke si at jeg vet så mye ennå, men jeg vet at det er mange flinke folk som jobber der. Det skjer mange viktige ting i kommunene nå. Det blir spennende å følge blant annet kommunereformen og alt som skjer i primærhelsetjenesten.

– Bør KS være omfattet av offentlighetsloven?

– KS er ikke det i dag, og de sidestiller seg med andre interesseorganisasjoner som ikke er omfattet av offentlighetsloven. Jeg skal ikke ta nærmere stilling til det spørsmålet akkurat nå. Jeg kan forstå KS sitt ståsted. Samtidig som det er en intern diskusjon.

– Hva har vært din største utfordring som leder?

– Det må være da jeg var med på å bygge opp Politidirektoratet fra start. Vi skulle definere roller, oppgaver, rammer, form og innhold i en helt ny statlig organisasjon, samtidig som politidistriktene stod oppe i den første politireformen. 54 politidistrikt ble redusert til 27.

– Hvordan løste du utfordringen?

– Jeg jobbet nærmest døgnet rundt en periode. Det var krevende, men utrolig lærerikt.   

– Så du er et arbeidsjern?

– Ja, så lenge det kreves. Jeg har hatt jobber de siste 20 årene som krever mye arbeid. Jeg har nok ganske stor arbeidskapasitet.

– Har du noen ledelsesfilosofi?

– Jeg synes svar på spørsmål om ledelsesfilosofi ofte blir postulater. Det handler om å få gjort jobben, nå målene på en best mulig måte og utvikle medarbeiderne slik at vi sammen får gjort mest mulig best mulig. Ledelse er et praktisk fag som utøves hver dag. Og så er det viktig å ha det litt gøy og le litt.

– Du tar ut ferie og avspasering nå fram til du begynner i den nye jobben 1. mai. Hvilke planer har du framover?

– Jeg skal være en del hjemme. Jeg skal få en god pust i bakken, lufte hodet og innstille meg på den nye jobben. Jeg har hytte i Valdres, og tenker å være der en del, og så har jeg en hund som skal få litt lengre turer. Jeg skal også endelig få strikket ferdig noen bunadstrømper til min sønn.

Powered by Labrador CMS