Nyheter

Mange elever fikk problemer med innloggingen da de skulle gjennomføre norskeksamen mandag. Nå etterlyser flere fylkeskommuner nasjonale regler for en eventuell annullering av eksamenen.
Mange elever fikk problemer med innloggingen da de skulle gjennomføre norskeksamen mandag. Nå etterlyser flere fylkeskommuner nasjonale regler for en eventuell annullering av eksamenen.

Annullering av eksamen: Ber om rask avklaring

– Vi håper på en rask, nasjonal beslutning om eksamen skal annulleres på grunn av dataproblemene. Den bør komme denne uka, sier seksjonsleder Anders Bjøru i Trøndelag.

Publisert Sist oppdatert

Elevene i de 32 videregående skolene i Trøndelag opplevde, i likhet med i landet for øvrig, problemer med påloggingen på Utdanningsdirektoratets nettsider mandag.

Det oppsto kaos da 48.000 kandidater i videregående skole skulle logge seg inn på Udirs nettsider kl. 9 for å gjennomføre norskeksamen. Ifølge direktoratets redegjørelse til kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap), fikk ca. 16.000 kandidater logget inn ved oppstart kl. 9, og kl. 10 var alle problemer løst fra deres side.

Ga ekstra tid

– Hos oss slo problemet litt ulikt ut fra skole til skole, men alle elevene var all hovedsak innlogget kl. 10. Alle fikk bruke ekstra tid på besvarelsen. Noen fikk bedre tid enn andre, men ingen fikk for lite tid, altså mindre enn 5 timer, sier Anders Bjøru, seksjonsleder for inntak og eksamen i Trøndelag fylkeskommune.

Slik det ser ut nå, kommer Trøndelag ikke til å kreve annullering av eksamener.

Men Bjøru er opptatt av Udir tar en nasjonal beslutning om hva som skal til for at eksamen skal kunne annulleres.

– Vi må ha ett regelverk, og det må komme den uka, av hensyn til kandidatene, sier han.

– Må oppskalere

Bjøru noterer at direktoratet nå åpner for å trykke eksamensoppgavene på papir, som en reserveløsning, men det er han ikke så opptatt av.

– Det viktige er at direktoratet skalerer opp kapasiteten på systemet, slik at det takler pågangen. Mange fylker hadde meldt bekymring om dette på forhånd, men vi fikk forsikringer om at det var i orden, sier han.

Mandag ble en stressende dag for skolefolkene også i Trøndelag, men Bjøru sier de er dyktige folk som bevarte fatningen.

– Men det er synd på kandidatene, som fikk en dårlig start på eksamen, sier han.

Avlyst i Møre og Romsdal

I Møre og Romsdal fylkeskommune ble eksamen avlyst kl. 12.45.

Elevene får ikke ny eksamen, men dispensasjon med egen kode på vitnemålet, opplyser fylkeskommunen på sine nettsider.

Selv etter at Udir meldte at påloggingsproblemene var løst kl. 10.20, fortsatte vanskene med internettilgang i Møre og Romsdal. De ble ikke løst før kl. 12. Det ble da vurdert som ikke forsvarlig å gjennomføre eksamenen, og kl. 12.45 ble den avlyst.

– Alle inne fra 10.30

Geir Solberg, enhetsleder for eksamen og dokumentasjon i Innlandet fylkeskommune, rapporterer om en situasjon lik den Bjøru i Trøndelag forteller om.

– Over halvparten av kandidatene fikk ikke logget inn kl. 9, men fra ca. 10.30 regner vi med at alle var inne. Vi ga dem ekstra tid, og mitt inntrykk er at alle fikk nok tid.

I likhet med Bjøru, ønsker Solberg en nasjonal retningslinje for eventuell annullering av eksamen på grunn av situasjonen som oppsto.

– Like problemer bør løses likt, sier Solberg.

Han viser til alle kandidater, som vanlig, kan søke dispensasjon fra kravet om antall eksamener på vitnemålet hvis det har vært feil med gjennomføringen av eksamenen.

Viken fylkeskommune ba først Udir vurdere å annullere eksamen over hele landet på grunn av problemene med gjennomføringen, men dette ble avvist. De har nå søkt om annullering av eksamen og dispensasjon fra eksamenskravet for 397 elever ved to skoler som ble sendt hjem mandag.

Følger opp med statsforvalterne

Udir har i dag møte med statsforvalterne, som rapporterer om kunnskap de har hentet inn om situasjonen i hver fylkeskommune.

«Dersom enkeltelever eller skoler har hatt problemer lokalt eller ikke har gitt elevene mulighet til å bruke fem timer på eksamen, vil vi be statsforvalterne følge opp med eventuelle annulleringssøknader», skriver direktoratet i redegjørelsen.

Powered by Labrador CMS