Nyheter

Regjeringen vil endre opptaksreglene for videregående skole fra neste vår.
Regjeringen vil endre opptaksreglene for videregående skole fra neste vår.

Fylker raser mot Melbys vedtak om fritt skolevalg

Seks fylker må endre sine inntaksregler fordi regjeringen innfører nasjonale regler for fritt skolevalg.

Publisert Sist oppdatert

– Dette vil få store konsekvenser for Innlandet, sier nestleder Even Eriksen (Ap) i hovedutvalg for utdanning i Innlandet til Kommunal Rapport.

Regjeringen har bestemt at fylkeskommunene skal kunne velge mellom fritt skolevalg for videregående skole i hele fylket eller innenfor ulike inntaksområder. Det skal ikke være mulig å ha mer enn seks inntaksområder i hvert fylke.

Girer opp ordningen

Kunnskapsminister Guri Melby (V) sa i fjor at den nye opptaksordningen tidligst skal gjelde fra høsten 2022.

Nå sier regjeringen at den skal gjelde fra våren 2022.

Endringen vil få konsekvenser for Agder, Innlandet, Vestfold og Telemark, Vestland, Viken og Trøndelag som må endre sitt opptakssystem fordi de har ulike versjoner av nærskoleprinsippet. 

Utdanningsdirektoratet har frarådet regjeringen å innføre fritt skolevalg. Årsaken er blant annet at faren for at distriktsungdom i større grad konkurrerer seg inn på skoler i sentrale strøk på bekostning av søkere som bor der.

Frykter mer frafall

Innlandet har i dag ti nærskoleområder. Eriksen sier at konsekvensen av vedtaket vil bli at flere elever vil få mer enn en times reisevei til skoler de kommer inn på. Utfallet kan bli større frafall.

– Dette er helt i strid med alle faglige anbefalinger. Jeg er glad for at Ap sier at partiet vil reversere vedtaket. Nå er det blitt en enda større grunn til å bytte ut Melby, sier han.

– Mange velgere ønsker fritt skolevalg, vil ikke de gi en stemme til Venstre?

– Det er ikke tilfeldig at vedtaket kommer nå. Det er et ganske provoserende forslag som sikkert vil høste noen stemmer. Men dette er ikke et ja eller nei til fritt skolevalg. Dette gjelder hvorvidt regjeringen skal tvinge én ordning på alle fylkene. Dette er en sak om lokaldemokrati, sier Eriksen.

Frykter større forskjeller

Det nye fylket Viken har dette året hatt ti inntaksområder som en overgangsperiode. Fylkesråd for utdanning, Siv Henriette Jacobsen (Ap) sier at seks inntaksområder innebærer at hver av de gamle fylkene kun vil ha to inntaksområder, for eksempel øvre og nedre Buskerud. 

– Det er dramatisk og kan skape større forskjeller i videregående utdanning, sier hun.

Jacobsen frykter at ordningen kan føre til at flere distriktsskoler blir nedlagt.

– Dette er fritt skolevalg for dem med best karakterer. For alle andre blir dette en ordning med færre muligheter. I Viken har vi en ordning som sikrer at flest mulig skal fullføre og bestå videregående. Ingen elever bør bli ufrivillige pendlere til en skole langt unna, sier hun.

Her kan du lese utredningen fra Udir til Kunnskapsdepartementet om fritt skolevalg.

Powered by Labrador CMS