Nyheter

Det koster å være skoleelev når den videregående skolen inviterer til tur.
Det koster å være skoleelev når den videregående skolen inviterer til tur.

Fylkesmannen kritisk: Elever betaler millioner for skoleturer

Fylkesmannen i Rogaland mener elever og foreldre ved de videregående skolene kan oppleve press til å bidra økonomisk til skoleturer.

Publisert Sist oppdatert

Opplæring i offentlig skole er gratis i Norge. Men en undersøkelse Fylkesmannen i Rogaland har gjort blant 16 av totalt 25 videregående skoler i Rogaland fylkeskommune, viser at foreldre og elever betaler fra egen lomme for turer i skolens regi.

I skoleåret 2019/2020 er det planlagt i underkant av 90 turer/ekskursjoner der de videregående skolene ikke har dekket alle kostnader. Ifølge Fylkesmannen har elever og foreldre betalt inn/skal betale inn til sammen over 10 millioner kroner til disse turene.

Fylkesmannen konkluderer dermed med at fylkeskommunen ikke oppfyller kravet om at opplæringen i offentlig videregående skole skal være gratis. Samtidig pålegges de videregående skolene å følge gratisprinsippet.

Skal være gratis

Bakgrunnen for undersøkelsen er flere henvendelser fra foresatte og andre om hvordan gratisprinsippet i skolen skal forstås. Dette har blant annet omhandlet egenbetaling på turer, hva som er en skoletur og hvordan innsamling av gaver kan foregå.

Fylkesmannen påpeker at hvis skolen arrangerer turer som en del av opplæringen, skal den være gratis for elever og foreldre. Det som avgjør om turen er en del av opplæringen, vil blant annet være at

  • turen foregår i skoletida
  • turen er en del av opplæringen etter læreplanene for fag
  • lærere er med på turen og mottar lønn
  • skolens regler gjelder for turen
  • turen går fram av skolens virksomhetsplan/årsplan
  • de som ikke er med på turen har et organisert opplæringstilbud.

– Den innsendte dokumentasjonen viser at elevene må betale for turer som er en del av opplæringen, skriver Fylkesmannen i tilsynsrapporten (ekstern lenke).

Gaver og donasjoner

Fylkesmannen understreker at det ikke er ulovlig å motta gaver eller bidrag, så lenge disse er frivillige og anonyme.

– Selv om skolene skriver at gratisprinsippet legges til grunn og ber om eksempelvis «en donasjon» eller «et frivillig bidrag», er det vår vurdering at elever og foreldre kan oppleve et press til å bidra økonomisk til skoleturene, heter det i rapporten.

Av den innsendte dokumentasjonen går det fram at beløpene varierer fra 200 kroner til over 8.000 kroner.

I rapporten kommer det fram at flere skoler har lagt seg på et «donasjonsnivå» på 6.000–6.500 kroner. Skolene informerer ofte om at turen må avlyses dersom det samlede økonomiske bidraget ikke sikrer det finansielle grunnlaget for turen.

Avlyste turer

På grunn av koronapandemien ble flere av de planlagte turene i vår avlyst.

– Det går fram at elevene har fått tilbakeført sine «donasjoner» for disse turene. Det kan i tillegg se ut som om elevens dugnadsinnsats også er overført som et kronebeløp til den enkelte elev. Dette forsterker inntrykket av at dette ikke er frivillige gaver, men en form for egenandel på turen, skriver Fylkesmannen.

Seksjonssjef for opplæring i Rogaland fylkeskommune, Randi Hummervoll, mener Fylkesmannen har gjort en grundig tilsynsjobb.

– Rapporten peker på mange relevante problemstillinger. Vi vil nå sammen med skolene våre, ta en grundig gjennomgang av rapporten og rutinene våre, slik at vi kan stå bedre rustet til å håndtere skoleturer på en måte som er i tråd med gratisprinsippet, uttaler hun til Kommunal Rapport.

Hun legger til at fylkeskommunen vil trenge mer tid til hvordan man konkret vil gjøre det, og lover Fylkesmannen svar innen fristen.

Fylkeskommunen har fått frist til 26. februar å rette opp i forholdene.

Powered by Labrador CMS