Nyheter

– At både unge og voksne får bedre muligheter for å fullføre videregående opplæring, er bra både for den enkelte og for samfunnets bærekraft, sier områdedirektør Helge Eide i KS.
– At både unge og voksne får bedre muligheter for å fullføre videregående opplæring, er bra både for den enkelte og for samfunnets bærekraft, sier områdedirektør Helge Eide i KS.

KS fornøyd med nye muligheter til videregående opplæring

– Forslaget til ny opplæringslov gir både nye mulighet og noen utfordringer for kommunene, sier områdedirektør Helge Eide i KS.

Publisert Sist oppdatert

Forslaget til ny opplæringslov som kunnskapsminister Tone Brenna (Ap) la fram fredag, gir bedre muligheter for at både unge og voksne kan fullføre videregående skole. Flere får mulighet til å ta fagbrev, og det skal også bli mulig å ta to fagbrev.

– Det gir et bedre grunnlag for å få et varig fotfeste i arbeidslivet, noe som er til det beste både for den enkelte og for samfunnets bærekraft, sier Helge Eide.

Kritisk til nye pliktkrav

I sin høringsuttalelse var KS kritisk til at det i lovutredning var foreslått å lovfeste en rekke nye plikter for kommuner og fylkeskommuner. De pekte på at nye og utvidede pliktregler, i kombinasjon med regler og internkontroll og tilsyn, ikke bygger tillit til lokaldemokratiet og ansatte i skolen.

Også graden av detaljregulering det var lagt opp til, ble kritisert for å frata kommuner og fylkeskommune muligheten til å lage tilpassende løsninger.

KS pekte også på at ytterligere rettsliggjøring fratar lokalpolitikerne og ansatte ansvar og skaper flere tidstyver og dokumentasjonskrav.

Forsvarlighetskrav fjernet

Etter at lovforslaget nå er lagt fram, sier Eide seg særlig fornøyd med at forslaget om å innføre et rettslig forsvarlighetskrav i loven, ikke er tatt med.

– I teorien er det bra at det kreves av undervisningen skal være forsvarlig, men i praksis ville dette ført til mer administrativt arbeid og større krav til dokumentasjon, sier han.

KS var også kritisk til forslaget om å lovfeste en forsvarlig vikarordning. Her er de ikke blitt hørt.

– En lovfesting vil ikke bedre tilgangen på kompetente vikarer, kommenterer Eide.

Regjeringen foreslår også et lovkrav om at skolene skal følge opp elever med høyt fravær og at elevene skal ha rett til medvirkning i alt som gjelder dem selv. 

Regjeringen foreslår dessuten å innføre retten til et skoledemokrati og et generelt krav om kvalitetsutvikling og skolefaglig kompetanse i administrasjonene.

Arbeider videre med kompetanse

I tråd med høringsforslaget foreslår regjeringen å videreføre dagens kompetansekrav til den som ansettes i undervisningsstillinger. Samtidig varsles det et videre arbeid med dette i samarbeid med partene, noe Eide er fornøyd med.

– Kvalifiserte lærere er skolens viktigste ressurs, og KS vil bidra til et konstruktivt samarbeid om dette, sier han.

Powered by Labrador CMS