Nyheter

Kunnskapsministeren tar sikte på at en ny modell for fritt skolevalg skal være klar til våren.
Kunnskapsministeren tar sikte på at en ny modell for fritt skolevalg skal være klar til våren.

KS vil ikke bidra i Melbys modell for fritt skolevalg

Kunnskapsministeren ønsker at Utdanningsdirektoratet skal lage en modell for fritt skolevalg i tett dialog med KS og fylkene. Det vil ikke styreleder Bjørn Arild Gram (Sp) i KS gjøre.

Publisert Sist oppdatert

– Vi kan ikke stille oss bak forslaget slik det ser ut. Men vi kan være med på å jobbe fram et faktagrunnlag om fritt skolevalg sammen med fylkene og regjeringen, sier Gram til Kommunal Rapport.

Søndag kveld la regjeringen ut en pressemelding der de gjorde det klart at fylkeskommuner ikke lenger kan ha inntak etter nærskoleprinsippet. 

Dermed er det klart at regjeringen går imot et flertall av dem som svarte på høringen som daværende kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) sendte i august i fjor. Av 120 publiserte høringssvar gikk 82 imot regjeringens forslag.

Argumentene til motstanderne var at dette må fylkene få bestemme selv, og at forslaget kan føre til A- og B-skoler, noe som vil kunne gå ut over elever med svake karakterer.

Både Vestland og Vestfold og Telemark har nylig vedtatt et nærskoleprinsipp, slik at ikke inntaket kun blir basert på karakterer. Andre fylker som har vedtatt en form for nærskoleprinsipp, er Viken, Agder, Innlandet, Nordland, Trøndelag, Vestland, samt Troms og Finnmark.

– Bryter med lokaldemokratiet

Mandag raser opposisjonen mot forslaget, og KS er også frustrert.

– Vi kan ikke være med på noe som innsnevrer handlingsrommet til fylkeskommunene, sier Gram.

– Utdanningsdirektoratet (Udir) skal lage en modell for inntaksområder i fylkene i dialog med KS og fylkene. Vil ikke dette oppveie negative konsekvenser med fritt skolevalg?

– De aller fleste fylkene har i dag prinsipper om nærskole, og 85 prosent av søkerne på videregående skole fikk oppfylt sitt førstevalg i fjor høst. Det er en betydelig del. Det er ikke noen tvil om at regjeringens beslutning er en helt unødvendig overstyring av fylkeskommunene, sier Gram.

Uklar modell

Regjeringen skriver i pressemeldingen at det skal lages en ny modell som gir elevene et friere skolevalg, samtidig som modellen skal følge opp noen av innspillene som kom i høringen. Mer konkret er ikke regjeringen ennå. 

Udir skal som sagt lage den nye modellen, i dialog med KS og fylkeskommunene, men direktoratet har ikke fått oppdragsbrevet ennå. 

Melby tar sikte på at modellen skal være klar til våren. Den kan tidligst gjelde fra høsten 2022.

Powered by Labrador CMS