Nyheter

Utdanningsdirektoratet (Udir) har ikke fått oppdragsbrevet ennå om hvordan de skal lage en modell for inntaksområder i fylkene.
Utdanningsdirektoratet (Udir) har ikke fått oppdragsbrevet ennå om hvordan de skal lage en modell for inntaksområder i fylkene.

Slik vil Melby gjennomføre fritt skolevalg

Fylkene skal først lage kriterier for inntaksområder for videregående skole. Så skal kunnskapsminister Guri Melby (V) sette kriteriene gjennom en forskrift.

Publisert Sist oppdatert

Kunnskapsministeren la søndag kveld ut en pressemelding med beskjed om at fylkeskommuner ikke lenger kan ha inntak etter nærskoleprinsippet.

Samtidig skal det være mulig for fylkeskommunene å fastsette egne inntaksområder.

Melby ønsker at Utdanningsdirektoratet (Udir) skal lage en modell for inntaksområdene i tett dialog med KS og fylkene. Det har KS sagt tvert nei til.

Melby tar sikte på at modellen skal være klar til våren, men Udir har ikke fått beskjed ennå om hvordan de skal utføre oppdraget fra Kunnskapsdartementet. Det er heller ikke klart når oppdragsbrevet vil være klart. 

Men Kommunal Rapport har fått følgende konkretisering fra Kunnskapsdepartementet om hvordan utformingen av fritt skolevalg skal skje:

«Regjeringen vil innføre et friere skolevalg for elever i videregående opplæring. Det innebærer at fylkeskommunene må fastsette fritt skolevalg i fylket, men med mulighet til å fastsette inntaksområder.

Det skal utformes kriterier som fylkeskommunene må følge når de skal fastsette inntaksområdene slik at det ikke blir for lite valgfrihet for elevene. Hvilke kriterier som skal settes for inntaksområdene, skal Utdanningsdirektoratet utarbeide i dialog med fylkeskommunene, KS og eventuelle andre relevante organisasjoner. Hvor store endringer dette vil bety for de ulike inntaksmodellene som fylkene har i dag, er det derfor for tidlig å si noe om før kriteriene er på plass. 

Når den nevnte prosessen er gjennomført, er det Kunnskapsdepartementet som fastsetter kriteriene gjennom en forskriftsendring.»

Melby har sagt at den nye opptaksordningen kan tidligst gjelde fra høsten 2022.

Powered by Labrador CMS