Nyheter

Lærlinger som tok mat- og restaurantfag, var blant dem som ble permittert på grunn av koronatiltakene etter 12. mars i fjor.
Lærlinger som tok mat- og restaurantfag, var blant dem som ble permittert på grunn av koronatiltakene etter 12. mars i fjor.

Store fylkesvise forskjeller i krisetilbudet til ledig ungdom

Stortinget bevilget i fjor 300 millioner kroner til tiltak for permitterte og ledige uten fullført videregående. Av tre undersøkte fylker er det bare Innlandet som har kommet i gang med et utdanningstilbud.Ledighetstall

Publisert Sist oppdatert

Gjennom Utdanningsløftet 2020 fikk fylkeskommunene 300 millioner kroner for å gi permitterte og arbeidsledige som ikke har fullført videregående opplæring, mulighet til å fullføre videregående.

Fylkeskommunene fikk også 150 millioner kroner til å sette i gang tiltak for dem som gikk ut av videregående våren 2020 med hull i vitnemålet, og midler for å stimulere til flere læreplasser. 

Nå viser en foreløpig rapport fra Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU) at det er store forskjeller mellom fylkene i hvorvidt de har satt i gang tiltak. 

NIFU har valgt å undersøke hvordan det står til i tre fylker: Oslo, Rogaland og Innlandet.

Kom ikke i gang

Rapporten viser at tiltaket rettet mot permitterte og ledige uten fullført videregående har hatt den vanskeligste starten. Målet med tiltaket er å gi permitterte og ledige uten fullført videregående opplæring mulighet til å oppnå studie- eller yrkeskompetanse, mens de fortsatt går på ledighetstrygd.   

Tiltaket er et tilbud til de ledige som faller utenfor eksisterende utdanningstilbud til voksne fordi de har brukt opp retten til videregående opplæring.

Bevilgningen var ment for 5.000 personer, men bare ett av de tre fylkene, Innlandet, kom i gang med utdanning av permitterte og ledige i 2020.

Brukte tid på utsiling

NIFU mener at ulik organisering av arbeidet er årsaken til forskjellene. Oslo har brukt mye ressurser på å finne kandidatene som oppfyller kriteriene, nemlig at de skal være permitterte og arbeidsledige og ha fullført, men ikke bestått videregående. 

De andre to fylkene har hatt en mer pragmatisk tilnærming, gjennom at de ikke skilte tilbudet fra andre voksenopplæringstiltak.

Utdanningstilbudene ble fylt opp med arbeidsledige uten at fylkene brukte ressurser på å finsikte hvilken kategori de tilhører. 

Løpet er likevel ikke kjørt for ungdommer som ikke har fått noe tilbud. Fylkene fikk 300 nye millioner kroner i statsbudsjettet for 2021, og fylker som ikke brukte opp sine bevilgninger for 2020, kan overføre pengene til 2021.

Kun 72 møtte til eksamen i Oslo

Tiltaket rettet mot elever som enten ikke besto alle fag, eller falt ut av utdanningen våren 2020, ble satt i gang høsten 2020 i alle de tre fylkeskommunene. 

Tiltaket fikk 150 millioner kroner, som anslagsvis skulle dekke 2.500 elever. 

Resultatet er at 54 elever i Innlandet er tatt inn på tiltaket, mens det i Rogaland har vært tatt inn 71 elever. I Oslo ble 170 elever tatt inn, men 61 av disse sluttet. Bare 72 møtte til eksamen.

Skolene fikk ansvar for å gi aktuelle elever et tilbud, men alle tre fylkene sier at få ungdommer har vært interessert i tilbudet. 

Ledighetstall

  • I mars var det nesten 9. 000 permitterte og arbeidsledige uten fullført og bestått videregående opplæring.
  • Det var oppgang fra 23.000 i november 20191.
  • På det meste i vår var 4.400 lærlinger permittert.
  • Per 1. juli var tallet redusert til rundt 1.500. Per 12. november var det kun 141, mens tallet doblet seg igjen til desember.
Powered by Labrador CMS