Debatt

BPA er en likestillingsordning for funksjonshemmede, og en ordning funksjonshemmede selv har utviklet gjennom 30 år, skriver Vibeke Marøy Melstrøm.

Nok problemer nå – på tide å snakke om løsninger

Ordfører Magnus Arnesen (H) i Sarpsborg har valgt å ta plass i hylekoret som synger om at funksjonshemmede er svært ressurskrevende.

Publisert

Meninger i debattinnlegg står for skribentens regning

Arnesen forklarer i et innlegg i Kommunal Rapport 2. desember at den bunnskrapte kommunekassa tvinger politikerne til å sette svake grupper opp mot hverandre: «Kall det gjerne å sette svake grupper opp mot hverandre. Det er faktisk ikke andre alternativer rundt om i mange kommuner

Ordføreren har antakelig fått med seg innslaget om «Yngrebølgen» i Søndagsrevyen 17. november i år.

Her fortalte NRK en historie om ressurskrevende «brukere» i Kommune-Norge. På totalt sviktende grunnlag og med en rekke uriktige påstander, som ikke åpnet for direkte imøtegåelse, ble unge funksjonshemmede vist til som problem.

For kommunene er BPA-ordningen billigere enn andre tjenester vi ellers ville hatt rett på.

Ordføreren forteller at Sarpsborg kommune i 2025 ligger an til å bruke 62 millioner kroner mer på yngrebølgen enn på alle skolene til sammen. Det handler ikke bare om mangel på penger, men også om mangel på varme hender. Som vi er fortalt noen ganger, vil norske kommuner mangle 25.000 sykepleiere fram mot 2040.

Helsepersonellkommisjonen ledet av tidligere rektor ved NTNU Gunnar Bovim understreket behovet for å tenke annerledes. Et sted å begynne er å utvide ordningen Borgerstyrt personlig assistanse (BPA), istedenfor å angripe assistanse funksjonshemmede har rett på.

BPA er en likestillingsordning for funksjonshemmede, og en ordning funksjonshemmede selv har utviklet gjennom 30 år. Det at vi verdsetter ordningen høyt, og betrakter den som den viktigste likestillingsordningen i våre liv, gjør den ikke kostbar.

For kommunene er ordningen billigere enn andre tjenester vi ellers ville hatt rett på. Og fordi assistentene i BPA-ordningen ikke er helsepersonell, gir ordningen muligheter for å frigjøre helsepersonell til andre oppgaver.

Vi forstår at Kommune-Norge har store utfordringer, men det er på tide at KS og ordfører-Norge begynner å snakke om løsninger som virker, og som det faktisk er enighet om.

KS og funksjonshemmedes organisasjoner er enig i at BPA skal være en lovfestet likestillingsordning, ikke en lovfestet helseordning.

KS er også enig med oss i at BPA-ordningen må flyttes ut av kommunal forvaltning og til staten, slik at bostedskommune ikke avgjør assistansen du skulle ha rett på.

Og vi er enig i at det er på tide at regjeringen gjør det Stortinget har bedt om, og fremmer sak om endring av BPA-ordningen – nå tre år etter endringene var ferdig utredet av et offentlig utvalg.

Funksjonshemmede er Norges største minoritet. Mange av oss, 100.000, holdes ute og stenges inne i det utenforskapet mange snakker om. Flere må få mulighet til å ta utdannelse, komme i lønnet arbeid og med glede få betale sin skatt. Vi kan ikke lenger bare bli snakket om som problem.

Fotnote: Ordfører Magnus Arnesen i Sarpsborg kan smykke seg med å ha landets kanskje beste BPA-ordning. Det skal han ha ros for.

Powered by Labrador CMS