Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Fra NKP til Ap og islam

Stavanger Ap har fått ny partisekretær. Ingve Iversen er tidligere leder for Norges Kommunistiske Parti og har konvertert til islam.

Kontrasten mellom den blonde stavangergutten og hans tildekkede kone har forårsaket mange nesten-ulykker i trafikken påstår de to. Iversen har gjort mer enn de fleste, og ennå har han ikke fylt 30.

Da Iversen ble valgt til leder for NKP i 1991, var han bare 18 år gammel og dermed den yngste kommunistleder verden hadde sett. Siden den gang har han møtt både Fidel Castro, Kim Il-sung og Yassir Arafat. Og han har rukket å gifte seg to ganger - sist i en moské i Stavanger for et år siden. Nå skal han hjelpe Stavanger Ap med å reise partiet.

Partisekretær

I motsetning til mange kjente eks-ml-ere er ikke Iversen så krampaktig opptatt av å ta avstand fra sine gamle synspunkter og gjøremål selv om han har lagt Lenin-plakatene på loftet.

- Jeg er opptatt av solidaritet, å få til noe sammen. Rettferdig fordeling og troen på et bedre samfunn er nøkkelord for meg. Jeg lengter etter å jobbe politisk igjen og håper at Ap kan bruke meg, sier Iversen.

Foreløpig skal han arbeide som vikar i 40 prosent stilling som partisekretær for partiet i Stavanger. Fra 1. mars kan det bli på full tid. Ved siden av driver han sitt eget reisebyrå. Han arbeider for å åpne Libya som reisemål.

- Som partisekretær er jeg mer enn kontorsjef. Jeg skal sette i gang arbeid, drive utadrettet politisk arbeid. Men jeg skal iverksette, ikke utforme politikken, sier Iversen til Stavanger Aftenblad.

Iversen mener han vet noe om hva som skal til for å få til framgang for Ap.

- Ledelsen må lytte mer til folk og finne tilbake til partiets røtter. De må være tydeligere på hva som er våre saker og ha mot til å ha prinsipper.

Fra Cuba til islam

Etter to år som partileder dro Iversen til Cuba. Først arbeidet han for sentralkomiteen i Cubas kommunistiske parti. Han traff en cubansk jente som han giftet seg og fikk barn med. Iversen drev med næringsvirksomhet på Cuba til det norske forsvaret tvang ham hjem igjen. Han måtte velge mellom å bli cubansk borger eller avtjene verneplikten. Da ble det Norge, Madla og Den Norske Marine.

Noen utdannelse har han ikke rukket å få med på veien - men to barn og to ekteskap har det derimot blitt. Sist gang for et år siden. Da giftet han seg i en moské med 200 gjester. Bruden var Sahfana Mubarak Ali som er norsk med bakgrunn fra Sri Lanka. Iversen var muslim før han møtte kona.

Faren til Sahfana Mubarak Ali er bystyrerepresentant for Ap i Stavanger. De to møttes hjemme hos hennes foreldre.

- Han kom ofte - litt vel ofte - for å diskutere politikk med faren min, sier Sahfana Mubarak Ali til Stavanger Aftenblad. Paret hadde ikke vært alene før de ble gift.

På partikontoret har han bønnematte. Og Iversen prøver så godt han kan å overholde islams påbud om fem bønner daglig med blikket vendt mot Mekka, men det er ikke så lett å kombinere med baby på to måneder og nattevåk.

Iversen mener at islam er en logisk og praktisk religion. Dessverre har en del konservative krefter har misbrukt religionen til å skaffe seg makt. Rettferdighet, fordeling og samfunnsengasjement - alt dette finner han igjen i Koranen.

Skrevet av: Siri Baastad