Salangen-ordfører Sigrun Wiggen Prestbakmo reagerer kraftig på hvordan UDI har vurdert anbudet på mottaksdrift i kommunen. Foto: Jon Henrik Larsen, Salangen-nyheter.com
Salangen-ordfører Sigrun Wiggen Prestbakmo reagerer kraftig på hvordan UDI har vurdert anbudet på mottaksdrift i kommunen. Foto: Jon Henrik Larsen, Salangen-nyheter.com
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Reagerer på nedleggelse av asylmottak

Ordfører Sigrun Wiggen Prestbakmo (Sp) er opprørt over at Salangen kommune ikke lenger får drive asylmottak for enslige mindreårige. Gode erfaringer fra 26 års drift ble ikke vektlagt i anbudskonkurransen, kun pris.

Salangen kommune har gjennom 26 år drevet Sjøvegan flyktningmottak på oppdrag fra staten. De får fortsatt drive ordinært mottak, men i begynnelsen av juli kom beskjeden kommunen hadde fryktet: Kommunen tapte anbudskonkurransen om driften av tilbudet til enslige mindreårige flyktninger.

Avtalen med Utlendingsdirektoratet (UDI) ble tildelt Hero Norge AS, som hårfint slo kommunen på fire kriterier, hvorav pris veide tyngst. Erfaring og kompetanse hadde mindre å si.

– Myndighetene burde tatt pris ut som kriterium, og i stedet spurt markedet hva de kan levere for den prisen. Da hadde markedet blitt presset på kvalitet i stedet for pris, sier Prestbakmo.

– Å konkurrere om å levere et billigst mulig tilbud til barn som er i nød, er fullstendig hårreisende, raser ordføreren.

Pris er viktigere enn kvalitet

– I 2014 ble 98 enslige mindreårige bosatt fra Sjøvegan flyktningmottak. Det er tre ganger så mange som det er plasser på mottaket. Nøkkelen til at så mange har kunnet bosettes så raskt, ligger i mangeårig erfaring og kompetanse, sier Prestbakmo.

Hun mener dagens anbudsmodell slår uheldig ut, og har nå kontaktet både Justisdepartementet og Barne- og likestillingsdepartementet for å advare om konsekvensene.

I et møte med UDI om anbudskonkurransen fikk nemlig ordføreren bekreftet at kommunens erfaring og kompetanse med drift av flyktningmottak ikke kunne tillegges vekt.

– Ifølge UDI ville det virke konkurransevridende, forteller ordføreren.

Hun er også mildt sagt overrasket over svaret hun fikk da hun spurte om UDI hadde regnet på forskjellen mellom kommunens tilbud og tilbudet fra den private leverandøren.

– Kostnadene knyttet til å bygge ned vårt mottak og å bygge opp et mottak i Lødingen – som ikke finnes per i dag – overstiger differansen mellom vinnertilbudet og vårt tilbud. Anbudsmodellen myndighetene bruker tar ikke hensyn til samfunnsøkonomiske forhold, mener ordføreren.

Et annet forhold hun reagerer på, er at pris i det hele tatt er et kriterium i anbudskonkurransene om flyktningmottak.

– Hvis det var best mulig kvalitet staten ønsket seg, kunne de gått åpent ut med den økonomiske rammen i forkant, og i stedet latt tilbyderne konkurrere om å gi den beste kvaliteten.

Også Fylkesmannen reagerer

I et brev adressert til blant andre justisminister Anders Anundsen (Frp) og barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp), lar Fylkesmannen i Troms det skinne gjennom at de synes det er synd at Salangen ikke får fortsette sitt arbeid med flyktninger.

Fylkesmann Bård M. Pedersen understreker at han har respekt for at det er et system for anbudsutsetting av flyktningmottak, men at han også over tid har sett de gode resultatene Sjøvegan flyktningmottak har kunnet vise til.

Tilbudet til de enslige mindreårige asylsøkere beskriver han som «svært godt». Blant annet trekker han fram at samarbeidet mellom kommunens grunnskole og fylkeskommunens videregående skole, som ligger i kommunen, har ført til «svært gode resultater med oppsiktsvekkende høy prosent av fullføring av videregående skole for denne gruppen».

Ber regjeringen om å legge om kursen

Ordføreren frykter nå at alt kommunen har brukt to tiår på å bygge opp, blir revet ned.

– Hvis det viktigste er at ungdommene som kommer til landet skal lykkes og bosettes, så trenger de god hjelp. Det vi har bygget opp en solid spisskompetanse på i Salangen, er kartlegging av ungdommenes behov, god omsorg og opplæring under oppholdet. Kommuner som får ungdom fra Sjøvegan, vet at disse ungdommene er ferdig kartlagt. Det skjer i mottaket, og da blir det mye enklere å bosette dem.

Prestbakmo har ikke engang vurdert å klage avgjørelsen om at kommunen mister driftsavtalen med UDI inn for Klagenemnda for offentlige anskaffelser (Kofa).

– Det anser vi som helt uaktuelt. Kofa kan ikke bidra til at vi får kontrakten. De kan bare uttale seg om tildelingsprosessen. UDI har tatt en beslutning de kan ta. Vi mener imidlertid at regjeringen burde legge opp til at anbudskonkurranser vektes på en helt annen måte.

Forsvarer anbudspraksisen

Kommunal-Rapport.no tok torsdag ettermiddag kontakt med Justisdepartementet. Vi stilte politisk ledelse følgende spørsmål: 

Hvorfor mener politisk ledelse at dagens modell for vektlegging av anbudskriterier er hensiktsmessig – der pris er et element man konkurrerer på – fremfor at prisen er offentlig i forkant av anbudskonkurransen? Kritikere av denne modellen mener at dersom man i stedet hadde fastsatt og offentliggjort prisrammen i forkant, kunne man utelukkende konkurrert på kvalitet. Hvorfor mener politisk ledelse at det er hensiktsmessig å konkurrere også på pris?

Fredag formiddag mottak vi svar fra departementet - ikke fra politisk ledelse - men fra kommunikasjonsavdelingen:

- Det fremgår av konkurransegrunnlaget i hver enkelt utlysing hva som er vilkårene for å kunne legge inn anbud i konkurranse om drift av asylmottak, og det er UDI som fastsetter tildelingskriteriene i en anbudsprosess, skriver senior kommunikasjonsrådgiver Andreas Skjøld-Lorange i en epost. 

Han forklarer at Justis- og beredskapsdepartementet legger de overordnede føringene for etablering og drift av asylmottak, mens UDI er ansvarlig for å sikre innkvartering av personer i asylprosessen og utvikle mottakssystemet på en formåls- og kostnadseffektiv måte. 

Videre forsvarer han vektingen av pris som kriterie i et anbud:

- For å bruke samfunnets ressurser på en best mulig måte er vi opptatt av å ha lavest mulig pris for en nøktern, men forsvarlig kvalitet.

Saken er oppdatert med uttalelsene fra kommunikasjonsavdelingen i Justisdepartementet.