Ill.foto: Colourbox.com
Ill.foto: Colourbox.com
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Kan ikke holde fylkesrådsdokumenter hemmelige

Fylkesmann gir klar beskjed til fylkeskommune: Dokumenter til forberende møter fylkesrådet skal være offentlige - i alle fall for møter fram til sommerens lovendring.

Det har vakt stor oppsikt at flertallet på Stortinget har strammet inn offentlighetsloven i sommer, slik at det nå skal være anledning til å hemmeligholde til og med sakslister til forberedende by- og fylkesrådsmøter.

Før loven trådte i kraft midt i juni, ba Kommunal Rapport om innsyn i en rekke dokumenter knyttet til blant annet forberedende by- og fylkesrådsmøter som har vært holdt tidligere i år.

Nord-Trøndelag fylkeskommune (NTFK) har nektet innsyn i sakslister, innkallinger, protokoller og notater knyttet til de forberedende møtene. Fylkeskommunen viser til at ingen dokumenter er ferdige før de er behandlet av fylkesrådet.

“NTFK oppfatter derfor at dokumenter som oversendes forberedende møter i fylkesrådet er interne og uferdige (…). NTKF ønsker derfor ikke å offentliggjøre dokumenter som oversendes til forbedrende møter”, heter det blant annet i avslaget fra fylkeskommunen.

- Fortsatt folkevalgt organ

Men det holder ikke, slår Fylkesmannen i Nord-Trøndelag fast. I en avgjørelse tatt like før helgen konkluderer fylkesmannen med at fylkeskommunens avslag om innsyn må oppheves.

Fylkesmannen påpeker at endringen i offentlighetsloven i juni ikke endrer på det faktum at fylkesrådet er et folkevalgt organ.

Også i februar i år opphevet Fylkesmannen i Nord-Trøndelag fylkeskommunens vedtak om å nekte innsyn i liknende dokumenter. I vedtaket sist uke henvises det i stor grad til hva Fylkesmannen sa den gang.

“Prinsipielt mener Fylkesmannen at utgangspunktet er (…) at også møter kalt forberedende fylkesråd er møte i folkevalgt organ, og at saksframlegg og sakliste derfor ikke kan unntas fra innsyn. Den vedtatte lovendringen endrer etter vårt syn ikke på dette”, konkluderer Fylkesmannen.

- Få endringer i dokumentene

I tillegg er statens representant kritisk til fylkeskommunens argument om at dokumentene ikke er ferdige før de er endelig vedtatt i fylkesrådet. I forbindelse med en annen klagesak som Venstre fremmet tidligere, har Fylkesmannen selv gått igjennom dokumentene i flere saker. Det gjøres små endringer fra sakspapirene fremmes til det forberedende fylkesrådet og til de legges fram for fylkestinget, mener Fylkesmannen.

“Så langt vi kan se er de aller fleste saksframleggene til forberedende møte og vedtaksmøtet identiske. Det har dermed formodningen mot seg at det gjøres endringer i særlig mange saksframlegg mellom forberedende møte og vedtaksmøte en uke etter. (…) dokumentene framstår som ferdige”, heter det i uttalelsen.

“Også i kommuner med formannskapsmodell, kan et folkevalgt organ sende saken tilbake til administrasjonen for endringer/ytterligere utredninger/vurderinger. Dette medfører ikke at det opprinnelige saksframlegget anses som et utkast og dermed kan unntas fra offentlighet”, skriver Fylkesmannen i Nord-Trøndelag videre.

Foreløpig er det tre kommuner og fire fylkeskommuner som har parlamentarisk styreform, men det kan komme flere til høsten, etter kommunevalget.

Artikkelforfatteren representerte Kommunal Rapport i Stortingets høring om endringen av offentlighetsloven, og argumenterte på vegne av avisa mot endringen.