Flere rådmenn enn før sier at de nok ikke er i jobben om ett år, viser Kommunal-Rapport.nos årlige undersøkelse. Ill.foto: Colourbox.com
Flere rådmenn enn før sier at de nok ikke er i jobben om ett år, viser Kommunal-Rapport.nos årlige undersøkelse. Ill.foto: Colourbox.com
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

"Fullstendig mangel på tillit til politisk ledelse"

Under halvparten av dagens rådmenn sier at det er meget sannsynlig at de vil være i jobben om ett år, viser Kommunal-Rapport.nos undersøkelse. Flere forteller om totalt tillitsbrudd.

Rådmanns- undersøkelsen

Kommunal-Rapport.no gjennomførte før sommerferien en undersøkelse blant alle landets rådmenn. Utover uka vil vi publisere en serie saker basert på svarene.

162 rådmenn har svart på undersøkelsen. Det er en svarprosent på 38 prosent.

Svarene er nasjonalt representative, ut fra kommunestørrelse og geografi. Kommuner med over 50.000 innbyggere er marginalt underrepresentert. Kommuner på Sørlandet er marginalt underrepresentert.

Andelen rådmenn som svarer at det er meget sannsynlig at de vil være i samme jobb om ett år, har falt fra 56 prosent i fjor til 46 prosent i år, viser Kommunal-Rapport.nos undersøkelse.

Slår vi sammen andelen rådmenn som mener at de meget sannsynlig eller sannsynlig vil være i jobben om ett år, er andelen 76 prosent. Også denne andelen har falt, fra 83 prosent i fjor.

Andelen som sier de er meget fornøyd eller fornøyd i stillingen faller også litt, fra 89 prosent i fjor til 84 prosent i år.

– Fullstendig mangel på tillit

Av dem som har svart på hvorfor de regner med å slutte, sier bare tre at de skal gå av med pensjon. Én rådmann oppgir at vedkommende er usikker på stillingen på grunn av kommunesammenslåing som skal skje i 2017.

Andre svar, som er anonymisert, vitner om frustrasjon om arbeidssituasjonen:

«Lite ressurser å hjelpe seg med, ingen stedfortreder/assisterende til min stilling, dårlig kommuneøkonomi, lite administrative ressurser, politisering, dårlig tillit mellom politisk ledelse og administrativ ledelse. Lite fritid og mye overtidsarbeid uten kompensasjon», skriver en rådmann.

«Fullstendig mangel på tillit til politisk ledelse i kommunen på grunn av uredelighet, illojalitet og bevisst feilinformasjon både i forhold til øvrige politikere, administrasjon og innbyggere. Trenering, beslutningsvegring og fraskriving av ansvar gjør at troen på lokaldemokratiet er ikke-eksisterende», skriver en annen.

«Hvor sannsynlig eller usannsynlig er det at du er i stillingen om ett år?»

Meget sannsynlig: 45 prosent  

Sannsynlig 31 prosent

Litt sannsynlig: 6 prosent

Litt usannsynlig: 3 prosent

Usannsynlig: 7 prosent

Meget usannsynlig: 4 prosent

Vet ikke/vil ikke svare: 5 prosent

«Stort arbeidspress, lav administrativ bemanning, resultat av omstilling. Normal arbeidsuke er 60 -65 timer. Uholdbart over tid. Mulig takket være godt samarbeid med politisk ledelse/nivå og ansatte», er et annet svar.

«Eksisterende mindretall har mistillit til meg. Dersom flertallet endres vil jeg kunne måtte fratre stillingen etter valget», skriver en annen.

Føler seg verdsatt

4 prosent av rådmennene som har svart på undersøkelsen sier at det er meget usannsynlig at de ikke er i stillingen om ett år.

«Rådmannsjobben er den ultimate lederutfordring for mennesker som er opptatt av samfunnsutvikling og menneskers ve og vel», forklarer en rådmann.

«Jeg opplever å ha stor tillit fra kommunens politikere på tvers av partiene. Har også en organisasjon som setter pris på tydelighet og retning», sier en annen.