Behovet for flere flyktningplasser ventes å vedvare. Stadig nye kommer til Europa, som her på Sicilia, og setter kursen nordover. Foto: Gisle Oddstad, NTB scanpix
Behovet for flere flyktningplasser ventes å vedvare. Stadig nye kommer til Europa, som her på Sicilia, og setter kursen nordover. Foto: Gisle Oddstad, NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Sier ja til 11.000 flyktninger

Antall flyktninger kommunen har sagt ja til å motta i år, er nå oppe i 11.000, ifølge KS. Men fortsatt venter 5.200 bosettingsklare i mottak, og behovet for nye plasser vedvarer.

Kommunenes vedtak er oppsummert av KS, og tallet er nå nesten 11.000 for inneværende år. IMDi publiserte nye tall tirsdag og kom til 9.260 – altså ca. 1.700 færre.

Spesialkonsulent Nina Gran i KS forklarer avviket med at KS har talt med vedtak som er referert i mediene, i tillegg til de som er meldt inn direkte til KS og IMDi.

Bosettingsbehovet for i år er beregnet til 13.300 plasser.

– God respons

Gran synes responsen fra kommunene er veldig god.

 

– Dessuten kommer det fortsatt vedtak, og flere er ventet over sommeren. Kommunene har vist at de kan trå til når det trengs. Vi ser også at boligmarkedet er bedret blant annet som følge av nedgangen i oljeindustrien, og mange kommuner langs kysten sier derfor ja til flere flyktninger.

 

Gran viser til at også mange små kommuner og mange nye kommuner nå sier seg villig til å ta imot flyktninger.

 

– Vi har aldri hatt så høye tall før. Nå får vi håpe at de også klarer gjennomføringen og får bosatt det antallet de har sagt ja til. Jeg har et godt håp om at 10–11.000 blir bosatt i år.

 

– En del kommuner forutsetter at rammebetingelsene blir bedre. Det er lagt til 50 millioner kroner ekstra på integreringstilskuddet, og nye midler til Husbankens boligtilskudd. Vi forventer også ekstra penger i neste års statsbudsjett, sier Gran.

 

I første halvår ble det bosatt drøyt 4.400 flyktninger. Gjennomsnittlig ventetid fra vedtak til bosetting var 8,9 måneder.

– Behovet øker

Bosettingen går riktig vei, bekrefter også Dulo Dizdarevic, regiondirektør i IMDi Nord.

 

– Vi utnytter over 70 prosent av plassene vi har til rådighet, så vi ligger ganske godt an. Vi vet også at mange blir bosatt i 2. halvår, så hvis kommunene holder tempoet oppe, kan vi nå målene ut fra de plassene vi har til disposisjon.

 

Dizdarevic viser samtidig til at behovet etter alt å dømme vil vedvare. Selv om det akkurat nå kommer noen færre asylsøkere, får en stor andel – over 70 prosent – innvilget opphold.

 

– Jeg kan ikke huske at innvilgelsesprosent har vært så høy noen gang. Så om vi ikke er like langt, står i alle fall oppfordringen om å skaffe flere plasser ved lag.

 

Dessuten er det nå nærmest en folkevandring i gang, med flere tusen flyktninger på vei nordover fra Hellas over Balkan med særlig Tyskland og de nordiske landene som mål.

 

IMDi sender i august ut en ordinær anmodning med gjeldende plantall og spørsmål om plasser for de neste fire årene, opplyser Dizdarevic.

Bekymret for barna

Akkurat nå er han mest bekymret for de enslige mindreårige asylsøkerne, der behovet øker kraftig.

– Vi har 160 plasser, men kommer til å trenge minst 7–800 i år. Det er dessuten slik at 40 prosent av de mindreårige nå er under 15 år. Det er en helt ny situasjon. Målet er at disse skal bosettes innen tre måneder, og det er helt klart noe annet om et barn må vente lenger enn tre måneder enn om det gjelder en voksen.