Sveinung Rotevatn, Venstres arbeids- og sosialpolitiske talsperson, mener stortingsgruppa har mandat fra lokalpartiet til å gå inn for lokalt selvstyre om søndagsåpne butikker. Arkivfoto: Magnus Knutsen Bjørke
Sveinung Rotevatn, Venstres arbeids- og sosialpolitiske talsperson, mener stortingsgruppa har mandat fra lokalpartiet til å gå inn for lokalt selvstyre om søndagsåpne butikker. Arkivfoto: Magnus Knutsen Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Venstre-lag mot søndagsåpent

Et stort flertall av Venstres lokallag sier nei til søndagsåpne butikker. Regjeringen er avhengig av Venstre for å få flertall i Stortinget. Det er stor motstand også i Høyre og Frp lokalt.

78 lokallag i Venstre har sagt nei til søndagsåpne butikker i sin kommune, bare 10 har sagt ja. Det viser en oversikt LO-forbundet Handel og kontor har laget, som er omtalt i Klassekampen i dag. Det er betydelig motstand også i Høyres og Fremskrittspartiets lokallag.

Oversikten over lokallagenes syn viser:

  • Venstre sier nei i 78 kommuner, ja i 10.
  • Høyre sier nei i 37 kommuner, ja i 52.
  • Frp sier nei i 21 kommuner, ja i 56.

Høringsfristen var 30. juni.

Vil la kommunene bestemme

Kristelig Folkeparti er motstandere av søndagsåpne butikker, så regjeringen er avhengig av Venstres støtte for å få flertall i Stortinget.

– Vi er fornøyde med det tilbudet vi har, og ser ikke noe behov for søndagsåpne butikker i Drammen. Søndagen kan brukes til så mye mer enn å gå handle. Jeg vil mye heller ha flere søndagsåpne kulturinstitusjoner, som bibliotek, enn søndagsåpne kjøpesentre, sier Yousuf Gilani, lokallagsleder og listetopp for Venstre i Drammen til Klassekampen.

Høringsforslaget inneholdert to løsninger: En generell åpning for søndagsåpne butikker og en hvor kommunene skal få si ja eller nei til søndagsåpent. Den siste ligger nær Venstre syn, men ikke helt, ifølge partileder Trine Skei Grande. 

– Kommunene må få styre kriteriene, ikke bare si ja eller nei til åpning av butikkene. De må få bestemme åpningstider, og få regulere forskjellig i ulike deler av kommunen, sa hun til Dagens Næringsliv tidligere i sommer.

Venstres arbeids- og sosialpolitiske talsperson Sveinung Rotevatn mener Venstres stortingsgruppe har et solid mandat fra lokallagene til å kreve full kommunal selvbestemmelse.

– Regjeringas forslag gir for lite lokal selvbestemmelse, sier Rotevatn.

Kommunene sier nei

Kommunal-Rapport.no laget i juni en oversikt over kommunenes høringsuttalelser om søndagsåpne butikker. Den viste en massiv motstand mot søndagsåpning. 100 kommuner hadde da sagt nei til søndagsåpne butikker, bare to hadde sagt ja.

Flere Høyre-styrte kommuner begrunnet sitt syn med at handelsstanden ikke ønsker å ha søndagsåpent. I uttalelsen fra Tønsberg heter det:

“Tønsberg Sentrum (handelstandsforening) er negativ til søndagsåpne butikker og har gitt sin uttalelse gjennom Norsk Sentrumsutvikling. Tønsberg kommune tilslutter seg til det lokale næringslivs holdninger til at søndagsåpne butikker verken er positivt eller nødvendig for forbruker, næringen selv eller arbeidstakere.”

Et stort flertall av kommunene sier også nei til Venstres forslag om lokalt selvstyre om søndagsåpne butikker. 67 kommuner sier konkret nei til forslaget om å la kommunene bestemme selv, mens sju kommuner er positive. Mange har ikke svart på dette spørsmålet direkte fordi de i uttalelsen har avvist hele ideen om søndagsåpent.

En rekke kommuner påpeker i sine høringsuttalelser at en slik frihet vil bli illusorisk, og at det trengs et nasjonalt regelverk.

“Ås kommune mener at lokal avgjørelsesmyndighet vil kunne føre til forskjeller mellom kommuner, det kan virke uheldig for næringsdrivende som kan oppleve handelslekkasje til konkurrenter, og forbrukere kan oppleve ulik tilgang på varer,” heter det i uttalelsen fra Akershus-kommunen.