Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Disse dokumentene får du ikke se etter valget

Kommunal Rapport kan i dag avdekke konsekvensene av Stortingets endring av offentlighetsloven: Helt ordinære saksfremlegg kan hemmeligholdes gjennom måneder, viser hittil hemmeligstemplede dokumenter.

Offentlighetsloven ble endret før sommeren med umiddelbar virkning, slik at kommuner med parlamentarisk styreform kan hemmeligholde alle dokumenter som legges frem for forberedende rådsmøter.

Offentlighetsloven før og nå

Før: Alle dokumenter som legges frem for folkevalgt organ er åpne for innsyn.

Nå: Saksfremlegg med vedlegg og sakslister til forberedende møter i kommuneråd og fylkesråd der det ikke skal gjøres vedtak eller innstilles, kan unntas offentlighet.

Kilde: Sivilombudsmannens uttalelse om innsyn i Oslo fra 2012, og dagens § 16 i offentlighetsloven.

I praksis kan parlamentarisme-kommunene holde det hemmelig at de behandler en sak politisk, så lenge de vil.

Ifølge dagens bestemmelse i offentlighetsloven, kan nemlig kommunene holde saksfremlegg og sakslister hemmelig helt til saken fremlegges for endelig behandling.

Vi fikk se dokumentene for siste gang

Før Stortinget endret loven i juni, krevde Kommunal Rapport innsyn i forberedende politiske dokumenter hos alle kommuner og fylkeskommuner med parlamentarisk styreform: Kommunene Oslo, Bergen, Tromsø og fylkeskommunene Troms, Nordland, Nord-Trøndelag og Hedmark.

Etter vedtak fra Fylkesmannen i Nord-Trøndelag, ble fylkeskommunen der for siste gang tvunget til å gi innsyn i politiske dokumenter.

Her er noen av de hemmeligstemplede dokumentene vi først fikk innsyn i etter å ha klaget til Fylkesmannen (klikk for å se dokumentene):

- Hemmeligholder alt de driver med

- Det er helt uforklarlig egentlig. Dette er jo helt vanlige sakslister. Det handler om veilys,bibliotek, skoleskyss, sukker Kjersti Løken Stavrum, generalsekretær i Norsk presseforbund, når vi viser henne sakslistene vi har fått innsyn i.

- Lovendringen skulle ikke vært gjennomført. Det var et forsøk fra politikerne på å hindre innsyn tidlig, og det lykkes de med, sier Stavrum til Kommunal-Rapport.no i dag.

- Det vi ser her, er at det vedtaket omfatter alt politikerne driver med, sier Stavrum.

Uvisst hva slags innsyn Raymond vil gi

Lokalt har flere enkeltpartier i kommuner med parlamentarisk styresett lovet at de vil praktisere det innsynet offentlighetsloven ga i rådsdokumenter, før loven ble endret.

Raymond Johansen (Ap) har i valgkampen etterlyst mer kritisk journalistikk på Oslo kommune. Vi har siden torsdag i forrige uke forsøkt å få Johansen til å kommentere spørsmålet om hva slags innsyn det blir i byrådsdokumenter med han som byrådsleder i kommunen, men hittil uten hell.

- Relativt hektisk her, dette må han få svare skikkelig på i løpet av uken, skriver hans politiske rådgiver, Marte Ingul, i en tekstmelding til Kommunal-Rapport.no mandag kveld. Heller ikke saksordfører for lovendringen i Stortinget, og bystyremedlem i Bergen, Peter-Christian Frølich (H) har hittil ønsket å kommentere denne saken.

Lover mer innsyn enn han må

Fylkesrådsleder i Nordland, Tomas Norvoll (Ap), lover at han vil gi innsyn i sakslistene til de forberedende rådsmøtene i fylket

før

 møtene finner sted, dersom han vinner valget.

- Allerede i dag legger vi ut sakspapirene til de forberedende møtene i forkant av møtene. Dette var en endring jeg innførte da jeg begynte som fylkesrådsleder, sier Norvoll. Han kan love samme praktisering dersom han vinner valget, som altså innebærer mer innsyn enn Stortinget har lagt opp til.

- Det er jo i disse møtene at de reelle beslutningene fattes. I rådsmøtet som skjer en uke etter på, er saken over på fem minutter. Derfor har jeg vært tydelig på at vi må legge ut sakslistene før møtene. Noe annet mener jeg ville bryte med offentlighetslovens intensjon.

- Hva tenker du om at Oslo kommune likevel nekter Kommunal Rapport innsyn i nettopp denne typen dokumenter, og at de kan gjøre det med loven i hånd?

- Det har jeg ingen kommentar til. Vi støttet lovendringen, og grunnen til det er at vi mener det er feil at notater med politiske avklaringer mellom fagrådene skal være offentlig. Vi har behov for å gjøre interne avklaringer. Derimot har jeg ingen problemer med at folk skal få vite hva vi diskuterer i de forberende møtene, det bare skjerper oss som politikere.

- Bør kommunelovutvalget vurdere klarere regler for når allmennheten skal få innsyn i rådsnotater, slik at de kan være med å påvirke dere politikere mens det faktisk er mulig, og ikke etter møtet der de reelle beslutningene tas?

- Jeg kjenner ikke lovverket godt nok til å kunne uttale meg om det. Men jeg er opptatt av at før en sak er formelt drøftet, må offentligheten ha en mulighet til å ha innsyn i det.