Slik ser trenching ut. Metoden innebærer at en maskin ved hjelp av to sagblad skjærer ut et smalt felt i veidekket, om lag 25 centimeter dypt og 2 centimeter bredt. De aller fleste kommuner sier nei til metoden, mens blant annet Drammen, Asker og Bergen sier ja i enkelte tilfeller. Foto: Telenor
Slik ser trenching ut. Metoden innebærer at en maskin ved hjelp av to sagblad skjærer ut et smalt felt i veidekket, om lag 25 centimeter dypt og 2 centimeter bredt. De aller fleste kommuner sier nei til metoden, mens blant annet Drammen, Asker og Bergen sier ja i enkelte tilfeller. Foto: Telenor
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Begraver gravestrid

Etter årelang krangel har store bykommuner og bredbåndselskaper lagt fram et felles forslag om gravedybder for kommuner.

 Dette er Telenors kostnader ved graving:

  • Framføring i eksisterende stolper: 22 kroner pr. meter
  • Framføring med trenching: 500 kroner pr. meter
  • Graving i veigrunn med 40 cm overdekning: 1.502 kroner pr. meter
  • Graving i veigrunn med 80 cm overdekning: 2.224 kroner pr. meter

 

Bredbåndutbyggere, Vegforum for byer og tettsteder (VBT), Vegdirektoraret, IKT Norge og andre bredbåndinstanser har sendt ut et forslag til høring der det heter at statens gravedybder skal være veiledende for kommunene når de skal bestemme gravedybden ved fiberlegging.

VBT består av 21 storkommuner. Blant dem er Oslo, Bergen og Trondheim.

Høringsfristen har gått ut, og prosjektleder for den nye veilederen Turid Åsen Olsgård er i ferd med å oppsummere høringssvar fra blant annet kommuner og fylkeskommuner, samferdselsdepartementet, Vegdirektoratet og KS.

Anbefaling i november

– Vi har mottatt omtrent 40 svar. Det er ennå for tidlig å si noe om svarene. Gruppa skal ha et nytt møte 21. oktober. Så regner vi med å komme til enighet i løpet av november, sier Olsgård.

Dybdene som partene er blitt enige om, varierer etter hvilken type vei bredbåndselskapet skal grave i og hvordan grunnen er.

For eksempel ved graving i atkomstvei  der grunnen består av silt (fraksjoner som har kornstørrelse over 0,002 millimeter) og leire, er anbefalt dybde 40–50 centimeter.

Her kan du lese høringsforslaget og se den anbefalte gravetabellen

Store variasjoner

Kommunenes graveforskrifter er nå svært varierende. I enkelte kommuner kreves det ti centimeter for å gravlegge fiber, mens andre krever 70 centimeter eller mer. Et fåtall kommuner tillater den billigste gravemetoden – «microtrenching», som er veldig grunn graving.

Den årelange krangelen om gravedybde eskalerte etter jul da Telenor sendte et brev til Samferdselsdepartementet om cirka 40 kommuner som Telenor mener spenner bein for bredbåndsutbygging og etablering av basestasjoner.

Partene ble innkalt til møte hos kommunalministeren, og nå er de blitt enige om en anbefaling for gravedybde. For veilederen er ikke noe påbud. I forslaget slås det fast at kommunene fortsatt skal ha mulighet til å bestemme gravedybde selv. «Gravedybden vil variere for ulike veityper og de lokale grunnforhold,» heter det i forslaget.