- Vi har vært tydelige på anskaffelsesreglene må følges. Hvis ikke det følges opp, kan konsekvensen være at tilsagnet blir kansellert, sier avdelingsdirektør Per Erik Torp i Husbanken. Foto: Magnus K. Bjørke.
- Vi har vært tydelige på anskaffelsesreglene må følges. Hvis ikke det følges opp, kan konsekvensen være at tilsagnet blir kansellert, sier avdelingsdirektør Per Erik Torp i Husbanken. Foto: Magnus K. Bjørke.
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Kan miste tilskudd fra Husbanken

- Bryter Trøgstad kommune anskaffelsesreglene kan tilsagnet om investeringstilskudd bli trukket tilbake, sier avdelingsdirektør Per Erik Torp i Husbanken.

Trøgstad-saken

Trøgstad skal bygge 12 omsorgsboliger med en kommunal driftsdel for til sammen 78 millioner kroner.

Kommunestyret skal 3. november behandle forslag om å signere kontrakt med firmaet  KonseptPluss AS om utbyggingen.

I anbudsutlysningen er prosjektet anslått til 20-30 millioner kroner. Driftsdelen er siden utvidet med dagsenter og base for hjemmetjenesten.

Advokat og ekspert på anskaffelsesrett Marianne Dragsten mener kommunen vil inngå en ulovlig direkteanskaffelse, hvis de følger rådmannen anbefaling.

KonseptPluss har varslet erstatningskrav på 6 mill.kr. hvis kontrakten ikke inngås. I tillegg krever det dekket utgifter for 6,5 mill.kr.

Husbankens tilsagn om investeringstilskudd på 47 mill.kr. kan bli trukket tilbake, hvis anskaffelsesreglene brytes.

KonseptPluss hadde i 2014 en ansatt, driftsinntekt på 157.000 kroner og 4 mill. kroner i egenkapital. Det har ingen erfaring fra andre prosjekter. Kommunen og selskapet viser til at et styremedlem i selskapet har kompetanse og erfaring fra mange prosjekter gjennom et annet firma som delvis har de samme eierne som KonseptPluss.

Boligene skal organiseres som borettslag og tildeles eldre, demente og utviklingshemmete.

Foreldregruppen til utviklingshemmete i Trøgstad er sterkt i mot prosjektet. Husbanken har bedt kommunen redegjøre for brukermedvirkningen.

Tirsdag skal kommunestyret i Trøgstad vedta å inngå kontrakt med selskapet KonseptPluss om utbygging av et omsorgssenter for 78 millioner kroner. Kontrakten vil være en ulovlig direkteanskaffelse, ifølge advokat Marianne Dragsten i Anskaffelsexperten.