- Det å score så høyt på et viktig område for innbyggerne syns vi er kjempemoro, sier Råde-rådmann Morten Svagård. Ill.foto: Colourbox,com
- Det å score så høyt på et viktig område for innbyggerne syns vi er kjempemoro, sier Råde-rådmann Morten Svagård. Ill.foto: Colourbox,com
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

God geografi hjelper Råde til topps

To tydelige lokalsamfunn og ny teknologi er blant forklaringene på at Råde er landets beste på Vann, avløp og renovasjon i Kommunebarometeret.

Totalt 395 kommuner har nok nøkkeltall til å få en rangering innen VAR på Kommunebarometeret 2016. Best av dem alle er Råde i Østfold. Dermed klatrer Råde litt fra fjorårets barometeret, hvor de var nummer 10 på VAR.

Rådmann Morten Svagård har tre forklaringer på nettopp det.

- Vi har en veldig god lokalsamfunnsstruktur. Vi har to tydelige lokalsamfunn, hvor 80 prosent av befolkningen bor. Det har vi nytte av. Ellers er bebyggelsen spredt, men med god konsentrasjon av boliger og næringsområder.

Teknologi

Forklaring nummer to handler om teknologi, og mer spesifikt: Bruk av “strømpeteknologi”.

- Det betyr at når du skal skifte vann- og avløpsledning, går du ned på punkter i stedet for å grave hele ledningen i form av en grøft. Punktene er kanskje med et par hundre meters mellomrom. Så blåser du en strømpe i den gamle ledningen. Teknologien gjør at strømpen blir til en fast ledning, forklarer Svagård.

Den tredje forklaringen, ifølge rådmannen, er politiske prioriteringer.

- Kommunestyret har de siste årene prioritert utskifting av ledninger. Vi vedtok i fjor en ny vann- og avløpsplan for rehabilitering av ledningsverket, og er ájour etter planverket, sier han.

Rådmannen er godt fornøyd med listetoppen.

- Det er en kjempeoppmuntring for oss. Det er suksesser og nederlag i den kommunale hverdagen. Det å score så høyt på et viktig område for innbyggerne syns vi er kjempemoro.

Råde har drøyt 7.300 innbyggere, fordelt på snau 119 kvadratkilometer.

Tilstand

VAR-sektoren i barometeret skal gi et bilde på tilstanden på anleggene, og den gir anledning til å se avgiftene i sammenheng med kvaliteten. Råde har ganske lave avgifter, men er samtidig blant de kommunene som fornyer vannledningsnettet raskest. Dermed er også gjennomsnittsalderen på anlegget på vei ned, i motsetning til i de fleste andre kommuner. Nesten alle innbyggere har vannmåler, noe som i teorien skal gi en mer effektiv ressursbruk og riktigere fordeling av kostnadene mellom abonnentene. Innen renovasjon har abonnentene også anledning til å påvirke gebyret selv, noe som vi også regner som positivt. Anslått vannlekkasje er svært lav. 

Fungerende virksomhetsleder Siv Thuva Jansson i Råde sier en ny hovedvannledning mellom to av bygdene i kommunen er en viktig årsak til kvalitetshevingen de siste årene, fordi det har redusert antall lekkasjer.

- Man gjorde en renovering i fjor og forfjor, fordi det var lekkasje og nødvendig å gjøre mer omfattende utbedringer. Vi har også gjort en del oppgraderinger på pumpestasjoner, sier hun.

Hun mener det er viktig å sette VAR-området på dagsorden. Jansson skryter også av en stabil gruppe ansatte med god lokalkunnskap.

Akkurat nå er gebyrene i kommunen lave, fordi selvkostfondene har vært forholdsvis store de siste årene.

Viktige målinger

Rådmann Svagård syns det er viktig med målinger i kommunesektoren, selv om kommunen ikke styrer etter dem direkte.

- Vi har prøvd oss på balansert målstyring, men lagt det bort. Vi setter ikke målene i form av nøkkeltall gjennom alle tjenester, men følger likevel rapportene på hvordan vi lykkes, sier han.