Halsa er en distriktskommune på Nordmøre som nå skal slå seg sammen med trøndelagskommunen Hemne og deler av Snillfjord. Arkivfoto: Kristian Helgesen, VG/Scanpix
Halsa er en distriktskommune på Nordmøre som nå skal slå seg sammen med trøndelagskommunen Hemne og deler av Snillfjord. Arkivfoto: Kristian Helgesen, VG/Scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Vil omgjøre sammenslåing

På Nordmøre er det i gang et innbyggerinitiativ for å få stoppet sammenslåing mellom Halsa, Hemne og deler av Snillfjord.

Det er innbyggere i Halsa som nå krever at kommunen stopper sammenslåingen med de to trønderkommunene, melder NRK. Halsa hadde folkeavstemning om sammenslåing tidligere i år, og da fikk et alternativ som inkluderte Aure, Hemne og Snillfjord størst oppslutning.

Kommunestyret vedtok med én stemmes overvekt en sammenslåing med Hemne og deler av Snillfjord etter at Aure trakk seg fra prosessen.

Dermed kan ikke folkeavstemningen brukes som grunnlag for sammenslåing, mener en av initiativtakerne, Lars-Olav Tunheim Valsø. Hans argument er at siden Aure ikke lenger er en del av den nye kommunen, kan man ikke bare anta at innbyggerne likevel ville ønsket sammenslåing nordover.

I innbyggerinitiativet som nå sirkulerer blant annet på Facebook, blir det krevd at kommunen gjennomfører en ny folkeavstemning. Der bør alternativene være om Halsa skal slå seg sammen med de to kommunene i Trøndelag eller forbli egen kommune. 

– I etterkant av folkeavstemningen har Aure falt ut. Jeg har sett at flere politikere har sagt at de ikke stemte ut fra egen overbevisning. Mange her i kommunen føler rett og slett at det ble gjort et vedtak på sviktende grunnlag i kommunestyret. Vi kommer ikke så verst ut av det nye inntektssystemet og kunne slik ha greid oss alene, sier Valsø til avisa Driva.

Ifølge Driva mener tidligere varaordfører Ivar Betten (Ap) – som ønsket at kommunen skulle forbli selvstendig – at han kan bli kjent inhabil i kommunestyret om han undertegner på innbyggerinitiativet. 

Halsa har sagt nei til nabokommunen Surnadal, som ønsket sammenslåing.