Styreleder Gunn Marit Helgesen i KS krever høyere satser til kommunene som er vertskommuner for statlige asylmottak. Arkivfoto: Magnus Knutsen Bjørke
Styreleder Gunn Marit Helgesen i KS krever høyere satser til kommunene som er vertskommuner for statlige asylmottak. Arkivfoto: Magnus Knutsen BjørkeMagnus Knutsen Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Kommuner taper på statlige asylmottak

Utgiftene vertskommunene til statlige asylmottak har, er halvannen gang så store som det staten dekker. Det kommer fram i en ny rapport.

Kommuneorganisasjonen KS skriver i en pressemelding at tilskuddene må økes slik at kommunene får full dekning for arbeidet de gjør.

– I tillegg til å øke satsene generelt, mener vi at det også bør vurderes å endre vertskommunetilskuddet, slik at kommuner som mottar asylsøkere med behov for særlig kostnadskrevende tjenester innen barnevern og helse, får en egen kompensasjon for dette, sier styreleder Gunn Marit Helgesen i KS.

  • Tilskuddet som skal dekke kommunenes utgifter til administrasjon, helse, barnevern og tolkeutgifter (vertskommunetilskuddet) dekket 65 prosent av kommunenes utgifter
  • Tilskuddet til grunnskole dekket 62 prosent av kommunenes utgifter
  • Barnehagetilskuddet dekket 82 prosent av kommunenes utgifter

Beregningsutvalget for kartlegging av kommunenes utgifter til flyktninger har sammenliknet tilskuddet fra Utlendingsdirektoratet med de reelle kostnadene kommunene har hatt. Det generelle tilskuddet dekket i gjennomsnitt 65 prosent av utgiftene.

Geografisk spenner det fra 28 prosent dekning for Drammen kommune til 117 prosent – altså et overskudd på 17 prosent – for Bodø. Også Haugesund gikk i pluss, om enn med en liten margin.

“På grunn av store utgifter til enkeltpersoner, er det store forskjeller mellom kommunene. Alle, bortsett fra to kommuner, hadde høyere utgifter enn tilskuddet. En viktig årsak til at utgiftene varierer mellom kommunene, er at beboere med særskilte behov innenfor barnevern og helsetjenester er ulikt fordelt”, skriver KS i meldingen.