Høyres - ved gruppeleder Eirik Lae Solberg og Ap legger fram forslag i Oslo bystyre om å skjerme hovedstaden fra regionreformen. Arkivfoto
Høyres - ved gruppeleder Eirik Lae Solberg og Ap legger fram forslag i Oslo bystyre om å skjerme hovedstaden fra regionreformen. Arkivfoto
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Oslos bønn: La oss være egen region

Ikke slå oss sammen med andre fylker, men gi oss gjerne flere nabokommuner som kan bli en del av Oslo. Det ber Oslo bystyre om i et brev til Stortinget.

Det er Høyre og Arbeiderpartiet sammen som står bak forslag til brev til Stortinget som i dag vedtas i Oslo bystyre. De to partiene har tidligere stått sammen om kronikker i Oslopressen med samme innhold. Sonderinger Kommunal Rapport har gjort på Stortinget tidligere i høst tyder på at Stortinget vil la Oslo få det som de vil.

- Å flytte oppgaver fra Oslo og ut i et nytt folkevalgt nivå, er ikke til gavn for Oslos innbyggere, sier Aps gruppeleder i bystyret Frode Jacobsen.

I forrige uke foreslo Høyres gruppeleder, Eirik Lae Solberg, at Oslo slås sammen med Bærum, Nittedal, Lørenskog, Oppegård og Nesodden.

– Det vil gi bedre tjenester til innbyggerne i kommunene våre og gi en bedre og mer koordinert utbygging av kollektivtransport og boliger i fremtiden, sa han til NRK.

Brevet til Stortinget fra Oslo bystyre:

«Oslo kommune viser til at Regjeringen har satt i gang en omfattende reform der ønsket er å redusere antall kommuner. Samtidig er det på oppdrag fra Stortinget tatt initiativ til at flere fylker går sammen for å danne større regioner. Hensikten med reformen er større, mer robuste kommuner og regioner med økt makt og myndighet. 

Oslo i dag er landets eneste kommune med fylkeskommunale oppgaver. Slår man Oslo sammen med nabofylkene så innføres det et nytt forvaltningsnivå for Oslo. Dette vil blant annet innebære at beslutningsmyndighet som i dag ligger i Oslo flyttes til et nytt regionalt nivå. Oslo kommune kan ikke se at dette vil være til gavn for Oslos innbyggere eller at det vil bidra til å nå regjeringens og Stortingets mål med reformen. Oslo kommune ønsker derfor at Oslo skal bestå som egen kommune med fylkeskommunale oppgaver som i dag.

Oslo kommune ser samtidig et behov for, og ønsker, et nært og konstruktivt samarbeid med våre nabokommuner og fylkene nær oss for å finne gode løsninger på felles utfordringer innen blant annet arealplanlegging, samferdsel, videregående opplæring og næringsutvikling. Oslo kommune er derfor positive til å vurdere sammenslåing mellom Oslo og nabokommuner, og eventuelt se på justeringer av kommunegrensene. Dersom Stortinget velger å legge flere oppgaver ut til regionene, er det naturlig at Oslo som hovedstadsregion får tilført de samme oppgavene.»