Telemark fylkesting stemmer for en avtalen med Vestfold - dersom Buskerud, som helst vil mot Akershus og Østfold, ombestemmer seg og sier ja. (Foto. Telemark fylkeskommune)
Telemark fylkesting stemmer for en avtalen med Vestfold - dersom Buskerud, som helst vil mot Akershus og Østfold, ombestemmer seg og sier ja. (Foto. Telemark fylkeskommune)
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Telemark-nei til Vestfold alene - vil styre sykehusene

Et flertall i Telemark fylkesting sa nei til intensjonsavtalen med Vestfold, og vil heller ha sammenslåing som inkluderer Buskerud. 

Som en del av vedtaket ønsker Telemark å få tilbake styringen av sykehusene.

Mindretallet mener vedtaket fylkestinget fattet torsdag ettermiddag er kryptisk.

- Jeg forstår ikke det vedtaket dere har formulert. Mener dere ja til Telemark og Vestfold eller nei, spurte Beate Dahl Eide (Sp). Høyre, Ap, KrF og Venstre sto bak forslaget som fikk flertall, men forklaringer var nødvendig.

- Vi som har formulerte dette, forstår det, sa Tone Berge Hansen (Ap).

- Vi sier nei på en pen måte, forklarer Per Lykke (H).

- Vi sier ja til Vestfold, hvis vi får med Buskerud. Vi signerte ikke avtalen, men mener det er et godt utgangspunkt for nye forhandlingen. Buskerud blir stående alene når Viken (Buskerud, Østfold og Akershus) faller, og da kan vi snakke sammen, forklarte fylkesvaraordfører Hans Edvard Askjer (KrF) som har vært i forhandlingsdelegasjonen.

Frps Bård Hoksrud mente forslaget var dårlig:

- Buskerud sier jo nei til Telemark, og vil en annen vei. Vi skal altså sitte på kne med foldede hendene og be pent om samarbeid med noen som ikke vil ha oss?

Gry Trekanes Amundsen (Frp) foreslo å legge ned hele Telemark fylkeskommune. Det fikk Frps stemmer.

Avtalen mellom Vestfold og Telemark går altså ut på at de to skal slå seg sammen til Skagerak region. Hovedstaden skal være i Tønsberg. Men avtalen kom altså ikke helt i mål til signering. Derfor var det mange som oppfattet at det ikke var avtalen man skulle ta stilling til i dagens behandling.

Men dette ble altså vedtatt av fylkestingets flertall til slutt:

1. Telemark fylkeskommune legger til grunn at formålet med en regionreform er å styrke det folkevalgte nivå betydelig, tilføre flere oppgaver, samtidig som det må etableres en samordnet struktur mellom statlig regionalt nivå og folkevalgt regionalt nivå.

De nye regionene bør bli så store og likeverdige at regionaliseringen blir hensiktsmessig og disse kan overta eller samordnes med de statlige regionaliserte oppgavene. En slik struktur vil forutsette at det etableres en tydelig harmonisering mellom regionale statlige etater og enheter, og det regionale folkevalgte nivået.

2. Den framforhandlede intensjonsavtalen mellom Vestfold og Telemark er preget av et felles ønske om balansert utvikling i de to fylkene, og danner et godt grunnlag i den videre prosessen. For å kunne utføre betydelige økte oppgaver på hensiktsmessig vis, mener Telemark fylkeskommune likevel sammenslåing av Buskerud, Vestfold og Telemark som den mest aktuelle løsningen. Dette vil gi nødvendige befolkningsmessig tyngde, samtidig som regionen har betydelige felles interesser og utfordringer.

Senterpartiet, SV og Rødt la frem dette tilleggsforslaget som fikk flertall:

Fylkestinget ber Stortinget vurdere å føre over følgende oppgaver til det regionale nivået, som grunnlag for sterkere folkevalgte regioner:
- Styring av sykehusene. I første omgang ved å fjerne de regionale helseforetakene og beholde de etablerte sykehusforetakene, men med styrer hvor et flertall er oppnevnt av fylkestinget.
- Ansvaret for det statlige barnevernet gjennom Bufetat til fylkeskommunene.
- De distriktspsykiatriske klinikkene (DPS) fra stat til fylkeskommune.
- Familievernet overføres fra stat til fylkeskommune
- Regional vegadministrasjon som har ansvar for planlegging og drift av fylkesveiene, overføres fra Statens vegvesen til fylkeskommunene.
- Regionapparatet til Innovasjon Norge overføres til fylkeskommunene
- Deler av Forskningsrådets programmer overføres til fylkeskommunene.
- Festivalstøtte fra Kulturrådet til fylkeskommunene.
- Kulturminnevernet rendyrkes som fylkeskommunal oppgave.
- Forvaltningsoppgaver som er lagt til fylkesmannens miljøavdeling og landbruksavdeling, overføres til fylkeskommunene.
- Videregående opplæring, kollektivtrafikk og den offentlige tannhelsetjenesten skal videreføres som fylkeskommunale oppgaver