Utvik etter uværet og flommen som raste mandag. Store ødeleggelser etter vannet som har herjet. Foto: Hans Ivar Moss Kolseth, NTB scanpix
Utvik etter uværet og flommen som raste mandag. Store ødeleggelser etter vannet som har herjet. Foto: Hans Ivar Moss Kolseth, NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Svært kritisk til kommunenes beredskap ved ekstremvær

Åtte av ti eksperter mener Kommune-Norge er altfor dårlig forberedt på ekstremvær. Kommunene kan ende opp med regningen for skader i områder som burde vært sikret bedre.

Etter uværet på Vestlandet strømmer det inn meldinger om skader til forsikringsselskapene. Energiminister Terje Søviknes (Frp) anslo på sitt besøk i Stryn denne uka at regningen kan komme opp i over 100 millioner kroner.

Ifølge Bergens Tidende åpner forsikringsselskapene for å nekte å forsikre bygninger som ligger utsatt til.

Fagsjef Mia Ebeltoft i Finans Norge sier til avisa at skader som skjer på samme sted gang etter gang, ikke lenger kan sies å være uforutsette.

– Dermed blir det et samfunnsansvar å dekke skadene, ikke et forsikringsansvar, sier hun til avisa.

Ebeltoft var blant de drøyt 100 ekspertene som er spurt om sitt syn på kommunenes beredskap, i en rapport som Norsk klimastiftelse har utgitt tidligere i år. Stiftelsen omtaler seg selv som en «grønn tankesmie», og arbeider for reduserte utslipp av klimagasser.

Ifølge undersøkelsen mener åtte av ti eksperter at kommunene er dårlig eller svært dårlig forberedt. De mangler dessuten motivasjon for å forebygge, fordi kommunene selv gjerne er godt forsikret.

Ebeltoft sier til avisa at forsikringsbransjen og Kommune-Norge nå må samarbeide bedre. Men kommunene må innse at forebygging lønner seg over tid.

– Det er ikke forsikringsbransjens oppgave å forebygge, det må kommunene ta ansvar for, sier Ebeltoft til Bergens Tidende.