Forhandlingsleder Per Kristian Sundnes i KS og Unios forhandlingsleder Ragnhild Lied har akseptert riksmeklerens forslag til ny arbeidstidsavtale for lærerne. Foto: Lisa Rypeng
Forhandlingsleder Per Kristian Sundnes i KS og Unios forhandlingsleder Ragnhild Lied har akseptert riksmeklerens forslag til ny arbeidstidsavtale for lærerne. Foto: Lisa Rypeng
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Gir opp sentrale lærerkrav

Lærere mister sin vetorett mot lokale avtaler om arbeidstid. De får også plikt til å være på skolen i 7,5 timer hver dag, men lærerne skal få mer tid til for- og etterarbeid.

Etter mange måneder med forhandlinger om ny arbeidstidsavtale, brudd i januar, nye forhandlinger, nytt brudd og så mekling, ble partene enige om en ny arbeidstidsavtale for lærerne.

Dette er hovedpunktene i den nye avtalen:

* Lærerne skal være til stede på skolen 7,5 timer per dag i skoleåret, forutsatt tilgang til tilfredsstillende arbeidsplasser.

* Lærernes samlede arbeidsoppgaver skal utføres innenfor et årsverk på 1.687,5 timer (1.650 timer for lærere som er 60 år og over).

* Arbeidsårets lengde for lærerne fastsettes lokalt etter forhandlinger og med utgangspunkt i elevenes skoleår slik dette er fastsatt av kommunen/fylkeskommunen + 6 dager. Dette kan skje på den enkelte skole eller på kommune- eller fylkeskommunenivå. Det skal tas særlig hensyn til tid til planlegging, evaluering, kompetanseutvikling m.m. I tillegg kan det ved behov avsettes inntil fire dager til lærernes for - og etterarbeid, planlegging, evaluering og faglig ajourføring. Dette kan med fordel skje i et samarbeid med kolleger i team, avdelinger, grupper eller lignende.

* Dersom de lokale parter ikke kommer til enighet, kan hver av partene bringe tvisten inn for sentrale bistandsforhandlinger som fastsetter endelig løsning.

Les også: Ramme: 3,3 prosent

Den nye avtalen innebærer at KS har fått gjennomslag for sitt krav om at Utdanningsforbundet må gi slipp på sin rett til å legge ned veto hvis de ikke er fornøyd med lokale arbeidstidsavtaler. KS har også fått gjennomslag for at lærerne skal tilbringe sin arbeidstid på skolen.

Sikret for- og etterarbeid

Lærerne har de siste månedene rast mot forslagene fra KS til ny arbeidstidsavtale. Den nye avtalen skal opp til uravstemning blant lærerne. Leder i Utdanningsforbundet Ragnhild Lied, som også har vært forhandlingsleder for Unio, sier hun er ganske sikker på at den blir vedtatt.

- Hvorfor har dere godatt å gå bort fra sentrale krav?

- Den nye avtalen har noen tydelige rammer, som at lærerne ikke skal undervise mer, selv om de skal være mer på skolen. Det er sikret rammer for alt for- og etterarbeid som er bedre enn dagens avtale. Så skal det forhandles lokalt om arbeidsåret. Det er en tvisteløsning hvis en ikke blir enig.

Forhandlingsleder for KS Per Kristian Sundnes har fått flyttet det viktige prinsippet om vetorett for lærerne mot lokale avtaler og hele arbeidstiden på skolen, men skulle gjerne hatt gjennomslag for flere av sine krav.

- Jeg skal ikke legge skjul på at dette er den delen av avtalen vi er minst tilfreds med. Men vi har fått tydelige tilbakemeldinger fra våre medlemmer om at det aller viktigste å få på plass, var mer daglig tilstedeværelse på skolen. Det har vi fått gjennomslag for, og det er vi godt fornøyd med, sier forhandlingsleder for KS Per Kristian Sundnes.

- Det har vært et stort engasjement blant lærerne. Tror du det blir ro nå?

- Jeg tror avtalen vil være med å sikre en utvikling av norsk skole som både lærerne og elevene er tjent med. Jeg tror at når en får øynene opp for muligehetene i avtalen, så vil lærerne være godt fornøyd med den. Dette gir arbeidsgiver en nødvendig forutsigbarhet til å kunne planlegge for samarbeid og skoleutvikling. Vi er sikre på at dette vil bidra til en god utvikling i norsk skole, sier Sundnes.

Her finner du den nye arbeidstidsavtalen (fra side 42)

Her er den gamle arbeidstidsavtalen